Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Šilinskas: taupymas pensijai, o ne būstui turi likti antros pakopos tikslu

Ieškant būdų, kaip žmonėms anksčiau laiko leisti pasitraukti iš pensijų kaupimo antros pakopos fonduose, socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas sako, kad taupymas pensijai, o ne būstui, automobiliui ar kitiems poreikiams, turėtų išlikti pagrindiniu šios sistemos tikslu.
Vytautas Šilinskas
Vytautas Šilinskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Man labai patinka šioje vietoje ir Lietuvos banko pozicija (...), kad tai vis dėlto turi likti antra pensijų pakopa. Ir tai yra tikslas taupyti ir kaupti pensijai. Tai nėra taupymas būstui, automobiliui ar kitiems gyvenimo poreikiams. Tam daryti yra kiti instrumentai“, – LRT radijui antradienį sakė V.Šilinskas.

„Mes norėtumėme, kad tai išliktų taupymu pensijai“, – pridūrė jis.

Pasak V.Šilinsko, norint leisti pensijų kaupimą nutraukti ir skirti pinigus būstui ar dantims, sprendimai dėl to turėtų būti priimti įvertinus jų kaštus, o tam reikia laiko.

„Galima pakeisti, kad antra pakopa taptų taupymo priemonė apskritai visiems gyvenimo atvejams, bet tai šioje kadencijoje (Seimo – BNS) nėra padaroma. Tada reikia diskutuoti, kas administruoja tuos atvejus, kiek dėl to kyla kaštai“, – teigė V.Šilinskas.

„Jeigu mes uždedame naštą, kad reikia vertinti, kai ateina žmonės ir sako, kad reikia dantims remontuoti, būstui, stogui, dar kažkam remontuoti, kas vertina, kiek tai kainuoja, kiek nuo to kyla kaštai? Tai reiškia, kad jau visai keičiasi tikslas antrosios pakopos ir tai tampa instrumentu taupyti apskritai gyvenimo atvejams, o nebe pensijai. Ir aš manau, kad padaryti tai šioje kadencijoje yra per didelis lūkestis“, – pridūrė ministras.

Ministrės pirmininkės patarėjas ekonomistas Raimondas Kuodis teigė, kad net ir kritiniais atvejais žmonėms nereikėtų leisti atsiimti pinigų.

„Ar mes suprantame, kad pensijų sistema turi užtikrinti vadinamos gyvenimo ilgio rizikos valdymą? Kitaip tariant, resursai žmonių, kurie mirs anksti, palyginti su vidutine tikėtina gyvenimo trukme, turi atitekti tiems, kurie pergyvens tą trukmę, bus šimtamečiai. Iš ko mes tada organizuosime šitą draudimo sistemą, jeigu tiems, kuriems kritiniai atvejai – mirštu ir pasiimu pinigus“, – LRT radijui sakė R. Kuodis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasiūlė dar Seimo rudens sesijoje apsispręsti, ar antrosios pakopos dalyviams suteikti daugiau galimybių anksčiau laiko pasitraukti iš kaupimo.

Ministerija dar pavasarį pasiūlė, jog pensijų kaupimą būtų leista nutraukti kaupiančiajam ar jo vaikui gaunant paliatyviosios pagalbos paslaugą, sergant kritine liga, turint 70 proc. ar didesnį netektą dalyvumą, turint sunkią negalią, esant nekompensuojamų dantų ar rekonstrukcinės chirurgijos paslaugų poreikiui, taip pat nuo stichinės nelaimės ar gaisro nukentėjus būstui. Pakeitimai parengti atsižvelgiant į kovą pateiktas Konstitucinio Teismo pastabas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas yra sakęs, kad siūlomi pakeitimai gali būti priimti dar paskutinėje šio Seimo sesijoje nedarant „grandiozinės reformos“. Anot jo, sistemą tobulinti plačiau, pavyzdžiui, kokiomis dar aplinkybėmis būtų galima leisti anksčiau laiko atsiimti dalį lėšų, ministro teigimu, politikai galėtų kitoje kadencijoje.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę teigė, kad ministerijos siūlymai, kaip žmonės anksčiau laiko galėtų pasitraukti iš pensijų kaupimo antrojoje pakopoje, yra ribojantys ir per siauri.

Ministerijos duomenimis, šiuose fonduose dabar sukaupta 8,2 mlrd. eurų, iš kurių – 2,4 mlrd. eurų, arba beveik 30 proc. yra uždirbta suma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas