Tyrimas: vos vienas iš dešimties lietuvių skaičiavo, kiek kainuos šventinis stalas

Dauguma kalėdinių dovanų, tikėtina, jau supakuotos ir laukia savininkų, tad ateina metas pasirūpinti kitu svarbiausių švenčių atributu – vaišių stalu. Tačiau jei 8 iš 10 gyventojų žino, kiek jiems kainuos šventinės dovanos, išlaidas vaišių stalui yra suplanavusi kur kas mažesnė dalis. Vos vienas iš dešimties gyventojų sako skaičiavęs, kiek šiemet teks atverti piniginę šventiniam stalui, rodo SEB banko užsakymu atliktas tyrimas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Šventinis stalas
Šventinis stalas / 123RF.com nuotr.

Mažiau planuoja išleisti 4 iš 10

„Tikėtina, kad dauguma gyventojų išlaidas maistui laiko būtinosiomis, nes maistas yra neatskiriama švenčių dalis, todėl ir šventinio stalo išlaidų atskirai neskaičiuoja. Susirinkus visai šeimai, seneliams, giminaičiams, išlaidos švenčių stalui gali būti išties nemenkos, tad įtraukti jas į šventinio biudžeto planavimą būtų pravartu, kitaip šios išlaidos gali tik papildyti neplanuotų eilutę“, – sako Sigita Strockytė-Varnė, SEB banko asmeninių finansų ekspertė.

Daugiau negu pusė apklaustųjų (57 proc.), kurie yra apskaičiavę galimas šventinio stalo išlaidas, vaišėms ketina skirti nuo 50 iki 150 eurų. Penktadalis teigia išleisiantys nuo 150 iki 250 eurų, o daugiau negu 250 eurų pasiruošę skirti 7proc. apklaustųjų, rodo tyrimas. Daugiausia planuojančių didžiausias išlaidas maistui dviejuose didmiesčiuose – Vilniuje ir Kaune (atitinkamai 13 ir 18 proc.).

Paklausus gyventojų, ar išlaidos šventiniam stalui skirsis nuo praėjusių metų tokių išlaidų, 38 proc. atsakė, kad tikisi išleisti tiek pat, kiek pernai, o keturi iš dešimties ketina išleisti mažiau. Šventiniam maistui daugiau pinigų skirti planuoja 18 proc. apklaustųjų.

„Atsižvelgiant į tai, kad maisto kainos kilo daugiau negu 30 proc., tiems, kurie planuoja išleisti tiek pat ar mažiau, teks atsakingai ir kruopščiai suplanuoti šventinio stalo patiekalus ir reikiamų produktų kiekį, kad kaina atitiktų suplanuotą biudžetą, arba pasidalinti išlaidomis su visais, švenčiančiais kartu, kas, kaip rodo tyrimo duomenys, dar nėra įprasta praktika“, pažymi S.Strockytė-Varnė.

Anot jos, kita vertus, per šventės iš tiesų vis dar dažnai su maistu persistengiame – daug jo lieka nesuvartoto, yra išmetama. Statistika rodo, kad į šiukšlių dėžės iškeliauja vidutiniškai trečdalis nuperkamo maisto, o per šventes, tikėtina, ir dar daugiau.

„Todėl gyventojų planą išleisti maistui mažiau galima vertinti kaip pagirtiną laikantis tvarumo. Galbūt maisto produktų infliacija išties privers susimąstyti, ar tiek daug jo reikia ant šventinio stalo, paskatins labiau skaičiuoti ir praktiškiau vertinti, kiek esame pajėgūs suvalgyti“, priduria asmeninių finansų ekspertė.

Už vaišes vis dar moka šeimininkas

Tyrimo duomenys rodo, kad švenčių stalo išlaidos vis dar yra dažniausiai to, pas kurį švenčiame, rūpestis ir atsakomybė – taip teigia 38 proc. apklaustųjų. Trečdalis sako, kad dalijasi ruošiamus patiekalus. Ir išlaidas, ir patiekalus tarp šeimos narių ir giminaičių paskirsto penktadalis.

„Norint, kad šventinis stalas netaptų finansine našta vienai šeimai, idealiausia yra sutarti patiekalus, kartu supirkti visus produktus ir pasidalinti išlaidas, o tada, paskirsčius, kas už ką atsakingas , gaminti vaišes. Jei dar viską galime atlikti vienuose namuose, nenaudodami kelių namų ūkių elektros energijos, skirtos orkaitei kaitinti ir apšvietimui, taip ne tik sutaupysime, bet ir smagiai kartu praleisime laiką“, pataria S.Strockytė-Varnė.

Anot jos, taip yra lengviau apskaičiuoti, kiek produktų reikia, ir likusius ruošiant vieną patiekalą galima panaudoti kitiems patiekalam nešvaistant maisto.

Penki patarimai, kaip ruošti šventinį stalą

  • Pirmiausia – planas. Planuodami metų pabaigos švenčių stalo vaišes, pasitarkite su artimaisiais, kaip šiemet dalinsitės išlaidas: kartu gaminsite ar tiesiog pasiskirstysite, kas kurį patiekalą paruoš. Apgalvokite, kokie patiekalai visada yra suvalgomi pirmiausia, o kurie yra tradiciniai, bet nelabai mėgstami. Gal šiemet tokių galite atsisakyti?
  • Peržiūrėkite spinteles. Prieš eidami į parduotuvę produktų, patikrinkite, ko turite spintelėse, šaldiklyje. Gal yra produktų, kurie puikiai tiktų kalėdiniam stalui paruošti, ir papildomai nereikės jų pirkti
  • Idėjos internete. Norėdami nustebinti artimuosius, galite paieškoti idėjų internete, ką naujo ir įdomaus galėtumėte pagaminti iš jau turimų produktų ir neviršydami turimo biudžeto
  • Šaukšto principas. Gaminkite atsakingai, nešvaistydami maisto produktų. Jei visi paragautų po vieną šaukštą kiekvieno patiekalo, tikrai pasisotintų. Kai ant stalo pridedame labai daug maisto, tai ir suvalgome daugiau, kas, pasak mitybos specialistų, dar ir pavojinga. Gamindami mažiau maisto, kad visiems užtektų po šauktą, ne tik sutaupome, bet ir nešvaistome maisto, elgiamės tvariai
  • Nepamirškite daugkartinių indelių. Jei jūsų švenčių stalas visuomet lūžta nuo vaišių, nes neramu, kad kas gali likti alkanas, paraginkite artimuosius atsivežti daugkartinių maisto indelių, kad likučius galėtumėte padalinti. Jei maistas laikomas tinkamai , dar beveik savaitę po Kalėdų jį galima vartoti nešvaistant.

Tyrimą SEB banko užsakymu atliko bendrovė „Norstat“, apklausta 1000 18-74 metų gyventojų visoje Lietuvoje šių metų lapkričio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų