Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės kontrolė įvardijo taisytinus dalykus metinėse šalies finansinėse ataskaitose

Valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas Seime pristatė išvadas dėl 2023 m. valstybės ataskaitų rinkinio ir šešių išteklių fondų – Privalomojo sveikatos draudimo, Valstybinio socialinio draudimo, Garantinio, Ilgalaikio darbo išmokų, Rezervinio (stabilizavimo) ir Pensijų anuiteto – ataskaitų rinkinių, rašoma Valstybės kontrolės pranešime spaudai.
Aukščiausioji audito institucija
Aukščiausioji audito institucija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Įgyvendinus Valstybės kontrolės rekomendaciją ir pakeitus Viešojo sektoriaus atskaitomybės įstatymą, šiemet svarbiausi valstybės ataskaitų rinkiniai kartu su valstybės pažangos ataskaita Seimui teikiami pavasarį, o ne įpusėjus rudeniui. Tai leidžia ne tik veiklos rezultatus susieti su finansiniais duomenimis, bet ir tampa atspirtimi duomenimis grįstam ateinančių metų biudžetų formavimui.

„2023 metais viešojo sektoriaus subjektai įveikė ataskaitų parengimo trumpesniais terminais iššūkį, tačiau taisytinų dalykų dar yra. Kiekvieno viešojo sektoriaus subjekto vadovas turi sukurti vidaus kontrolės priemones ir užtikrinti jų laikymąsi, kad būtų laiku ir teisingai užregistruotos ūkinės operacijos ir sudarytos teisingos finansinės ataskaitos“, – sako valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas.

Dėl 2023 metų valstybės finansinių ataskaitų rinkinio reiškiama sąlyginė nuomonė, nes ataskaitų rinkinyje dar yra reikšmingų klaidų. Jei būtų įgyvendintos Valstybės kontrolės teiktos rekomendacijos – sutvarkyti apskaitos procesai ir ištaisytos klaidos Valstybinės mokesčių inspekcijos mokesčių fonde apskaitant valstybės pajamas, o Aplinkos ministerijoje miško žemę ir medynus – valstybės metiniame ataskaitų rinkinyje nebūtų reikšmingumą viršijančių klaidų.

Taip pat svarbu ištaisyti mineralinių išteklių apskaitos klaidas, nes 2023 m. 46,05 proc. (660,50 mln. Eur) jų vertės yra neteisinga dėl Lietuvos geologijos tarnybos neteisingai apskaičiuotos požeminio vandens vertės.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo 2023 metų konsoliduotųjų biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinys visais reikšmingais atžvilgiais teisingas, dėl jo auditoriai pareiškė besąlyginę nuomonę. Konsoliduotųjų finansinių ataskaitų rinkinyje nustatyta reikšmingų duomenų iškraipymų, todėl nuomonė – sąlyginė. Dalis apskaitos klaidų rengiant 2023 metų ataskaitų rinkinį buvo ištaisyta, tačiau išliko aplinkybės, susijusios su informacinėse sistemose fiksuojamų ir apskaitai reikalingų duomenų trūkumais.

Dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo (VSDF) konsoliduotųjų finansinių ir biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinių pareikštos sąlyginės nuomonės. Ankstesnio audito metu buvo nustatyta, kad apskaitoje neregistruojamos paskirtos gavėjams ir dėl įvairių priežasčių jų nepasiekusios išmokos. VSDF valdyba užregistravo pastarųjų trejų metų vienkartines išmokas ir dalį jų išmokėjo, tačiau dėl didelių administracinių sąnaudų periodinių ir dalies vienkartinių išmokų masto nevertino, o su jomis susijusių įsipareigojimų ir sąnaudų apskaitoje neužregistravo.

Garantinio fondo ir Rezervinio (stabilizavimo) fondo finansinių ir biudžeto vykdymo ataskaitų rinkiniai teisingi – audito nuomonės yra besąlyginės.

Dėl Ilgalaikio darbo išmokų fondo 2023 metų biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinio pareikšta besąlyginė nuomonė, dėl finansinių ataskaitų rinkinio – sąlyginė. Pastarąją lėmė ankstesnio audito metu nustatytos klaidos, susijusios su fondo įsipareigojimais ir sąnaudomis, turinčios įtakos 2023 metų pradžios duomenims.

Pensijų anuitetų fondo 2023 metų ataskaitų rinkinys visais reikšmingais atžvilgiais teisingas – audito nuomonė yra besąlyginė. Audito išvadoje atkreipiamas dėmesys, jog svarstomi Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimai, susiję su teisės dėl svarbių priežasčių nutraukti senatvės pensijų kaupimą įtvirtinimu, gali neigiamai paveikti fondo veiklos tvarumą.

Atlikdama valstybės metinių ataskaitų rinkinio auditą, Valstybės kontrolė turėjo vertinti informaciją, pateiktą valstybės pažangos ataskaitoje: ar joje pateikti finansiniai duomenys atitinka audituotus valstybės metinėse finansinėse ir biudžeto vykdymo ataskaitose pateiktus duomenis ir nėra reikšmingai iškraipyti. Valstybės pažangos ataskaita auditoriams pateikta nebuvo, Vyriausybė jai pritarė tik 2024-05-15.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas