Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TVF perspėja dėl augančių rizikų pasaulio ekonomikai

Pasaulinė ekonomika šiemet toliau turėtų augti solidžiu tempu, bet aštrėjanti prekybos konfrontacija kelia rimtas rizikas perspektyvoms, pirmadienį skelbė Tarptautinis valiutos fondas (TVF).
Tarptautinis valiutos fondas
Tarptautinis valiutos fondas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atnaujintose TVF projekcijose prognozuojama, kad pasaulio ekonomika šiemet ir kitais metais turėtų augti po 3,9 proc., nepaisant to, kad Fondas ženkliai sumažino Vokietijos, Prancūzijos ir Japonijos augimo perspektyvas.

JAV ekonomikai šiemet prognozuojamas 2,9 proc. augimas, o Kinijai – 6,6 proc. TVF nemano, kad iki šiol Kinijos ir JAV pritaikytų muito tarifų įtaka padarys didelę įtaką.

„Tačiau didžiausia rizika trumpalaikiam pasauliniam augimui yra galimybė, kad prekybos įtampa didės toliau bei turės neigiamą įtaką pasitikėjimui, turto kainoms ir investicijoms“, – sakė vyriausiasis TVF ekonomistas Maurice'as Obstfeldas.

Fondas perspėja, kad augimo prognozės iki 2020 gali būti sumažintos apie puse procento, jei šalys realiais veiksmais pavers savo grasinimus tarifais.

Nors pasaulinis atsigavimas trunka jau antrus metus, augimas iš dalies „apsiramino“ ir tapo mažiau subalansuotas, o „blogesnių baigčių rizika išaugo“, pranešime sako M. Obstfeldas.

Privaloma atsižvelgti į „nusivylimą“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pritaikė muito tarifus importui iš Kinijos, kurio vertė siekia 34 mlrd. JAV dolerių. Be to, praėjusią savaitę prezidento administracija pradėjo procesą dėl 200 mlrd. JAV dolerių importo iš Kinijos apmokestinimo, o dar anksčiau Vašingtonas apmokestino ir iš Europos Sąjungos (ES), Kanados ir Meksikos importuojamą plieną ir aliuminį.

Kinija Jungtinėms Valstijoms atsakė analogiškais tarifais, o JAV eksporto atsakomieji muito mokesčiai laukia Kanadoje, Meksikoje ir ES.

„Prekybos įtampos augimas gali neigiamai paveikti verslo ir finansinių rinkų pasitikėjimą bei kirsti investicijoms ir prekybai“, – sakoma TVF ataskaitoje.

Be to, „aukštesni prekybos barjerai padarytų prekes mažiau prieinamomis, sutrikdytų pasaulines tiekimo grandines bei sulėtintų naujų technologijų plėtrą, taip sumažindami produktyvumą“.

TVF sako, kad augimo perspektyvos žemesnės vidutinių yra daugybėje valstybių bei ragino vyriausybes imtis veiksmų, kurie užtikrintų, jog ekonominis augimas tęstųsi ir toliau.

Fondas taip pat teigia, kad pasaulinis bendradarbiavimas bei „taisyklėmis grįsta prekybos sistema vaidina itin svarbų vaidmenį saugant pasaulinį ekonomikos augimą“.

Tačiau jei nebus imtasi žingsnių „užtikrinti, kad šiais privalumais gali pasinaudoti visi, nepasitenkinimas dabartine ekonomine tvarka gali dar labiau pakurstyti palaikymą augimą menkinančiai, trumparegiškai politikai“.

Europos, Japonijos ekonomikos lėtėja

Gruodį priimtas JAV mokesčių karpymas padės šalies ekonomikai „laikinai sustiprėti“, bet Jungtinių Valstijų ūkio augimas vėliau turėtų būti apribotas ir 2019 metais siekti 2,7 procento.

Ir nors skatinančios priemonės padidins paklausą, jos taip pat padidins ir infliacijos spaudimą, perspėjama ataskaitoje.

O Kinijos ekonomikos augimas 2019 metais taip pat turėtų sulėtėti iki 6,4 procento.

Atnaujinęs augimo projekcijas euro zonai savo balandžio mėnesio ataskaitoje, TVF šių metų augimo prognozes liepą pablogino 0,2 procentinio punkto iki 2,2 proc., dėl netikėtai „sumažėjusių ekonominio aktyvumo rodiklių 2018 metų pradžioje. Tuo tarpu augimo prognozės 2019 metams buvo sumažintos iki 1,9 procento.

Prognozės Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos ekonomikoms buvo nukirptos po 0,3 proc., atitinkamai iki 2,2 proc., 1,8 proc. ir 1,2 procento.

Tuo tarpu Jungtinės Karalystės ekonomikai naujausiose prognozėse šiemet pranašaujamas 1,4 proc. ekonomikos augimas, kai balandį prognozė siekė 1,6 proc. O 2019 metais Britanijos ūkis turėtų nežymiai suaktyvėti ir į aukštyn trūktelėti 1,5 procento.

Japonijos bendrasis vidaus produktas (BVP) turėtų ūgtelėti 0,2 proc. mažiau, nei prognozuota prieš tai – naujausioje ataskaitoje Japonijos ekonomikai šiemet prognozuojamas 1 proc. augimas, dėl „traukimosi pirmąjį ketvirtį, kurį lėmė žemas privatus vartojimas ir menkos investicijos“.

O Indija nors ir liks vienu pagrindinių pasaulinio augimo variklių, bet šalies BVP augimo prognozės šiems ir kitiems metams buvo nukirptos po 0,1 proc., iki atitinkamai 7,3 ir 7,5 procento.

Prognozės Brazilijai buvo sumažintos dar drastiškiau – net puse procento, iki 1,8 proc. šiemet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas