Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Inspektoriai krėtė restoranus ir viešbučius visoje Europoje: pažeidimų rasta ir Lietuvoje

Birželio 10–16 d. Kipre, Lietuvoje ir Rumunijoje vyko trys bendri patikrinimai. Akciją vykdė darbo inspektoriai, bendradarbiaudami su socialinio draudimo ir mokesčių institucijų bei policijos pareigūnais. Prie jų prisijungė stebėtojai iš Belgijos, Kroatijos, Lietuvos, Graikijos ir Latvijos, rašoma Valstybinės darbo inspekcijos pranešime spaudai.
Restoranas
Restoranas / 123rf.com

Kiekvienais metais Europos darbo institucija (ELA) vykdo informavimo ir patikrinimo akcijas ES mastu. Šiais metais maitinimo ir apgyvendinimo (HORECA) sektorius pasirinktas kaip prioritetinis. Šiam sektoriui būdingas didelis nelegalaus ir nedeklaruoto darbo lygis, sezoniškumas ir daugelio jaunų bei mobilių darbuotojų užimtumas.

Įprastai HORECA sektoriuje dirba vidutiniškai jaunesni darbuotojai nei kituose sektoriuose. Kipre ir Lietuvoje 15–24 metų amžiaus darbuotojų dalis HORECA sektoriuje yra atitinkamai 18 ir 21 proc., tačiau Rumunijoje ji yra mažesnė – 9 proc. Užsienio piliečių dalis HORECA sektoriuje ypač išsiskiria Kipre, kur ji sudaro 38 proc., palyginti su 9 proc. visos ES vidurkiu.

HORECA sektoriuje yra daug mažų įmonių. Dėl to gali kilti specifinių sunkumų, susijusių su galimybe gauti naujausią informaciją apie darbuotojų ir darbdavių teises ir pareigas. Trijose šalyse dauguma HORECA sektoriaus darbuotojų dirbo mažose įmonėse (mažiau nei 20 darbuotojų). Rumunijoje tokiose įmonėse dirbo 55 proc. visų šio sektoriaus darbuotojų, Lietuvoje – 47 proc., Kipre – 38 proc.

Patikrinimų rezultatai ir situacija Lietuvoje

Birželio mėnesį ELA vykdytuose patikrinimuose dalyvavo 48 kontrolės pareigūnai, įskaitant stebėtojus iš kitų dalyvaujančių valstybių narių ir ELA darbuotojus. Buvo patikrinta 50 įmonių ir apklausti 423 darbuotojai. Pagrindinė akcija vyko Kipre, kur buvo patikrintos 45 įmonės. Kol kas surašyta 10 pranešimų, o paskirtos baudos turėtų viršyti 86 000 eurų.

Savo ruožtu Lietuvoje šiais metais VDI įsteigtas Tarpinstitucinio bendradarbiavimo centras (TBC) pagal savo rizikos vertinimo metodiką atrinko 26 rizikingas įmones iš HORECA sektoriaus. „Atrinkome maitinimo ir apgyvendinimo srityje dirbančias įmones, kuriose gali būti didesnė ne tik darbo, bet ir mokesčių srities pažeidimų rizika. Tai naujas mūsų požiūris, kuris jau pradeda duoti rezultatų“, – pažymi Vilniaus teritorinio skyriaus vyriausiasis inspektorius ir TBC vadovas Justas Valaskevičius.

TBC individualiai patikrino ir išanalizavo 5 rizikingas įmones, o tada, atsižvelgdamas į rizikos analizės rezultatus, pakoregavo rizikingų subjektų sąrašą. TBC patikrinimų metu nustatytas 1 nelegalaus darbo atvejis, 5 atvejai dėl užsieniečių įdarbinimo tvarkos pažeidimų. Patikrinti 2 ūkio subjektai ne PVM mokėtojai. Po patikrinimų abu subjektai registruoti kaip PVM mokėtojai. Vienas subjektas jau deklaravo apie 6 000 Eur PVM, antras turės padaryti tą patį, tik dar nėra aiški deklaruotina suma. Taip pat bendrai skirsta baudų daugiau nei 2 500 Eur. Tačiau šie rezultatai dar nėra galutiniai, nes kai kurie tyrimai dar vyksta.

Remdamiesi TBC sudarytu rizikingų įmonių sąrašu, teritoriniai skyriai atliko 26 patikrinimus, kurių metu VDI inspektoriai nustatė 2 nelegaliai ir 6 nedeklaruotą darbą dirbusius asmenis, o 7 iš 10 tikrintų įdarbintų užsieniečių buvo įdarbinti nesilaikant užsieniečių įdarbinimo tvarkos.

Dar prieš patikrinimus TBC atstovai buvo susitikę su darbuotojų profesinėmis sąjungomis, kurios pažymėjo keletą dažniausiai besikartojančių pažeidimų:

  • darbo pertraukų laiko, pietų pertraukų, skirtų pailsėti ir pavalgyti, laiko nesilaikymas, jų neįtraukimas į darbo grafikus;
  • nėra nustatomas aiškus darbo laikas, nėra grafikų, pasiruošimas darbui ar susitvarkymas po jo neįtraukiamas į darbo laiką;
  • darbo sutartys su užsieniečiais sudaromos tik lietuvių kalba;
  • nėra pareigybių aprašymų, verčiama atlikti nesulygtus darbus;
  • įdarbinama pusei, nors realiai dirbama visą darbo valandų normą;
  • užsieniečiams mokami mažesni atlyginimai nei vietiniams;
  • vėluojama mokėti darbo užmokestį.

„Šių patikrinimų metu prašėme inspektorių griežčiau atsižvelgti į profsąjungų minimus jau ne vienus metus besikartojančius pažeidimus ir atkreipti dėmesį ne tik į nelegalaus ir nedeklaruoto darbo atvejus, bet ir fiksuoti sutarčių sudarymo bei darbo laiko režimo pažeidimus, – pabrėžia J.Valaskevičius. – Šiai dienai yra nustatyti 4 pažeidimai dėl darbo sutarties turinio ir jos sudarymo bei 4 darbo laiko režimo pažeidimai, tad ir ateityje atkreipsime didesnį dėmesį į šiuos aspektus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas