Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokietijoje kovą fiksuotas rekordinis pramonės užsakymų nuosmukis

Vokietijos gamintojai pranešė kovą fiksavę didžiausią visų laikų naujų užsakymų kritimą, parodė trečiadienį paskelbti oficialūs duomenys, atspindintys koronaviruso pandemijos įtaką pagrindiniam būsimos veiklos rodikliui.
Vokietija
Vokietija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Statistikos tarnyba „Destatis“ paskelbė pagal sezoniškumą pakoreguotus duomenis, kurie parodė, kad naujų užsakymų skaičius sumažėjo 15,6 proc., palyginti su ankstesniu mėnesiu – pasak tarnybos, tai yra „didžiausias nuosmukis nuo tada, kai duomenys buvo pradėti stebėti 1991 metais“.

Šis kritimas buvo 10 proc. didesnis nei prognozavo „Bloomberg News“ apklausti analitikai bei didesnis nei 7,5 proc. nuosmukis, užfiksuotas 2009 metų sausio mėnesį.

2008–2009 metų krizės metu penkis mėnesius iš eilės buvo fiksuotas maždaug po 7 proc. kritimas, iš viso sudaręs apie 40 procentų.

Vokietijos verslo ir politiniai lyderiai tikisi suspėti užbėgti tokiam scenarijui už akių, kadangi šalis po ne vieną savaitę trukusio karantino imasi ekonomikos atgaivinimo priemonių.

Kovo mėnesio gamybos nuosmukis „yra ne tik Vokietijoje įvestų karantino priemonių rezultatas, bet ir kitų šalių atitinkamų priemonių bei tiekimo grandinės sutrikimų rezultatas“, – teigė ING banko ekonomistas Carstenas Brzeskis.

Tiek vidaus, tiek ne euro zonos užsakymai sumenko maždaug 15 proc., o paklausa iš kitų bendros valiutos bloko narių susitraukė dar daugiau – 17,9 procento.

Trečiadienio duomenys taip pat pabrėžė netolygų poveikio pasiskirstymą tarp gamybos įmonių – gamybos priemonių gamintojai pranešė apie 22,6 proc. sumenkusios užsakymus.

Tuo tarpu prekių gamintojų užsakymų sumažėjo 7,5 proc., o vartojimo prekių – vos 1,3 procento.

„Jei norite atsikratyti kelių papildomų kilogramų, priaugtų pandemijos metu, jums reikia tik pažvelgti į Vokietijos makroekonomikos duomenis. Apetitas tikrai dings“, – kalbėjo C.Brzeski.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas