Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 07

Per metus prie atlyginimų mokėjimo į korteles verslas nepriprato: dalis darbuotojų kategoriškai atsisako atsidaryti sąskaitą

Jau praėjo daugiau nei metai, kai įsigaliojo draudimas darbuotojams mokėti atlyginimus grynaisiais. Visgi dalis smulkiųjų verslų prie to nepriprato. Anot jų, ribojimą lydi daug praktinių problemų – nepatogumai įnešant grynuosius, tolimi atstumai iki bankomatų. Kai kurie vardija, kad yra tokių darbuotojų, kurie kategoriškai nenori atsidaryti sąskaitos. Smulkieji dėl įstatymo jau ruošia kreipimąsi šalies vadovams – neatmetama, kad bus prašoma draudimą atšaukti.
Elektroninė prekyba
Banko kortelės / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

2021 m., kai dėl ribojimo buvo dar tik svarstoma Seime, pataisų iniciatoriai tvirtino, kad šis žingsnis prisidės prie šešėlinės ekonomikos mažinimo, užtikrins darbuotojų socialines garantijas, stiprins darbuotojų teisę į teisingą apmokėjimą, skaidrins dienpinigių išmokėjimo sistemą.

Pagrindiniai pataisų iniciatoriai buvo tuometinis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas ir Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas.

Be to, viltasi, kad įsigaliojus pataisoms sumažės ir darbo ginčų – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos statistika rodė, kad 2020 m. 72 proc. darbo ginčų įvyko dėl darbo užmokesčio išmokėjimo, o 40 proc. iš jų – dėl išmokėjimo grynaisiais. Nuo praėjusių metų lapkričio įsigaliojo ir sandorių grynaisiais ribojimas – nuo tol ne pavedimu galima atsiskaityti tik iki 5 tūkst. eurų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Grynieji pinigai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Grynieji pinigai

Nors su draudimu mokėti atlyginimą grynaisiais gyvename jau daugiau nei metus, kai kurie 15min kalbinti verslininkai sako, kad susiduria su nesklandumais. Vasarį jie ketina kreiptis į šalies vadovą, premjerę ir Seimą, kad būtų įvertinta, ar priėmus įstatymą šešėlinės ekonomikos mastai sumažėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas