Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Janulevičius: atverkime kelius investicijoms ir plėtrai, nes blogos žinios verslui yra blogos visai valstybei

Penktadienį Vilniaus rotušėje vykusiame renginyje „Metų ekonomikos forumas. Sumani pramonė“ buvo aptarti svarbiausi iššūkiai pramonės sektoriaus konkurencingumui bei apdovanoti „Verslo žinių“ ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) organizuojamo konkurso „Sumani pramonė 2024“ nugalėtojai, rašoma Lietuvos pramonininkų konfederacijos pranešime spaudai.
Vidmantas Janulevičius
Vidmantas Janulevičius / Organizatorių nuotr.

LPK prezidentas Vidmantas Janulevičius, sveikindamas į renginį susirinkusius, pažymėjo, kad šiemet konferencijoje norėtųsi atkreipti dėmesį į dvi Lietuvos pramonei itin aktualias problemas: kvalifikuotų darbuotojų ir prieigos prie kapitalo stoką.

„Prieigos prie kapitalo nebuvimas, kaip ir darbuotojų stoka, stabdo viso verslo medžiagų apykaitą. Ir jei ankstesnių metų sėkmingi pramonės rodikliai leisdavo šiuos skaudulius gydyti, tai sakant, vietine nejautra, tai šiuo metu jie išsiplėtė į rimtus mūsų ekonomikos ligos židinius“, – sakė LPK prezidentas, pristatydamas renginį, kuriame tarptautinių organizacijų, Lietuvos ir užsienio šalių verslo, politikos lyderiai ir mokslo atstovai aptarė iššūkius pramonės sektoriaus konkurencingumui pasaulyje ir Europoje.

„Mes darome viską, kad sugrąžintume sektoriaus gyvybingumą, bet ne viskas yra mūsų rankose.

Nuolat kalbame apie savo šalies saugumą, tačiau šalies verslą įsivaizduojame ne kaip mūsų šalies galią, ne kaip resursą, iš kurio stiprybės ir kyla labai didelė dalis to saugumo. O tiesiog kaip piniginę. Kurią bet kada galima atsidaryti ir išsikrapštyti kažkiek pinigų“, – pastebėjo V.Janulevičius.

Savo pranešime LPK prezidentas apžvelgė septynis kelius sumanios pramonės link, pabrėždamas investicijų stokos grėsmes, nerimą dėl krentančios verslo paskolų paklausos ir besipoliarizuojančios tarptautinės prekybos, RRF instrumento svarbą, skaudžias beprecedentės švietimo krizės ir depopuliacijos pasekmes.

Darbus, kuriuos reiktų nuveikti, gyvenant transformacijų laiku, aptarė Virginijus Sinkevičius, Europos Komisijos narys, atsakingas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę. Jis taip pat akcentavo iššūkius konkurencingumui.

„Rusijos invazija, kaip kilimą iš po kojų įtraukė vieną iš Europos konkurencingumo elementų – energetiką. Dabar labai svarbu, kaip greitai sugebėsime atkurti savo konkurencingumo pranašumą. Tam mums reikės europinių sprendimų“, – sakė V.Sinkevičius.

Neatidėliotinų ir ryžtingų europinių sprendimų svarbą savo pranešime minėjo ir Europos verslo organizacijos „BusinessEurope“ prezidentas Fredrik Persson.

„Kartu su nariais parengtame ir šia savaitę pristatytame „Reboot Europe“ plane raginame kurti atsparią ir konkurencingą verslo aplinką Europoje. Siūlome siekti geresnių energijos kainų, supaprastinti teisinį reguliavimą, spartinti leidimų išdavimo procesą ir išnaudoti bendros rinkos potencialą“, – sakė F.Persson, pažymėdamas, kad pirmiausia turime suprasti ir pripažinti, kad Europa konkurencingumo ir augimo požiūriu atsilieka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas