Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Šapokos mokesčių reforma užkliuvo liberalams: kaip priimsite, jeigu net patys nesutariate?

Finansų ministras Vilius Šapoka antradienio rytą lankėsi Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijoje, kur atsakinėjo į parlamentarų klausimus apie planuojamą mokesčių sistemos tobulinimą.
Vilius Šapoka ir Eugenijus Gentvilas
Vilius Šapoka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

V.Šapoka kelis kartus pabrėžė, kad mokesčių tobulinimas yra orientuotas į sunkiausiai besiverčiančius šalies gyventojus. Iš liberalų jis antradienį išgirdo jau ir anksčiau jų išsakytą kritiką, neva mokesčių reforma niekaip nepalies vidutines pajamas uždirbančių šalies gyventojų.

„Didžiausia bėda, kurią žinome, yra ta, kad mažiau uždirbančių darbo santykių apmokestinimas yra aukštas ir viršija ES vidurkį. (…) Didžiausia bėda šiuo metu yra skurdas. Pirmiausia su savo ribotais resursais turime spręsti tą klausimą“, – Liberalų sąjūdžio frakcijoje antradienį kalbėjo ministras.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad ir viduriniajai klasei iš mokesčių sistemos tobulinimo turėtų būti naudos.

„Kuriame paskatas, kad būtų daugiau investicijų ir daugiau gerai apmokamų darbo vietų“, – kalbėjo V.Šapoka.

Iš Eugenijaus Gentvilo jis taip pat sulaukė abejonių, ar mokesčių reformai pritaria pati valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime.

„Ar tikite, kad praeis per jūsų frakciją? Jakeliūnas yra skeptiškesnis nei opozicija ar aršiausi oponentai. Gal be reikalo burnas aušinam, jeigu tarpusavyje nesusitarsit“, – skeptiškai klausė frakcijos seniūnas.

V.Šapoka sakė tikintis, kad dėl mokesčių sistemos tobulinimo tarpusavyje bus susikalbėta.

„Diskusija yra prasidėjusi. Kai kur nuomones reikia šlifuoti, bet manau, kad bendrą sutarimą mes rasime“, – aiškino V.Šapoka.

Priminsime, kad skepsio ministras susilaukė ir iš savo kolegos ūkio ministro Mindaugo Sinkevičiaus dar pristatinėdamas reformą Vyriausybėje. Ūkio ministras skeptiškai atsiliepė apie pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos viešbučiams panaikinimą.

V.Šapoka taip pat sulaukė klausimų apie reformos, kuri biudžetui kainuos beveik pusę milijardo eurų papildomų išlaidų, finansavimo šaltinius. Liberalas Kęstutis Glaveckas bandė aiškintis, ar dėl to nereikės didinti valstybės skolos.

Tačiau nuo konkretaus atsakymo V.Šapoka išsisuko. Jis tik paminėjo, kad bus peržiūrimos valstybės funkcijos, išlaidos. 15min ministras yra sakęs, kad vienas reformos finansavimo šaltinių yra ir tiesiog viltis, kad augs ekonomika. Taip pat šiek tiek papildomų lėšų tikimasi gauti atsisakius įvairių lengvatų, pavyzdžiui, viešbučiams ir ūkininkams.

VIDEO: Finansų ministras V.Šapoka: ši mokesčių reforma yra tik pradžia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas