Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valstybės kontrolės 2022 m. veiklos plane – dėmesys fiskalinei politikai, valstybės skolos valdymui

Valstybės kontrolė patvirtintame 2022 m. veiklos plane įvardintos prioritetinės veiklos kryptys ir šiais metais planuojami atlikti valstybiniai auditai ir vertinimai. Planas sudarytas taip, kad būtų įgyvendintos visos įstatymais ir kitais teisės aktais pavestos trijų nepriklausomų institucijų funkcijos – valstybinio audito, Europos Sąjungos investicijų audito ir biudžeto politikos kontrolės.
Lietuvos Respublikos Valstybės kontrolė
Lietuvos Respublikos Valstybės kontrolė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiais metais planuojame baigti 36 auditus ir vertinimus bei pradėti 18 naujų. Kiekvieno audito ar vertinimo rezultatus pristatysime visuomenei ir Seimui. Kaip ir iki šiol, aktyviai bendrausime bei bendradarbiausime su audituojamais subjektais, nevyriausybinėmis organizacijomis, viešojo sektoriaus institucijomis – kad visos įrodymais grįstos mūsų įžvalgos, vertinimų išvados ir audito rekomendacijos būtų išgirstos ir tinkamai suprastos“, – teigia valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas ir priduria, kad Valstybės kontrolė nuolat analizuoja rizikas bei tendencijas audituojamose srityse, todėl veiklos planas metų eigoje gali būti aktualizuojamas.

Siekdama inicijuoti tuo metu svarbiausius viešojo sektoriaus pokyčius bei pateikti aktualiausių, ilgai besitęsiančių viešojo sektoriaus problemų sprendimus, Valstybės kontrolė kasmet atnaujina prioritetinių veiklos krypčių sąrašą. Šiais metais didžioji Valstybės kontrolės atliekamų auditų ir vertinimų dalis bus vykdoma orientuojantis į fiskalinę politiką ir valstybės skolos valdymą, efektyvius valdymo ir priežiūros procesus, kokybiškas paslaugas bei socialinį stabilumą ir įtrauktį.

„Be visų turimų įsipareigojimų ir pasiryžimo spręsti ilgalaikes viešojo sektoriaus problemas, kurių aktualumą šiandieninės gyvenimo sąlygos tik paryškino, didžiąją savo veiklos dalį 2022–2025 m. orientuosime į aktualiausias prioritetines kryptis, siekdami valdžios sektoriaus finansų tvarumo, viešojo valdymo veiksmingumo bei visuomenės saugumo ir pažangos“, – pabrėžia M.Macijauskas.

Atsižvelgus į nagrinėjamų problemų svarbą valstybės strateginių tikslų pasiekimui, įvertinus rizikos mastą valdomų lėšų ir turto dydžiui bei stebimų problemų aktualumą, 2022 m. bus vykdoma 15 veiklos auditų. Šiemet bus baigti tokie veiklos auditai, kaip: Lietuvos miškų išteklių apsauga; aplinkos oro būklės vertinimas; Klaipėdos jūrų uosto infrastruktūros valdymas; institucijų pasirengimas reaguoti į ekstremaliąsias situacijas; kibernetinio saugumo užtikrinimas ir kt.

Valstybės kontrolė, vykdydama fiskalinės institucijos funkcijas, šiais metais pateiks 8 išvadas, tarp jų: dėl 2022–2025 m. ekonominės raidos scenarijaus tvirtinimo; dėl Lietuvos stabilumo 2022 m. programos vertinimo; dėl 2023 m. valdžios sektoriaus biudžetų projektų vertinimo ir kt.

2022 m. Valstybės kontrolė, kaip ir kasmet, pristatys išvadas dėl nacionalinio finansinių ataskaitų rinkinio, valstybės biudžeto ir šešių fondų (Privalomojo sveikatos draudimo, Valstybinio socialinio draudimo, Rezervinio (stabilizavimo) ir kitų išteklių fondų) biudžetų ataskaitų rinkinių ir jų vykdymo. Atliks atitikties, Europos Sąjungos fondų investicijų auditus ir Tarptautinės aukščiausiųjų audito institucijų organizacijos (INTOSAI) išorės auditą. Taip pat Valstybės kontrolė 2022 m. pristatys valdžios sektoriaus finansų tvarumo, centralizuoto šilumos tiekimo, pensijų sistemos pokyčių vertinimus ir kitus duomenų analize paremtus vertinimus arba apžvalgas.

Siekdama didesnio auditų poveikio, Valstybės kontrolė, kaip ir kasmet, vertins ir viešai skelbs, ar auditų rekomendacijos įgyvendintos laiku ir tokia apimtimi, kaip buvo sutarta su audituojamaisiais subjektais.

Su aukščiausiosios audito institucijos 2022 m. veiklos planu galite susipažinti čia.

Šiuo metu atliekamų auditų sąrašą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas