Įmonės atsitiesė, įveikė veiklos sutrikimus ir darbuotojų praradimus. Per tris ketvirčius 2022 metais jos paskelbė 60,5 proc. daugiau laisvų darbo vietų bei įdarbino 18,9 proc. daugiau Užimtumo tarnybos klientų nei prieš pandemiją 2019 metais. Šis sektorius pernai taip pat buvo vienas pirmaujančių pagal išaugusį laisvų darbo vietų skaičių, palyginti su 2021 metais.
Didesnei darbo jėgos paklausai įtakos turėjo ir apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklą vykdančių įmonių skaičiaus augimas. Šalyje tokią veiklą vykdė 2485 įmonės – 4,8 proc. daugiau nei 2019 m. I-III ketvirtį.
Visgi atsigavimas rudenį sulėtėjo, o Sodra“ fiksavo šių įmonių skaičiaus mažėjimą (4,4 proc.). Tuo tarpu 2019 metais tuo pačiu laikotarpiu šis skaičius buvo 1,8 proc. Apgyvendinimo ir maitinimo įmonėse pernai nuo liepos iki spalio sumažėjo ir dirbančiųjų (15,4 proc.).
Didesnis darbuotojų poreikis išliko vasaros sezonu, o rugsėjį buvo stebima 38,3 proc. mažesnė darbo paklausa šiose įmonėse. Į Užimtumo tarnybą kreipėsi per 2 tūkst. asmenų, kurių paskutinė darbovietė buvo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklą vykdanti įmonė.
„Tokio pokyčio priežastys galimai susijusios su šių įmonių ir jų darbuotojų skaičiaus mažėjimu. Siekdamos išsilaikyti, įmonės, optimizuoja savo veiklą ir dėl įprasto sezoniškumo, ir dėl neapibrėžtos energetinės situacijos, kurią aiškiau bus galima vertinti tik šiais metais“, – sakė Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Gytis Darulis.
Pastaraisiais metais apgyvendinimo ir maitinimo srityje siūlomų laisvų darbo vietų struktūra nesikeitė. Kasmet daugiausiai ieškoma kvalifikuotų darbininkų. Pernai jiems skirti darbo pasiūlymai siekė 65,4 proc. (9,8 tūkst.), nekvalifikuotiems darbininkams – 28,3 proc. (4,2 tūkst.), specialistams skirtų skelbimų skaičius išaugo 24,1 proc. ir sudarė 6,3 proc.
Daugiausiai registruotų laisvų darbo vietų 2022 m. I-III ketvirtį buvo skirta virėjams (8,3 tūkst.), kepėjams ir konditeriams (3,4 tūkst.), biurų, viešbučių ir kitų įstaigų valytojams, kambarinėms ir pagalbininkams (20,1 tūkst.).
Įdarbintų virėjų skaičius šiuo laikotarpiu augo 20,9 proc., barmenų – 19,6 proc., padavėjų – 17,5 proc., palyginti su 2019 m. Stebimas įdarbintų asmenų skaičiaus didėjimas visuose apgyvendinimo ir maitinimo sektoriaus vertinamose profesijose, palyginti su 2019 m.
G.Darulio teigimu, maitinimo ir apgyvendinimo veiklos – imlios, reikalaujančios daugiau žmogiškųjų išteklių ir labiau priklausomos nuo bendros ekonominės situacijos bei klientų poreikių: „Visgi nesvarbu, koks laikotarpis – sunkmečio ar pakilimo – šias paslaugas teikiančios įmonės – gyvybingos ir yra tarp daugiausiai siūlančių laisvų darbo vietų nedirbantiems gyventojams“.
Apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriuje darbo užmokestis 2021-2022 m. labiausiai augo vyriausiems virėjams – 48,8 proc., virėjams – 24,3 proc., kepėjams konditeriams – 22,7 proc., mažiausiai padavėjų grupei – 13,4 proc.
Vidutinės draudžiamosios pajamos išskirtinai dirbančių apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikloje padavėjų, barmenų, virtuvės pagalbininkų, viešbučių kitų įstaigų valytojų, kambarinių,
virtuvės pagalbininkų profesijų grupėje nesiekė tų metų nustatyto MMA dydžio (2021 m. MMA – 642 Eur, 2022 m. – 730 Eur. Galimai šie darbuotojai dirbo nepilnu etatu.