Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Naujovės VMI kliento profilyje – atsirado dar vienas rodiklis

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog VMI kliento profilyje atvėrė dar vieną, su įmonių mokamu atlyginimu susijusį rodiklį. Verslas gali matyti, kaip mokesčių administratorius vertina aplinkybę, kai didelė įmonės darbuotojų dalis uždirba mažesnį nei minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA), rašoma VMI pranešime spaudai.
Pajamų deklaravimas
Pajamų deklaravimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Vykdant rizikingų mokesčių mokėtojų atranką stebėsenos ar kontrolės veiksmams, šalia kitų kriterijų visada vertiname darbuotojams mokamą vidutinį darbo užmokestį, kiek jis skiriasi nuo tą pačią veiklą vykdančių įmonių, taip pat kokiai įmonės darbuotojų daliai mokamas mažesnis už minimalų mėnesinį atlyginimas.

Visa tai signalizuoja apie neapskaityto darbo užmokesčio riziką. Kiekviena įmonė gali savarankiškai peržiūrėjusi savo profilį, susipažinti su tuo, kaip ją mato mokesčių administratorius, įsivertinti ir priimti atitinkamus sprendimus“, – sako VMI kliento profilio projekto vadovė Rūta Giedrienė.

Nauju kriterijumi VMI kliento profilyje vertinamos įmonės, kuriose įdarbinti ir pilną kalendorinį mėnesį dirbo ne mažiau kaip 4 darbuotojai ir kurios pateikė praėjusio mėnesio duomenis „Sodrai“ apie jiems priskaičiuotą darbo užmokestį. Darbuotojai, kurie nors vieną dieną tą mėnesį buvo vaiko priežiūros, tėvystės ar nemokamose atostogose, neskaičiuojami. Taip pat nėra vertinama darbo ne pilną darbo dieną aplinkybė.

Jei daugiau nei 50 proc. įmonės darbuotojų gauna mažesnį nei MMA, įmonei suteikiamas geltonos spalvos vertinimas (yra rizika). Jei ne mažiau nei 50 proc. įmonės darbuotojų gauna ne mažesnį nei MMA darbo užmokestį – žalias vertinimas (nėra rizikos).

Pagal šį kriterijų žalios spalvos vertinimus turi apie 32,5 tūkst. įmonių, geltonos – beveik 4,3 tūkst.

VMI kliento profilyje šiemet atvertas ir rodiklis apie vidutinį darbo užmokestį (VDU). Įmonės savo mokamą VDU gali pasilyginti su kitų tai pačiai grupei priskiriamų įmonių mokamų VDU mediana. VMI kliento profilį nemokamai peržiūrėti galima projekto bendraautorių UAB „Finpass“ savitarnos svetainėje. Įmonės profilio informacija yra privati, ją gali matyti vadovas. Jei pageidauja, jis profilio informacija gali pasidalinti su apskaitą tvarkančiais asmenimis, darbuotojais, klientais, partneriais, investuotojais ar kitais suinteresuotais asmenimis.

Daugiau informacijos apie VMI kliento profilį galima rasti VMI svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius