Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaikų vasaros atostogos – su tėvais darbe: kaip elgtis darbdaviams?

Stovyklos, kelionės Lietuvoje ir užsienyje, išvykos pas senelius – tik dalis veiklų, kuriomis vasarą užsiima atostogaujantys mokyklinio amžiaus vaikai. Tačiau šioms pramogoms pasibaigus, tėvams neretai tenka sukti galvą ne tik kaip prasmingai užimti savo vaikus, bet ir kur jie tą laiką galėtų leisti. Į pagalbą tėvams gali ateiti jų darbdaviai, suteikiantys galimybę lanksčiai derinti profesines ir asmenines atsakomybes, rašoma „Omnisend“ pranešime žiniasklaidai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

„Įvairūs darbo rinkos tyrimai atskleidžia, kad tie darbdaviai, kurie prisideda ne tik prie profesinių, bet ir asmeninių darbuotojų įsipareigojimų vykdymo, yra itin palankiai vertinami visuomenės. Pernai tarptautinės analizės ir konsultacijų įmonės „Gallup“ atliktas JAV gyventojų tyrimas parodo, kad daugumai apklaustųjų yra svarbu, jog verslai užtikrintų darbuotojams lanksčias darbo sąlygas ir kitus privalumus.

Tad jei anksčiau darbuotojų asmenine gerove besirūpinančių organizacijų buvo vienetai, dabar tokios praktikos laikymasis – visuotinai pripažinta norma“, – sako „Omnisend“ vyresnioji talentų vadovė Dovilė Gelčinskaitė.

Lanksčios darbo sąlygos – ir vaikams

Daugiau nei du mėnesius trunkančios moksleivių vasaros atostogos – iššūkis bet kuriam iš tėvų ar globėjų. Jei dalis dirbančiųjų savo atžalas gali patikėti seneliams ar kitiems artimiesiems, likusiesiems tenka gerai pasukti galvą, kaip prasmingai išnaudoti visą laisvą laiką.

„Vasaros stovyklos – viena paprasčiausių, tačiau finansiškai imlių priemonių vaikų užimtumui vasarą užtikrinti. Savaitės trukmės dienos stovyklos gali kainuoti apie 200–300 eurų, specializuotos – 500 eurų ar net daugiau. Kai kurias jų bent iš dalies gali kompensuoti valstybė ar savivaldybė, tačiau tokių – nedaug. Žinoma, ir patys verslai gali imtis iniciatyvos bei prisidėti prie kokybiško darbuotojų atžalų poilsio: dar šiemet kompensavome dienos stovyklas 7–12 metų vaikams žiemos ir Velykų atostogų metu“, – komentuoja D.Gelčinskaitė.

Pašnekovės teigimu, kur kas paprastesnis sprendimas – susitarti su darbdaviu dėl lankstesnio darbo laiko ir kitų darbo sąlygų, jei tik tai padaryti leidžia darbo pobūdis.

„Žinoma, ne visos darbovietės gali garantuoti nuotolinį ar hibridinį darbo modelį – to padaryti nepavyktų dirbant gamybinį darbą. Tačiau informacinių technologijų ar kituose sektoriuose veikiančios įmonės, kuriose visos ar bent jau didžioji dalis darbo vietų – kompiuterizuotos, turi daugiau galimybių suteikti lankstesnes darbo sąlygas. Tai leistų ne tik produktyviai tęsti atliekamas užduotis, bet ir suteiktų pakankamai galimybių praleisti laiką su vaikais“, – sako „Omnisend“ atstovė.

Gerosios praktikos – nebūtinai įtvirtintos įstatymais

Siekiant užtikrinti dar palankesnes sąlygas darbuotojams derinti profesinius ir tėvystės įsipareigojimus, nuo 2023 m. didesnėse valstybės įstaigose pradėti įrengti vaikų kambariai. Tuo metu privačiajame sektoriuje, taip pat kitose įstaigose ar organizacijose vaikų kambarius leista įsirengti pagal poreikį.

Paaiškinama, kad tokie kambariai yra praktiški ir naudingi tada, kai vaikų pamokos baigiasi anksčiau nei tėvų darbo valandos. Juose vaikai gali laiką leisti ir vasaros ar kitų atostogų metu.

Pasak D.Gelčinskaitės, ši tvarka – labai naudinga ir reikalinga viešajame sektoriuje dirbantiems tėvams. Tuo metu privačios organizacijos, vertinančios savo darbuotojus, jau seniau yra nusistačiusios vaikų turintiems specialistams palankias tvarkas.

„Tačiau net ir tokių specialių kambarių neturintys startuoliai ar kitos progresyvios įmonės mielai laiko atviras duris tiek dirbantiems tėvams, tiek ir jų vaikams. Iš savo patirties pastebime, kad toks sprendimas – itin pasiteisino: darbuotojai ne tik džiaugiasi galėdami tęsti savo darbus, bet ir galėdami skirti pakankamai dėmesio savo atžaloms, užsukančioms į biurą pasibaigus pamokoms ar būreliams“, – sako „Omnisend“ vyresnioji talentų vadovė D.Gelčinskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas