Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Užimtumo tarnyba: Europos darbo rinkose stiprėja pesimizmas, Lietuva – reta išimtis

Rudenį Europos darbo rinkos sutinka prastomis nuotaikomis. Dar liepą teigiamoje zonoje buvęs žemyno darbo rinkos barometras per mėnesį sumažėjo 0,9 balo ir siekia 99,6. Tai – ženklas, kad artimiausius mėnesius nedarbas didės, o užimtumo perspektyvos ims blogėti. Tačiau Lietuvoje situacija išlieka stabili, o barometras prognozuoja tik nereikšmingus pokyčius, rašoma Užimtumo tarnybos pranešime spaudai.
Užimtumo tarnyba / Arnas Strumila/BNS nuotr.
Užimtumo tarnyba / Arnas Strumila/BNS nuotr.

„Europos darbo rinkų nuotaikos stipriai pablogėjo“, – sakė Enzo Weberis, Užimtumo tyrimų instituto (IAB) prognozių skyriaus vadovas.

Valstybinių užimtumo tarnybų tinklo bei IAB nedarbą ir užimtumą prognozuojantys komponentai fiksavo nuosmukį. Rugpjūčio mėnesį užimtumo komponentas sumažėjo 1,2 balo ir siekia 100,4. Tai – žemiausias lygis per trejus su puse metų. Nedarbo komponentas taip pat prarado teigiamą poziciją. Sumažėjęs 0,6 balo, jis siekia 98,7 ir yra žemiau neutralios ribos.

Anot E.Weberio, Europos užimtumo tarnybos jau senokai darbo rinkų ateitį vertino pesimistiškai, bet dabar nerimą ėmė kelti mažėjančios užimtumo tendencijos.

Kitokios nuotaikos Lietuvoje: čia barometras mažėjo tik 0,2 balo ir lieka įsitvirtinęs teigiamoje zonoje (101,3). Nedarbo augimą prognozuojantis komponentas smuktelėjo 0,8 balo, bet išliko teigiamas (100,8). Užimtumo rodiklis netgi didėjo ir siekia 101,9 (+0,6 balo).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas