Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vasariški orai gali sugadinti siuntinius: 5 patarimai, kurie padės apsaugoti šilumai jautrius daiktus

Nors vasara jau keliauja į pabaigą, svarbu pasirūpinti, kad vis dar nesitraukianti šiluma nepakenktų kasdieniams procesams. Vienas jų – apsipirkimas internetu ir siuntų pristatymas į paštomatą. Šiluma ir kaitri saulė gali pakenkti siuntų turiniui – ypač, jei jį sudaro kosmetika, elektronikos prietaisai, baterijos ar vaistai. Svarbu žinoti, kaip apsaugoti savo siuntas bei kokių produktų įsigijimą atidėti vėlesniam bei vėsesniam laikui, rašoma „DPD Lietuva“ pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / Shutterstock nuotr.

Vis sparčiau augant e. komercijai, žmonės internetu įsigyja daugybę dalykų, o neretai patys siunčia pačius įvairiausius produktus. Saulė ir šiluma gali daryti neigiamą įtaką ir daugeliui produktų kategorijų.

„Jei siunčiate rūbą ar knygas, aukšta oro temperatūra jiems įtakos neturi, tačiau transportuojant kosmetiką, vaistus, kvepalus, maisto papildus, buitinės chemijos prekes, elektronikos prietaisus ar baterijas, reikėtų atkreipti dėmesį į vyraujančią temperatūrą. Mat ilgai prabuvus šiltame ore bei saulėje, kyla rizika, kad produktas pakeis savo išvaizdą, tekstūrą arba net taps pavojingas sveikatai“, – sako „DPD Lietuva“ komunikacijos vadovas Tomas Vaišvila.

Pavyzdžiui, siunčiant kosmetiką, buitinės chemijos priemones ar maisto papildus esant šiltam orui, gali būti suardomi formulėje naudojamų žaliavų cheminiai ryšiai, o kai kurie ingredientai gali sugesti. Tokiu atveju produktas gali ne tik neatlikti savo funkcijos, bet ir pakenkti sveikatai ar sukelti alergines reakcijas.

Elektronikos prietaisai ar baterijos gali būti pavojingos gyvybei

Siunčiant ar siunčiantis prietaisus, kuriuose integruotos baterijos gali sukelti negrįžtamų pažeidimų. Pavyzdžiui, aukšta temperatūra gali lemti baterijų perkaitimą, o tai – jų talpos sumažėjimą ar išsipūtimą.

Vasarą ypač pavojinga siųsti įrenginius su ličio jonų baterijomis, kadangi dėl aukštos oro temperatūros jos gali ne tik išsipūsti, bet ir sprogti.

Jei planuojate siųsti elektronikos prietaisus, pavyzdžiui, mikroschemas, duomenų laikmenas ar kietuosius diskus, taip pat reikėtų atsižvelgti į oro temperatūrą. Mat kai kurie elektronikos komponentai yra jautrūs aukštai temperatūrai. Ilgalaikis karštis ir tiesioginė saulės kaitra gali ne tik pakenkti jų veikimui, bet ir visiškai sugadinti.

T.Vaišvilos teigimu, išvengti sugadinto siuntos turinio galima laikantis kelių paprastų taisyklių.

1. Naudokite tinkamą pakavimo medžiagą

Pakuojant siuntinį parinkite tinkamą medžiagą ne tik tam, kad produktas liktų nepažeistas transportavimo metu, bet ir pasirūpinkite, kad medžiaga būtų kuo mažiau pralaidi šilumai ir tiesioginiams saulės spinduliams. Izoliacinio sluoksnio sukūrimas yra veiksmingiausias būdas apsaugoti siuntos turinį.

Pavyzdžiui, įpakuokite siuntą į aliuminio folijos plėvelę arba naudokite dvi dėžes – siuntos turinį sudėkite į mažesnę dėžę, o ją į didesnę, o erdvę tarp jų užpildykite „burbuline“ plėvele ar putų granulėmis.

2. Gautą siuntinį atsiimkite laiku

Siekiant, kad šilumai jautrus produktas išliktų nepažeistas, nedelskite ir gautą siuntą atsiimkite kaip įmanoma greičiau. „DPD Lietuva“ komunikacijos vadovas ragina siuntinį iš paštomato atsiimti vos gavus pranešimą – siunta automobilyje jau bus įšilusi, o visa diena paštomate gali padaryti nepataisomą žalą.

3. Tinkamai paženklinkite

Net ir tinkamai supakavus, nepamirškite paženklinti savo siuntas. Tam galite naudoti specialius lipdukus ar tiesiog užrašyti, kad siuntos viduje yra šilumai neatsparus produktas.

4. Stebėkite oro sąlygas

Lietuviška vasara pasižymi itin permainingu oru, todėl nuolat stebėkite jo sąlygas. Jei aukštesnė nei 25 laipsnių temperatūra lepins vos keletą dienų, apgalvokite, galbūt įsigyti ar išsiųsti reikiamą produktą galite ir orams atvėsus. Taip pat nepamirškite pasirūpinti, kad pakuotė būtų tvirta ir atspari vandeniui bei drėgmei.

5. Pasirinkite pristatymus į namus galimybę

Nors 8 iš 10 Lietuvos gyventojų renkasi siuntos pristatymą į paštomatą, esant vasariškiems orams, T. Vaišvila rekomenduoja apsvarstyti pristatymo į namus arba biurą galimybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas