Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienišo asmens išmoką šiemet gauna 230 tūkstančių žmonių: kam ji priklauso?

Visiems Lietuvoje gyvenantiems vienišiems žmonės, sukakusiems senatvės pensijos amžių ir vienišiems pilnamečiams asmenims su negalia, priklauso vienišo asmens išmoka. Ją šiemet gauna 230 tūkst. žmonių, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Pensija
Asociatyvi nuotrauka / Shutterstock nuotr.

Vienišo asmens išmokai gauti nereikia teikti prašymo – ji skiriama automatiškai remiantis Gyventojų registre esančiais duomenimis apie asmenų šeiminę padėtį. Vienišo asmens išmokai mokėti šiemet skirta 110 mln. eurų.

Vienišo asmens išmoka yra papildoma paspirtis vienišiems žmonėms. Šiemet ji siekia 38,23 euro ir per metus žmogaus pajamas padidina 459 eurais.

Šios išmokos dydis susietas su socialinio draudimo našlių pensijos baziniu dydžiu. Taip užtikrinamos vienodos socialinės garantijos dėl asmenų vienišumo. Išmokos didėja pagal darbo užmokesčio fondo augimo tempą šalyje.

Kam priklauso vienišo asmens išmoka?

Ji skiriama vienišiems pensinio amžiaus žmonėms bei vienišiems pilnamečiams arba emancipuotiems nepilnamečiams asmenims su negalia, kuriems nustatytas 55 procentų ir mažesnis dalyvumo lygis (iki 2023 m. gruodžio 31 d. darbingumo lygis; iki 2005 m. liepos 1 d. pripažinti I, II ar III grupės invalidais).

Senatvės pensijos amžių sukakusiems ar vienišiems žmonėms su negalia reikia atitikti šias sąlygas:

  • gyventi Lietuvoje,
  • būti vienišu (Lietuvoje ar užsienio valstybėje nebūti sudarius santuokos arba jeigu santuokos yra pasibaigusios),
  • jeigu asmuo yra našlys ar našlė – nei Lietuvoje, nei užsienio valstybėje negauti našlių pensijos ar išmokos našlystės (maitintojo netekimo) atveju.

Kaip skiriama? Visiems asmenims, kuriems vienišo asmens išmoka priklauso, „Sodra“ ją skiria automatiškai, be atskiro prašymo. Vienišo asmens išmoka skiriama nuo dienos, kurią asmuo atitinka sąlygas išmokai gauti.

Ar skiriama gaunantiems našlių pensiją? Asmeniui, kuriam yra paskirta socialinio draudimo našlių pensija, valstybinė našlių pensija ar jis gauna iš užsienio valstybės periodinę pensinio pobūdžio išmoką našlystės (maitintojo netekimo) atveju, vienišo asmens išmoka bus skiriama tik jam atsisakius jo gaunamos išmokos dėl našlystės.

Kaip pristatoma? Vienišo asmens išmoka mokama kiekvieną mėnesį. Ji pristatoma tokiu pat būdu kaip pensija – į banko sąskaitą, į namus arba atsiėmimui Lietuvos pašto skyriuose.

Išmokos mokėjimas yra nutraukiamas tuomet, jei žmogus išvyksta iš Lietuvos arba sudaro santuoką.

Nei vienišo asmens išmoka, nei našlių pensija neturi įtakos kitoms žmogui pagal kitus įstatymus priklausančioms kas mėnesį mokamoms išmokoms ar kompensacijoms, skiriamai piniginei socialinei paramai ar apmokėjimui už socialines paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas