Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilniaus kreditas“ – nemokus, indėlininkams bus išmokėta 22 mln. eurų

Penktadienį Lietuvos banko valdyba pripažino didžiausią Lietuvoje kredito uniją „Vilniaus kreditas“ nemokia ir jai bus inicijuojama bankroto byla. Šios kredito unijos indėlininkams, kuriems priklauso draudimo išmokos, planuoja išmokėti apie 22 mln. eurų.
„Vilniaus kreditas“
„Vilniaus kreditas“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dėl nemokumo atšaukta kredito unijos „Vilniaus kreditas“ licencija, teismo prašoma skelbti jos bankrotą. Todėl ji neturi teisės teikti finansinių paslaugų, skelbia Lietuvos bankas, kuris kreipsis į Vilniaus apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo šiai kredito unijai.

Toks sprendimas priimtas todėl, kad kredito unijos turtas yra mažesnis už įsipareigojimus ir ji jau ilgą laiką nesilaiko svarbiausių su kapitalu susijusių normatyvų – kapitalo pakankamumo ir didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui. Juos vykdyti Lietuvos banko Priežiūros tarnyba įpareigojo kredito uniją 2017 m. gegužės mėn., kai paskyrė laikinąjį atstovą veiklos priežiūrai, tačiau šio įpareigojimo kredito unija neįgyvendino. Iš kredito unijos pateiktos ir Lietuvos banko turimos informacijos nėra pagrindo manyti, kad gali būti atkurta stabili ir patikima jos veikla. Nepavyko rasti ir potencialaus investuotojo, kuris padėtų išspręsti finansines problemas.

Kredito unijos „Vilniaus kreditas“ turto kokybės vertinimas atskleidė jos turto vertės korekcijos poreikį, dėl kurio išaugo nuostoliai ir atitinkamai sumažėjo perskaičiuotas kapitalas. Pagal kredito unijos 2017 m. rugsėjo 30 d. duomenis, jos turtas sudarė 21,28 mln., o įsipareigojimai – 21,59 mln., kredito unijos kapitalas – minus 0,38 mln. Eur, t. y. jos turtas tokio dydžio suma buvo mažesnis už įsipareigojimus. Kredito unija 2017 m. rugsėjo 30 d. buvo patyrusi 2,85 mln. Eur nuostolių, dėl kurių jos nuosavas kapitalas tapo neigiamas.

Pagal turto dydį tai yra devinta (iš 69) kredito unija Lietuvoje. Ji vienija daugiau nei 2 tūkst. narių.

„Draudimo išmokos bus mokamos per draudimo įmonės pasirinktą kredito įstaigą ir ne ilgesnį kaip 20 darbo dienų laikotarpį, t.y. iki 2017 m. gruodžio 8 d. Užtikrinsime, kad visi indėlininkams priklausantys pinigai būtų gauti laiku ir įstatymo nustatyta tvarka“, – teigė „Indėlių ir investicijų draudimo“ direktorė Aurelija Mažintienė.

Visą reikalingą informaciją apie indėlininkus ir jų turėtus indėlius draudimo įmonei suteiks kredito unija „Vilniaus kreditas“. Todėl kredito unijos „Vilniaus kreditas“ indėlininkams dėl draudimo išmokų niekur kreiptis nereikia. Taip pat jiems nereikia niekam teikti duomenų apie turėtus indėlius.

Preliminariais duomenimis, bendra mokėtinų draudimo išmokų suma kredito unijos „Vilniaus kreditas“ indėlininkams – apie 22 mln. eurų, indėlininkų, kuriems priklauso draudimo išmokos – apie 1350.

Draudimo išmokos taip pat nemokamos indėlininkams už indėlius sąskaitoje, kurioje per pastaruosius 24 mėnesius iki indėlių draudžiamojo įvykio dienos nėra atlikta jokių su indėliu susijusių operacijų ir laikomo indėlio suma yra mažesnė kaip 10 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai