Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės kontrolė: 2020-aisiais indėliai augo sparčiausiai per dešimtmetį, o 64 proc. įmonių nuo pandemijos nukentėjo nedaug

Valstybės kontrolės auditoriai pastebi, kad Lietuvoje 2020 metais indėliai augo sparčiausiai per 10 metų, o šalies ekonomika Europos Sąjungoje (ES) nukentėjo mažiausiai. Be to, 3 proc. įmonių pandemija nepaveikė, o 64 proc. – paveikė nedaug. Prasčiausia auditorių žinia – smarkiai išaugęs nedarbas.
Koronavirusas
Koronavirusas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lygindami situaciją visoje ES matome, kad Lietuva dėl COVID-19 pandemijos praėjusiais metais nukentėjo mažiausiai: 2020 m. šalies realusis BVP sumažėjo 0,8 proc. ir tai vienas mažiausių mažėjimo rodiklių Europos Sąjungoje (ES vidurkis – 6,2 proc.)“, – pranešime spaudai cituojamas valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Macijauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Macijauskas

2021 metų sausio–vasario mėn. Valstybės kontrolės auditoriai stebėjo Vyriausybės patvirtintas naujas priemones įmonių likvidumui palaikyti bei ekonomikai skatinti.

Auditorių analizėje nurodoma, kad gyventojų indėliai šių metų sausį sudarė 18,15 mlrd. eurų – tai didžiausias augimas per pastaruosius 10 metų.

123RF.com nuotr./Indėliai
123RF.com nuotr./Indėliai

Labiausiai augo ne finansų bendrovių indėliai, kurie metų pradžioje sudarė 9,4 mlrd. eurų – tai 29 proc. daugiau nei prieš metus.

67 proc. įmonių pandemija beveik nepaveikė

Tuo tarpu ne finansų bendrovių gautos paskolos sudarė 17,1 mlrd. eurų. Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, jos sumažėjo 5,6 proc. Pastebima, kad tokio paskolų mažėjimo nebuvo nuo 2011 metų.

Remiantis „Scorify“ pranešimu Valstybės kontrolė nurodo, kad 3 proc. įmonių pandemija visai nepaveikė, 64 proc. paveikė nedaug, 23 proc. – smarkiai ir 10 proc. šalies bendrovių COVID-19 labai paveikė. Labiausiai paveiktas sektoriai – sveikatos priežiūra, didmeninė prekyba ir švietimas.

Mažiausiai paveiktos sritys – finansinės paslaugos, žemės ūkis ir statybos.

Išaugo nedarbas

Lietuvoje pernai smarkiai išaugo nedarbas. Vidutinis bedarbių skaičius 2019 m. siekė 91,9 tūkst., o 2020 m. jis buvo 34 tūkst. didesnis ir siekė 125,9 tūkst. Beje, 2021 m. sausio mėn. šis skaičius sudarė 20,6 tūkst., panašus buvo ir laisvų darbo vietų skaičius – 20,7 tūkst.

Nedarbo lygiui galėjo turėti įtakos imigrantų prieaugis (2020 m. apie 43 tūkst.) ir jaunimo, dirbančio prekybos ir aptarnavimo srityse užimtumas.

Laisvų darbo vietų, Užimtumo tarnybos duomenimis, per metus sumažėjo 5,2 tūkst.

Valstybės kontrolė, reaguodama į COVID-19 pandemijos sukeltą krizę, sudarė auditorių darbo grupę, kurios uždavinys – analizuoti Vyriausybės sprendimus, kovojant su koronaviruso sukeltomis pasekmėmis, prireikus inicijuoti auditus ar vertinimus šioje srityje, dalyvauti bendrose kitų šalių audito institucijų iniciatyvose, pandemijos pasekmes vertinant tarptautiniu lygiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas