Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 28 /22:21

Vilniuje daugiau nei pusšimtis žmonių labdaros bėgimu išreiškė palaikymą Ukrainai

Vilniuje šeštadienį vyko penkių kilometrų labdaros bėgimas „Run for Light“ („Bėgimas už šviesą“), skirtas palaikyti Ukrainą, kuriame dalyvavo maždaug septynios dešimtys žmonių. 
„Run for Light“ bėgimas už Ukrainą
„Run for Light“ bėgimas už Ukrainą / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Temos: 1 Bėgimas

Organizatorių teigimu, akcijoje buvo užsiregistravę maždaug 100 dalyvių, kurie sumokėjo 12 eurų mokestį-auką. Lietuvos sostinėje surinktos lėšos bus skirtos paremti Ukrainos kariuomenę. 

„Bėgimo reikšmė labai paprasta – paremti Ukrainos armiją ir pritraukti dėmesį į tai, kad Ukrainoje trūksta elektros, o elektros sutrikimai dažniausiai vyksta dėl Rusijos raketų (atakų – BNS)“, – BNS prieš bėgimą sakė vienas iš bėgimą Vilniuje organizavusios Ukrainos Jaunimo Grupės Lietuvoje įkūrėjų Pavlo Jehorenko. 

Iš viso 12-oje šalių per artimiausias savaites numatytos surengti akcijos dalyviai šeštadienį Vilniuje įveikė simbolinę penkių kilometrų ilgio raidės „L“, žyminčios žodį „light“ („šviesa“), formos trasą.

Maršrutas driekėsi nuo buvusių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų per Karaliaus Mindaugo tiltą ir Gedimino prospektą iki J. Tumo-Vaižganto gatvės ir atgal. Bėgimo dalyviai rankose laikė šviečiančias lazdeles, dalis jų buvo pasipuošę Ukrainos simbolika, skandavo kariaujančią šalį palaikančius šūkius.  

Pasak P. Jehorenko, tose šalyse, kur įstatymai draudžia rinkti lėšas Ukrainos kariuomenei – pavyzdžiui, Austrijoje – bėgimo metu surinkti pinigai bus skirti energetikos įrenginiams, generatoriams.

Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje pavaduotojas Viktoras Hamockis BNS pažymėjo, kad „Bėgimą už šviesą“ galima suprasti tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme – kariaujančioje šalyje nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios 2022-ųjų vasarį sunaikinta reikšminga dalis tiek šilumos, tiek elektros gamybos pajėgumų. 

Ukrainos ambasados atstovas atkreipė dėmesį, kad nemažai bėgimo dalyvių yra jauni žmonės.

„Kartais mes kalbame, kad jaunoji karta nėra įsitraukusi į tai, kas vyksta pasaulyje. Tačiau jeigu jie yra čia, vadinasi jie yra susirūpinę su karu susijusiomis problemomis. Jie yra pasiruošę prisiimti atsakomybę ateityje. Tai yra labai geras jaunos kartos dalyvavimo ženklas“, – sakė V. Hamockis.

Nuo Rusijos invazijos pradžios Ukraina dėl nuolatinių atakų prieš jos energetikos infrastruktūrą prarado daugiau kaip du trečdalius savo elektros gamybos pajėgumų. Tarptautinė energetikos agentūra yra įspėjusi, jog trečioji karo žiema bus didžiausias išbandymas Ukrainos energetinei sistemai.

Energetikos ministerija liepą skelbė, kad nuo karo Ukrainoje pradžios Lietuva Ukrainos energetikos sektoriui suteikė paramos už 13,4 mln. eurų. Tą patį mėnesį šalies energetikos bendrovės Ukrainai įsipareigojo perduoti dar daugiau nei 50 mln. eurų vertės įrangos.   

„Kartais maži dalykai prisideda prie didelių“

44 metų parodų organizatorius Audrius Juknevičius teigė bėgime nusprendęs dalyvauti šeštadienio rytą pamatęs televizijos reportažą.

„Galvojom faina bus ir atvarėm. (...) Faktas, kad Ukrainos idėja (paskatino dalyvauti – BNS), bet ir įdomu būtų prabėgti“, – BNS sakė Andrius. 

Per karą iš Ukrainos Chersono miesto į Lenkiją pasitraukusi 37-erių Svetlana bėgime nusprendė sudalyvauti, besisvečiuodama Vilniuje. 

„Dabar Ukrainoje išjunginėja šviesą (elektrą – BNS). Atvykau į palaikymo akciją, kad padėčiau pinigais Ukrainai, kad ten būtų mažiau problemų su elektra, taip pat būtų suteikta karinė, medicinos pagalba. Žinoma, aš visada palaikau Ukrainą“, – teigė Svetlana. 

2022 metų kovą į Vilnių iš Charkivo atvykusi Liudmila sako, kad bėgimas, be palaikymo Ukrainai, jai padeda palaikyti ir teigiamą emocinę savijautą.

„Aukos visada yra gerai, kad ir kokia būtų jų rinkimo priežastis. (...) Be to, noriu susiburti su žmonėmis, pabėgioti gražų vakarą“, – sakė Liudmila.

„Kuo daugiau žmonių dalyvauja, tuo labiau apie tai žino masinės informacijos priemonės, daugiau žmonių į tai atkreipia dėmesį, nes karas tęsiasi“, – teigė 47-erių moteris. 

53 metų Jorgenas iš Švedijos Vilniuje surengtą bėgimą įvardijo kaip konkrečią ir apčiuopiamą priemonę paremti Ukrainą.

„Kartais maži dalykai prisideda prie didelių dalykų“, – teigė su organizacija „Blue/Yellow“ bendradarbiaujantis vyras.

Organizatorių teigimu, be Vilniaus, šis renginys apima dar 11 miestų: šią savaitę jis jau vyko Berlyne, o artimiausiomis savaitėmis bėgimas numatytas Ciuriche, Kyjive, Milane, Briuselyje, Bratislavoje, Barselonoje, Vienoje, Londone, Baku, Tbilisyje.

Akciją rengianti tarptautinė ukrainiečių savanorių organizacija „Lotus Foundation“ visų bėgimų metu iš viso tikisi surinkti 11 tūkst. eurų. 

Rusija plataus masto invaziją į Ukrainą tęsia jau daugiau nei pustrečių metų. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas