Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės valdomų įmonių pelnas pirmą pusmetį augo beveik penktadaliu

Per pirmą 2022 metų pusmetį valstybės valdomų įmonių (VVĮ) pardavimų pajamos, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, padidėjo 80,8 proc. iki 2,6 mlrd. EUR, tačiau dėl ženkliai išaugusių sąnaudų grynojo pelno prieaugis tesudarė 17,8 proc. ir siekė 155,2 mln. EUR. Geopolitiniams ir ekonominiams iššūkiams atspariausi buvo energetikos ir miškininkystės sektoriai, rašoma Valdymo koordinavimo centro pranešime spaudai.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.

„Veiklos stabilumą po sudėtingų COVID-19 pandemijos sukrėtimų VVĮ sektorius susigrąžina į savo rankas. Šių metų pirmas pusmetis parodė, kad didžioji dalis VVĮ yra pajėgios efektyviai veikti ir lanksčiai prisitaikyti prie greitai besikeičiančios geopolitinės situacijos.

Galime pasidžiaugti, kad VVĮ energetikos ir miškininkystės sektoriai buvo atspariausi ir maksimaliai išnaudojo esamas sąlygas geriausiems rezultatams pasiekti. Likęs pusmetis yra sudėtingas visoms VVĮ ir pareikalaus ypatingo įsitraukimo, optimizuojant brangstančias energetikos išteklių sąnaudas“, – sako Valdymo koordinavimo centro direktorius Vidas Danielius.

Pirmą 2022 metų pusmetį net 40 proc. bendro VVĮ portfelio grynojo pelno priklauso miškininkystės sektoriui, kuriam atstovaujanti Valstybinių miškų urėdija uždirbo 62,8 mln. EUR, t. y. 3 kartus daugiau grynojo pelno nei tuo pačiu laikotarpiu 2021 metais. Jau antri metai iš eilės Valstybinių miškų urėdijos pajamas ir pelną augina brangstanti žaliavinė mediena.

Gerokai kuklesnį – vos 12,2 proc. – grynojo pelno prieaugį fiksavo energetikos sektoriui priskiriamos įmonės – kartu jos uždirbo 87,9 mln. EUR. Visgi, kaip ir ankstesniais laikotarpiais, VVĮ portfelyje energetikos sektoriaus įmonių uždirbtas grynasis pelnas ir 2022 metų pirmąjį pusmetį sudaro didžiąją portfelio dalį.

Tuo tarpu VVĮ susisiekimo sektorius 2022 m. pirmą pusmetį balansavo tarp pelningos ir nuostolingos veiklos. Šio sektoriaus įmonėms bendrai pavyko uždirbti vos 0,4 mln. EUR, kai atitinkamu laikotarpiu pernai buvo uždirbta 23,1 mln. EUR grynojo pelno.

„Nepaisant to, yra pozityvių ženklų, kad itin smarkiai nuo COVID-19 pandemijos nukentėjęs aviacijos sektorius pamažu atsigauna. – sako Valdymo koordinavimo centro vadovas V.Danielius. – Valstybės įmonei „Oro navigacija“ pavyko šiemet beveik perpus – iki 1,8 mln. EUR – sumažinti nuostolį, o „Oro uostai“, kurie pernai pirmą pusmetį baigė su 3,9 mln. EUR nuostoliu, šįmet jau uždirbo 2,4 mln. EUR pelno”.

Pagrindiniams sektoriams nepriskirtų kitų VVĮ grynasis pelnas sumažėjo 62,2 proc. iki siekė 4,2 mln. EUR. Ryškiausias pokytis tarp šių įmonių – valstybės valdomas parodų ir kongresų centras „Litexpo“, kuris pastaruosius 2 metus veikęs nuostolingai, pirmą 2022 metų pusmetį baigė uždirbdamas 39 tūkst. EUR pelno.

2022 metų birželio pabaigoje bendra VVĮ sektoriaus apskaitinė turto vertė siekė 14,8 mlrd. EUR ir paaugo 2,7 proc., lyginant su 2021 metų pabaiga. Iš viso per 2022 metų pirmą pusmetį valstybė valdė 47 įmones, kuriose dirbo 28 724 darbuotojai – 1 968 darbuotojais arba 6,4 proc. mažiau nei prieš metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito