Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina uždraudė pirkti kriptovaliutas nacionaline valiuta: siekia apsaugoti griviną

Ukrainos centrinis bankas uždraudė pirkti kriptovaliutas naudojant grivinas, siekdamas apsaugoti savo nacionalinę valiutą, karui su Rusija tęsiantis, rašo „Fortune“.
Kriptovaliutos
Kriptovaliutos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią savaitę Ukrainos nacionalinis bankas patikslino taisykles, susijusias su tarptautiniais mokėjimais, esant karo padėčiai, ir nustatė tam tikrus apribojimus, susijusius su kriptovaliutų operacijomis, siekiant sulėtinti pinigų srautą iš šalies.

Centrinio banko duomenimis, kovo mėnesį iš Ukrainos bankų buvo pervesta 1,7 mlrd. dolerių (1,57 mlrd. eurų), o balandžio pradžioje – 900 mln. dolerių (833 mln. eurų).

„Scanpix“ nuotr./Kriptovaliutos
„Scanpix“ nuotr./Kriptovaliutos

Draudimas yra laikinas, tačiau kol kas ukrainiečiai, norintys įsigyti kriptovaliutų, gali pirkti bitkoiną ir skaitmenines monetas tik užsienio valiuta, o bendra mėnesio išlaidų suma negalės viršyti 100 tūkst. grivinų (3 300 dolerių; 3055 eurų).

Ukrainos nacionalinis bankas kriptovaliutų pirkimą, taip pat kitus tarptautinius tarpusavio sandorius, pavyzdžiui, elektroninių piniginių indėlius ir virtualaus turto pirkimą laiko „kvazi grynųjų pinigų sandoriais.“

Nors vyriausybė nerimauja dėl to, kaip išlaikyti atviras finansines linijas aukojamoms Ukrainos piliečių, pastarosiomis savaitėmis pabėgusiems iš šalies, lėšoms, centrinis bankas tvirtina, kad apriboti kriptovaliutų sandorius buvo būtina.

123RF.com nuotr./Ukrainos grivinos
123RF.com nuotr./Ukrainos grivinos

„Ukrainos [nacionalinio banko] vertinimu, minėti pakeitimai pagerins sąlygas užsienio valiutų rinkoje, o tai yra būtina sąlyga tolesniam apribojimų švelninimui ir spaudimo Ukrainos tarptautinėms atsargoms mažinimui", – sakoma pranešime.

Kryptis keičiasi

Laikinas kriptovaliutų draudimas Ukrainoje gerokai skiriasi nuo prieš karą buvusios situacijos. Šių metų vasario 18 d. Ukrainos parlamentas priėmė įstatymą, kuriuo įteisino kriptovaliutą, o jos reguliavimą pavedė prižiūrėti Nacionalinei vertybinių popierių ir vertybinių popierių rinkos komisijai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eteris ir bitkoinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eteris ir bitkoinas

„Tai įteisins kriptovaliutų keityklas ir kriptovaliutas, o ukrainiečiai galės apsaugoti savo turtą nuo galimo piktnaudžiavimo ar sukčiavimo“, – tuomet tviteryje paskelbė Ukrainos vicepremjeras ir skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Federovas.

Tačiau tęsiantis karui Ukrainos nacionalinis bankas baiminasi, kad didelės pinigų sumos, iškeliaujančios iš šalies į tarptautines mokėjimo sistemas, daro spaudimą Ukrainos valiutai. Siekdama išvengti situacijos, kuri buvo pastebėta su Rusijos rubliu, Ukraina tikisi, kad naujieji apribojimai padės išlaikyti geresnę jos valiutos būklę.

Nuo invazijos pradžios Ukraina naudojo kriptovaliutas, kad surinktų pinigų gynybai. Vasario 26 d. šalis tviteryje paskelbė, kad „priima aukas kriptovaliuta“ ir pateikė nuorodas į dvi kriptovaliutų pinigines, kuriose galima įsigyti bitkoinų bei eterių (angl. ethereum). Anot analitikos įmonės „Elliptic“, šios piniginės pasirodė esančios labai sėkmingos – buvo surinkta 63,8 mln. dolerių (58,9 mln. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai