Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Užimtumo tarnyba: Europos darbo rinkos demonstruoja stabilumą

Gegužę į neigiamą zoną persisvėręs Europos darbo rinkos barometras birželį grįžo į teigiamų prognozių skalę. Valstybinių užimtumo tarnybų tinklo bei Užimtumo tyrimų instituto (IAB) pagrindinis rodiklis didėjo nuosaikiai – 0,3 balo ir siekia 100,1. Lietuvoje situacija išlieka geresnė nei daugelyje kitų šalių.
Užimtumo tarnyba
Užimtumo tarnyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Europos užimtumo tarnybos stebi stabilią darbo rinkų raidą. Tačiau ryškesnių teigiamų ar neigiamų svyravimų nenumatoma“, – aiškino IAB prognozių vadovas Enzo Weberis.

Nedarbo prognozes rodantis komponentas šiek tiek gerėjo (+0,4), bet išliko neigiamoje zonoje ir siekia 98,9 balo. Užimtumo perspektyvos išliko teigiamos – 101,3 balo.

Lietuvoje barometras liko virš neutralios ribos ir, palyginti su praėjusiu mėnesiu, didėjo 1,1 balo. Šiuo metu jis siekia 101,2 ir pralenkė daugelio šalių rodiklius. Stabilus išliko ir nedarbą prognozuojantis komponentas (102,1), todėl artimiausius tris mėnesius šalies darbo rinkoje prastėjančios situacijos nesitikima.

Geresnės nei daugelio Europos šalių perspektyvos be Lietuvos prognozuojamos Kiprui, Čekijai, Lenkijai. Prasčiausia situacija išlieka Danijoje: čia barometro rodiklis siekia tik 95 balus ir yra gerokai žemiau neutralios 100 balų ribos.

Šis barometras yra pagrindinis mėnesio rodiklis, pagrįstas 17 vietos ar regioninių valstybinių užimtumo tarnybų apklausa. Tyrimą nuo 2018 metų birželio kartu vykdo užimtumo tarnybos ir Užimtumo tyrimų institutas.

Barometro skalė svyruoja nuo 90 (labai prasta padėtis darbo rinkoje) iki 110 (labai gera padėtis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas