Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Tyrimas: pagarbus požiūris darbe ir darbo-gyvenimo balansas tapo tokie pat svarbūs, kaip ir atlygis

Pagarbus požiūris darbe ir darbo-gyvenimo balansas lietuviams taip pat svarbu, kaip ir atlygis, parodė IT bendrovės „Adform“ užsakymu atliktas tyrimas. Apklausa atskleidė didžiausius darbuotojų prioritetus, kai svarstoma apie darbo keitimą, rašoma pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / Bendrovės nuotr.
Temos: 2 Darbas Atlyginimas

Nors atlygio dydis ir galimybė jį pasididinti daugumai darbuotojų Lietuvoje tebėra pagrindinis veiksnys renkantis darbdavį, tyrimas parodė, kad vis aukščiau darbuotojai savo prioritetų sąraše kelia ir kitus interesus. „Adform“ iniciatyva tyrimą atliko grupė ERDA, jo metu apklausti 18-54 metų technologijų sektoriaus darbuotojai Lietuvoje.

„Pavyzdžiui, tyrimas parodė, kad pagarbus požiūris į darbuotojus įmonėje bei asmeninio gyvenimo derinimas su darbu daugumai darbuotojų, svarstant apie darbdavio keitimą, yra tokie pat svarbūs, kaip ir atlygio dydis ar galimybė jį pasididinti ateityje.

Tai rodo, kad keisdami darbdavį žmonės galvoja ne tik apie darbo užmokestį, bet ir rūpinasi, kad darbe jie būtų gerbiami kaip asmenybės ir kad darbą jie laisviau galėtų derinti su savo asmeninio gyvenimo įsipareigojimais bei interesais“, – tyrimo rezultatus komentuoja „Adform“ žmogiškųjų išteklių direktorė Dovilė Buinickaitė-Struckienė.

Į klausimą „Kas jums svarbiausia keičiant darbą ir renkantis naują darbdavį“ daugiausiai – 97 proc. apklaustųjų atsakė, kad tai yra galimybė pasididinti atlygį ateityje. 96 proc. apklaustųjų taip pat nurodė, kad svarbiausias veiksnys keičiant darbą jiems yra konkurencingas atlygis.

Tuo tarpu net 94 proc. apklaustųjų teigė, kad renkantis naują darbdavį jiems svarbus ir labai svarbus yra pagarbus požiūris į darbuotojus. Na, o prioritetų penketuką užbaigė socialinės garantijos ir darbo-gyvenimo balansas, kuriuos kaip svarbiausius dalykus dairantis naujo darbdavio įvardijo 93 proc. respondentų. Tyrimas taip pat parodė, kad per pastaruosius metus, palyginti su prieš metus atliktu tyrimu, visų šių dalykų svarba Lietuvoje padidėjo.

„Atlygio dydis nebėra vienintelis prioritetas, į kurį atsižvelgiama keičiant darbą. Priešingai, ieškodami darbo žmonės būtinai įsivertina, kaip juos darbe priims kaip asmenybes su jų charakterio savybėmis, pomėgiais, pažiūromis ar stiliumi. Taip pat atsižvelgiama į darbdavio lankstumą – galimybę derinti darbą biure ir iš namų, priklausomai nuo asmeninių ir komandos aplinkybių. Svarbu ir tai, kaip darbe bus žiūrima, jei prireiks darbo metu kur nors nuvažiuoti – sudalyvauti šventėje darželyje ar nuvežti sunegalavusį šunį pas veterinarą. Visa tai įeina į tą patį prioritetų paketą keičiant darbdavį greta darbo užmokesčio“, – pastebi D.Buinickaitė-Struckienė.

Kaip teigia Raimonda Jurgelaitytė, „Alliance for Recruitment“ personalo paieškų ir atrankų ekspertė, esminis lūžis darbo rinkoje įvyko COVID-19 pandemijos laikotarpiu, kai įpratome prie didesnio lankstumo derinant darbo įsipareigojimus ir asmeninį gyvenimą.

„Iš darbdavio pusės po pandemijos atsirado daug daugiau lankstumo, padaugėjo abipusio pasitikėjimo. Priklausomai nuo įmonės vidinė tvarka gali skirtis – vienur taikomas hibridinis modelis, kitur vyrauja darbas iš biuro. Tačiau kokį darbo modelį įmonė bepasirinktų, galimybių lanksčiai derinti darbus su asmeninio gyvenimo įsipareigojimais čia ir dabar, susitarus su vadovais ar komandose pasikoreguoti savo darbo rutiną pagal gyvenimo aplinkybes dabar turime gerokai daugiau. Įmonėse tai tapo tam tikra higiena ir čia turime labai ryškų pokytį, kai lyginame su laikotarpiu iki pandemijos”, – pastebi R.Jurgelaitytė.

Ekspertė pridūrė, kad šiuo požiūriu mes nesame niekuo išskirtiniai – panašios tendencijos vyrauja ir kitose Vakarų šalyse. Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose darbuotojai dėl galimybės turėti lankstesnes darbo sąlygas net yra linkę atsisakyti didesnio atlyginimo arba jį susimažinti.

„Kalbant apie kvalifikuotą darbo jėgą, darbdaviai yra linkę pasitikėti darbuotoju ir visų pirma akcentuoja darbuotojo kuriamą vertę. Tai labai prisideda prie to, kad darbuotojai jaustųsi laimingesni“, – teigia personalo paieškų ir atrankų ekspertė.

Be darbo ir gyvenimo balanso, D.Buinickaitė-Struckienė ypač išskiria didėjančią pagarbos svarbą organizacijose.

„Šias tendencijas aiškiai matome ir savo įmonėje. Daug investuojame į vadovų ugdymą, kad jie mokėtų „auginti” žmones, atpažintų sudėtingas situacijas. Pagarbą žmogui, nepaisant jokių skirtumų (tarp jų ir kultūrinių, nes kolektyve turime nemažai užsieniečių), laikome viena didžiausių vertybių, todėl pradedame diegti įmonėje pagarbos politiką. Taip siekiame skatinti pagarbos kultūrą“, – priduria „Adform“ žmogiškųjų išteklių direktorė D.Buinickaitė-Struckienė.

Kas lietuviams svarbiausia keičiant darbą ir renkantis naują darbdavį

(atsakymai „svarbu“ ir „labai svarbu“)

  1. Galimybė pasididinti atlygį ateityje 97 proc.
  2. Konkurencingas atlygis 96 proc.
  3. Pagarbus požiūris į darbuotojus 94 proc.
  4. Socialinės garantijos 93 proc.
  5. Darbo-gyvenimo balansas 93 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius