Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Verslo konfederacijai priklausančios įmonės: vienos svarsto apie traukimąsi, kitos reikalaus pasiaiškinti

Teisėsaugos sulaikyto Valdo Sutkaus vadovaujamai Lietuvos verslo konfederacijai (LVK) priklausančios įmonės sprendžia, kaip elgtis: vienos reikalaus LVK pozicijos dėl kilusio skandalo ar svarstys galimybę trauktis, kitos – laukia daugiau šios istorijos detalių.
Valdas Sutkus
Valdas Sutkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK), vienijančios 125 įmones ir asociacijas, nariai sumišę – ne viena įmonė svarsto, kaip reikėtų elgtis toliau asociacijos prezidentui Valdui Sutkui patekus į teisėsaugos akiratį.

V.Sutkui pareikšti įtarimai šiuo metu atliekamame tyrime dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo.

Asociacijai priklausančios „Interlux“ komunikacijos ir rinkodaros vadovė Edita Gurklienė 15min tvirtino, kad įmonei kilo abejonių dėl narystės LVK. Iš viso bendrovė priklauso keturioms asociacijoms, tarp jų – Lietuvos atsakingo verslo ir Lietuvos medicininės įrangos gamintojų asociacijoms.

„Prie Lietuvos verslo konfederacijos prisijungėme prieš kelerius metus. Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus sulaikymą ir galimai vykdytas neteisėtas veikas mus, tvarų verslą vystančią ir daugelyje socialiai atsakingų projektų dalyvaujančią įmonių grupę, nustebino bei privertė susimąstyti dėl tolimesnio dalyvavimo LVK veikloje“, – pabrėžė E.Gurklienė.

„Interlux“ atstovė pabrėžė, kad įmonė ypač įdėmiai stebės tolesnę įvykių raidą ir seks, ar įtarimai pasitvirtins.

„Jei išvados dabartiniam Lietuvos verslo konfederacijos vadovui būtų nepalankios – konfederacijos vadovybė neabejotinai turėtų keistis. Nauja vadovybė, perėmusi LVK vairą, turėtų dėti ypač daug pastangų skaidrumui organizacijoje maksimaliai didinti, geram vardui atkurti“, – sakė E.Gurklienė.

Įmonė neatmeta galimybės trauktis iš LVK veiklos.

„Neatmetame ir galimybės pasitraukti iš LVK, jei aiškėjanti informacija bus nesuderinama su mūsų etikos kodeksu ir verslo suvokimu“, – pabrėžė E.Gurklienė.

LVK priklausančios Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas 15min tvirtino, kad ir šios asociacijos nariai kelia klausimą dėl likimo LVK.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sigitas Besagirskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sigitas Besagirskas

„Šį klausimą svarstysime rugpjūtį vyksiančiame prezidiumo posėdyje“, – informavo S.Besagirskas.

„Lietuvos geležinkelių“ korporatyvinės komunikacijos vadovas Tomas Digaitis 15min taip pat tvirtino, kad informacija apie sulaikytą V.Sutkų įmonei kelia didelį susirūpinimą.

VIDEO: Sulaikyti Lietuvos verslo konfederacijos ir Bankų asociacijos prezidentai – abejonių kelia 400 tūkst. eurų suma

„Žinia buvo visiems netikėta. Prašysime pateikti organizacijos poziciją dėl situacijos ir kas planuojama“, – pridūrė T.Digaitis.

Kai kurios įmonės linkusios laukti, kol pasirodys daugiau informacijos.

Laikinasis Klaipėdos jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Vidmantas Paukštė 15min tvirtino, kad šiuo metu informacijos per mažai, kad būtų galima priimti kokius nors sprendimus.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vidmantas Paukštė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vidmantas Paukštė

„Kol kas apie šią situaciją turime labai mažai informacijos, todėl šiuo metu negalime pateikti Uosto direkcijos pozicijos dėl tolesnio dalyvavimo asociacijos veikloje“, – sakė V. Paukštė.

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė 15min komentavo, kad „dėl tolesnių savo veiksmų Lietuvos verslo konfederacijos atžvilgiu spręsime artimiausiu metu“.

Tiesa, trečiadienį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai apsilankė prekybos tinklo „Maxima“ būstinėje sostinės Naugarduko gatvėje ir paėmė dokumentus. Tai 15min patvirtino bendrovės atstovai.

„Atlikdami procesinius veiksmus, STT pareigūnai apsilankė mūsų įmonėje. Buvo paprašyta suteikti informaciją, susijusią su kelerių metų senumo įvykiais. Su pareigūnais bendradarbiaujame ir suteikėme visą reikiamą informaciją“, – 15min komentavo Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.

Tarsis su nariais dėl ateities

Savo ruožtu V.Sutkus LRT laidoje „Dienos tema“ trečiadienį žadėjo savo ateitį konfederacijos prezidento pareigose aptarti su nariais.

„Aš esu pasiruošęs įvairiems žingsniams, bet tai yra verslo bendruomenės sprendimas, tai aš norėsiu – dar tikrai neturėjau laiko – pasikalbėti su bendražygiais iš LVK, kokie sprendimai šiandien būtų geriausi“, – LRT laidoje sakė V. Sutkus.

Narystę sustabdė prieš skandalą

Beje, „Apranga Group“ ir ISM universitetas, kurie vis dar nurodomi LVK narių sąraše, informavo, kad iš asociacijos pasitraukė dar prieš kylant šiam skandalui.

„Informuojame, kad šių metų vasario mėnesį esame pateikę prašymą dėl išstojimo iš minimos organizacijos. Detaliau apie procesinius veiksmus šiuo metu negalėčiau informuoti“, – 15min atsakymą raštu pateikė „Apranga Group“ korporatyvinės komunikacijos projektų vadovas Tadas Marčiukaitis.

ISM nuotr./Dalius Misiūnas
ISM nuotr./Dalius Misiūnas

O ISM universiteto rektorius Dalius Misiūnas 15min informavo, kad narystę LVK universitetas yra sustabdęs.

Įtariamas prekyba poveikiu

STT antradienį pranešė sulaikiusi Lietuvos verslo konfederacijos prezidentą Valdą Sutkų ir Lietuvos bankų asociacijos prezidentą Mantą Zalatorių.

Kaip informavo STT, turimi duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad V.Sutkus, „vykdydamas savo pareigas konfederacijoje ir atstovaudamas jos narių bei kitų verslo subjektų interesams, pasinaudodamas savo užimamomis pareigomis, visuomenine padėtimi, pažintimis, ryšiais ar kita įtaka, galimai gaudavo neteisėtą piniginį atlygį už jo darytą poveikį priimant įvairius verslo subjektams svarbius teisės aktus“.

Tarp tokių įstatymų projektų STT mini 2019 metų pabaigoje svarstytą 2020 metų Lietuvos biudžeto įstatymų paketą, įstatymus dėl bankų turto ir pelno mokesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas