Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimas parodė: Estijoje viršvalandžius šiemet dirbo kas antras dalyvavęs apklausoje

Net 51 proc. darbuotojų, dalyvavę Estijos darbo skelbimo portalo CVKeskus.ee apklausoje, teigė šiais metais dirbę viršvalandžius. Iš papildomas valandas dirbusių darbuotojų, atlygį už tai gavo 53 proc., o 47 proc. nebuvo sumokėta už viršvalandžius.
Moteris darbe
Asociatyvi nuotrauka: viršvalandžiai / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Estija Darbas

Apklausos rezultatai rodo, kad 2020 metais dažniausiai viršvalandžius dirbo rinkodaros srityje dirbantys darbuotojai – net 61 proc. šioje srityje dirbančių darbuotojų dirbo papildomas valandas.

Po jų rikiavosi statybininkai (60 proc.) bei sveikatos priežiūros sektoriaus darbuotojai (58 procentai).

Mažiausiai viršvalandžių dirbo pagalbinis personalas ir klientų aptarnavimo srityje dirbantys darbuotojai – atitinkamai 41 proc. ir 43 procentai.

Dažniausiai už viršvalandžius buvo mokama sveikatos priežiūros sektoriuje, kur 73 proc. apklaustų darbuotojų teigė, kad jiems buvo mokama už viršvalandžius.

Už viršvalandžius atlygio dažniausiai negaudavo vadovaujančias pareigas užimantys asmenys, iš kurių tik ketvirtadalis teigė, kad jiems buvo sumokėta už papildomai dirbtą laiką.

Nors viršvalandžiai buvo dirbami visoje Estijoje, užfiksuota tam tikrų skirtumų tarp regionų. Pietų ir rytų Estijos apskrityse šis santykis buvo atitinkamai 56 ir 53 proc., o sostinėje Taline – 51 procentas. Vakarų Estijoje lygiai pusė respondentų dirbo viršvalandžius.

Praktika dirbti papildomas valandas nemokant atlyginimo už papildomą laiką dažniausiai taikyta Taline, kur už papildomą laiką buvo mokama tik 47 proc. darbuotojų. Kita vertus, rytų ir pietų Estijoje 60 proc. darbuotojų buvo kompensuojama už papildomą laiką.

Apklausa taip pat rodo, kad 73 pro. jaunesnių nei 21 metų darbuotojų buvo mokama už papildomai dirbtą laiką. Pasak portalo, už papildomą laiką dažniau mokama jauniems darbuotojams, nes dauguma jaunų žmonių dirba klientų aptarnavimo srityje, kur mokėjimas už papildomas darbo valandas yra įprastas, atsižvelgiant į tai, kad darbo rezultatai skaičiuojami pagal dirbtas valandas.

CVKeskus.ee apklausoje dalyvavo 4 495 respondentai, iš kurių 54 proc. dirbo Taline, 17 proc. – pietų Estijoje, 7 proc. – vakarų Estijoje ir 6 proc. – rytų Estijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas