Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 14

Uzufruktas arba teisė nemokamai gyventi svetimame būste: kas tai yra ir ką daryti būsto paveldėtojams?

Parduodant ar įsigyjant turtą galite susidurti su terminu „uzufruktas“ – tai reiškia, kad žmogui tam tikrą laikotarpį suteikta galimybė nemokamai naudotis svetimu turtu. Kada uzufruktorių galima iškraustyti? Ką daryti, jei asmuo paveldėjo būstą, kuriame uzufrukto teise jau gyvena kitas žmogus? 15min uždavė šiuos klausimus ekspertams.
Daugiabučiai
Daugiabučiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min redakcijai parašiusi skaitytoja Viktorija teiravosi dėl uzufrukto teisės ir kokia tvarka galioja, kai norima parduoti būstą.

„Man yra padovanotas butas, motina uzufrukto teise gali jame gyventi iki gyvenimo pabaigos. Klausimas – kiek laiko praėjus po motinos mirties bus galima jį parduoti? Taip pat – jei motina gyvena uzufrukto teise ir atsiveda sugyventinį, ar jis turi teisę ten gyventi?“, – klausė Viktorija.

Taigi, ką reikia žinoti apie uzufruktą?

Uzufruktas yra daiktinė teisė, kuria asmuo gali nemokamai naudotis svetimu turtu ir gauti iš jo pajamas. Kaip 15min sakė „Triniti Jurex“ asocijuotoji partnerė Olga Siomina, jis privalo turėti apibrėžtą galiojimo terminą, kuris negali būti ilgesnis už asmens gyvenimo trukmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas