Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 27 /13:26

Savivaldybė kaltina „Ignitis grupę“ nesilaikant susitarimo dėl VKJ pagamintos šilumos kainų

Vilniaus miesto savivaldybė ir AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) oficialiai kreipėsi į AB „Ignitis grupės“ vadovybę dėl 2017 m. sudaryto bendradarbiavimo susitarimo, kuriuo buvo siekiama užtikrinti Vilniaus kogeneracinės jėgainės (VKJ) projekto įgyvendinimą ir sumažinti šilumos kainas vartotojams, vykdymo. Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas ragina „Ignitis grupę“ kuo skubiau užtikrinti nuostatų įgyvendinimą ir šilumos kainas nustatyti pagal susitarimą. Tuo tarpu „Ignitis grupė“ 15min teigė, kad visų susitarimų yra laikomasi.
„Ignitis grupė"
„Ignitis grupė" / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Šiuo metu Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) ir Vilniaus kogeneracinė jėgainė (VKJ) vykdo derybas dėl šilumos energijos pirkimo – pardavimo sutarties, kurios pagrindu VKJ, kaip nepriklausomas šilumos gamintojas, gamins ir parduos šilumos energiją VŠT.

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad kalbai pasisukus apie šilumos energijos kainas, derybos pakliuvo į aklavietę, nes VKJ pasiūlymas neatitiko 2017 m. sudaryto susitarimo sąlygų.

„Vilniaus kogeneracinė jėgainė, iš biokuro ir buitinių atliekų gaminsianti elektros ir šilumos energiją, sostinėje iškilo su sąlyga, kad tai bus naudinga gyventojams. Kitaip tariant, savivaldybė ir Vilniaus šilumos tinklai smarkiai prisidėjo prie elektrinės atsiradimo, nes tai turėjo reikšmingai atpiginti šilumą vilniečiams, tačiau šiandien iš aukščiausių Vilniaus kogeneracinės jėgainės vadovų girdime, kad susitarimo nuostatų, susijusių su kainos apskaičiavimu, į sutartį įtraukti nenorima“, – aiškina V.Benkunskas.

Pagal bendradarbiavimo susitarimą, įrengiant Vilniaus kogeneracinę jėgainę, Vilniaus miesto savivaldybė prioritetine tvarka rengė reikiamus dokumentus ir užtikrino projekto įgyvendinimui reikalingų sprendimų priėmimą, o Vilniaus šilumos tinklai perleido Vilniaus trečiąją termofikacinę elektrinę bei leido griauti kiemo statinius, naudotis žemės sklypu ir kitaip išnaudoti jos infrastruktūrą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

„Mes savo susitarimo dalį įgyvendinome, o dabar principingai reikalaujame to paties iš savo partnerių. Deja, VKJ vadovas Mantas Burokas nurodė, kad susitarimas sudarytas ne su Vilniaus kogeneracine jėgaine, o su „Ignitis grupe“, todėl Vilniaus kogeneracinei jėgainei susitarimo nuostatos negalioja. Bet čia reikia pabrėžti, kad „Ignitis grupė“ yra vienintelė jėgainės akcininkė, todėl tai tėra techninis formalumas“, – sako vicemeras.

Siekdama užtikrinti Vilniaus miesto gyventojų interesus ir įgyvendinti Lietuvos Respublikos šilumos ūkio įstatymo 1 str. 2 d. 1 p., kuriame nustatyta prievolė mažiausiomis sąnaudomis užtikrinti patikimą ir kokybišką šilumos tiekimą šilumos vartotojams, Vilniaus miesto savivaldybė su situacija supažindino ir Finansų ministeriją.

„Ignitis grupė“: įsipareigojimai vykdomi

Tuo tarpu „Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius 15min tvirtino dar šią savaitę Vilniaus miesto savivaldybei pateikė informaciją, kad bendradarbiavimo susitarime visi prisiimti įsipareigojimai yra ir bus vykdomi.

„Svarbu ir tai, kad bendradarbiavimo susitarimas yra galiojantis. Be to, vilniečiai nuo lapkričio, kai Vilniaus kogeneracinė jėgainė pradėjo gaminti šilumą, jau sutaupė apie 500 tūkst. eurų dėl pigesnės šilumos“, – komentavo A.Ketlerius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"

Įmonė teigia savivaldybei oficialiu raštu pakomentavusi, kad, „Ignitis grupės“ vertinimu, dėl nuostatų iš bendradarbiavimo sutarties tiesioginio perkėlimo į šilumos pirkimo-pardavimo sutartis tarp „Vilniaus šilumos tinklų“ ir Vilniaus kogeneracinės jėgainės, kuri nėra bendradarbiavimo sutarties šalimi, galima tik gavus Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos bei Lietuvos Respublikos konkurencijos tarybos pritarimą.

„Šilumos supirkimas vykdomas aukcionų būdu, todėl į sutartį įdėtos nuostatos galimai sudarytų situaciją, kai Vilniaus šilumos tinklai turėtų galimybę matyti konfidencialią Vilniaus kogeneracinės jėgainės gamybos informaciją, o tai iškreiptų konkurenciją, todėl reikia papildomo institucijų išaiškinimo. Bet, kaip jau minėjome pradžioje, esame oficialiai savivaldybei pareiškę, kad visi bendradarbiavimo susitarimu „Ignitis grupės“ prisiimti įsipareigojimai bus vykdomi“, – teigė A.Ketlerius.

15min taip pat gavo gegužės 25 dienos "Ignitis grupės" raštą savivaldybei, kuriame pažymima, kad 2017 m. gegužės 29 d. sudarytas bendradarbiavimo susitarimas yra galiojantis, o šalių prisiimti įsipareigojimai vykdomi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas