Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdžia įpareigojo dėvėti kaukes, bet mokesčių lengvatų joms taikyti neketina

Nuo penktadienio Vyriausybė įpareigojo šalies gyventojus dėvėti kaukes, kitu atveju grės bauda, tačiau valdžia neketina skubos tvarka panaikinti mokesčius šiai prekei – tam reiktų keisti įstatymą. Mokesčių ekspertai sako, kad valdžia tokiu atveju elgiasi nesąžiningai gyventojų atžvilgiu, prekybininkai skaičiuoja, kad kaina kristų beveik trečdaliu. 
Apsauginių kaukių vaistinėse norintys įsigyti žmonės
Apsauginių kaukių vaistinėse norintys įsigyti žmonės / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prie vaistinių šią savaitę driekiasi eilės – prekyboje atsirado vienkartinių ir daugkartinių kaukių, kurios tampa privalomos. Jų kaina gali būti prieinama ne kiekvienam.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsauginės kaukės
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsauginės kaukės

Atpigtų bent 10 eurų

Penktadienį įsigaliojo prievolė gyventojams lauke dėvėti kaukes. Šiuo metu vaistinėse jų jau galima įsigyti, o už 50 kaukių pakelį prašoma nuo 27,9 iki 30 eurų. Tiesa, kai kuriose vaistinėse kaina dar didesnė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Kaukes siuvanti įmonė „Oyster“
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Kaukes siuvanti įmonė „Oyster“

Iš trečiųjų šalių importuojamos medicininės kaukės, skirtos komercijai, šiuo metu yra apmokestinamos tiek importo muitu, tiek 21 proc. PVM. Išimtys galioja tik pirktoms labdaros tikslais arba jei tai būtina valstybės poreikiams, pavyzdžiui, medikams.

Prekybininkai teigia, kad jeigu valstybė taikytų lengvatinius mokesčius arba juos apskritai panaikintų, kaukių kaina vaistinėse ir parduotuvėse sumažėtų kone trigubai. „Kaukių kaina parduotuvėje, jei tarifai būtų nuliniai, būtų 28,6 proc. mažesnė“, – sako „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis. Taigi prekybos vietose 50 kaukių pakelis atpigtų maždaug iki 20 eurų.

Dėvėti įpareigojo, o apie kainą pamiršo

Mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė sako, kad valdžia, įpareigojusi gyventojus dėvėti kaukes, turi pagalvoti ir apie jų prieinamumą. „Įvedus prievolę nešioti kaukes turėtų būti ir mokesčių lengvata“, – mano ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Rūta Bilkštytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Rūta Bilkštytė

Juo labiau, pasak jos, kad kitos šalys kaukes ir vienkartines pirštines įtraukė į lengvatinio PVM prekių sąrašą, tačiau Lietuvoje apie tai kol kas nekalbama. Pavyzdžiui, Austrijoje prekybininkai kaukes ėmė dalinti nemokamai.

Dabar prekybininkų importuojamos kaukės apmokestinamos bendru 21 proc. PVM tarifu. Tiesa, kai kurie vaistinių tinklai skelbia vienkartines kaukes parduodantys už savikainą, tačiau bet kokiu atveju PVM yra taikomas.

Reiktų keisti įstatymą

Jei Vyriausybė sumanytų taikyti lengvatinį PVM, reiktų keisti įstatymą skubos tvarka.

„Jei Vyriausybė įveda prievolę nešioti kaukes, siūlo Seimui įstatymo pakeitimą padidinti baudas už karantino nurodymų nesilaikymą, tai tuo pačiu turėjo pasiūlyti ir įstatymo keitimą dėl PVM lengvatų, kurios būtų taikomos ekstremalios situacijos metu ypatingos svarbos gyvybės išsaugojimo prekėms“, – įsitikinusi mokesčių ekspertė R.Bilkštytė.

Tiesa, yra ir kitas kelias – taikyti kaukėms lengvatinį PVM. Pasak Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovės Rūtos Vainienės, tam nereikia keisti įstatymo. „Tikrai ne bėda. 5 proc. PVM gali taikyti kaip medicinos priemonėms, pagal sąrašą. Net įstatymo nereikia keisti“, –teigė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Vainienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Vainienė

Kitu atveju, pasak jos, gyventojai ims taupyti ir, pavyzdžiui, vienkartines kaukes nešios daug kartų arba dėvės tik tada, kai iškils grėsmė būtų nubaustam. Mokesčių ekspertė sako, kad valstybė turėtų pasirūpinti tais, kuriems įsigyti kaukes yra per brangi būtinybė.

Finansų ministerija komentare teigia, kad tokios galimybės nenumato ES teisės aktai.

„Atleidimo nuo importo PVM komerciniais tikslais importuojamų apsaugos ar kitų priemonių nenumato ES teisės aktai“, – teigia ministerija.

Taip pat teigiama, kad importo PVM neapmokestintas prekes, skirtas nemokamai išdalyti ar nemokamai naudotis nuo COVID-19 protrūkio nukentėjusiems, gali importuoti valstybinės organizacijos, paramos gavėjo statusą turinčios organizacijos, pagalbos tarnybos ar jų interesais veikiantys asmenys (tiekėjai, pirkimų organizatoriai, prekes dovanojantys subjektai ir pan.), remiantis Europos Komisijos sprendimu.

Europos Komisija leido lengvatą tik valstybėms

Europos Komisija paskelbė leidžianti laikinai netaikyti muitų ir PVM iš trečiųjų šalių importuojamoms medicinos ir apsaugos priemonėms.

Sprendimas galioja atgaline data nuo sausio 30 d. ir bus taikomas šešis mėnesius, be to, šis laikotarpis galės būti pratęstas, praneša Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

„Šioje ekstremalioje situacijoje gyvybiškai svarbu, kad medicinos įranga ir priemonės skubiai pasiektų tuos, kuriems jų reikia“, – pranešime cituojamas už ekonomiką atsakingas Europos Komisijos narys Paolo Gentilonis.

Tačiau tai galioja tik valstybių įsigyjamoms prekėms, bet ne komercijai. Anksčiau skelbta, kad importo muitai netaikomi labdaros tikslais importuojamoms kaukėms ir kitoms priemonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas