Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VPT: „Foxpay“ laimėtų mokėjimo tarpininkavimo paslaugų pirkimų kainodara – netinkama

Išnagrinėjusi du atsiskaitymų tarpininkavimo paslaugų viešuosius pirkimus, kuriuos buvo laimėjusi teisėsaugos ir kitų institucijų akiratyje atsidūrusi fintech įmonė „Foxpay“, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nustatė, kad jų kainodara buvo netinkama.
Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“
Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Apie tai penktadienį skelbia naujienų portalas „Delfi“.

Pasak portalo, Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūros (buvusio Informacinės visuomenės plėtros komiteto) parengtose pirkimų sąlygose nebuvo aišku, kokią kainos dalį sudaro pasirengimo teikti paslaugą kaštai, o kokią – pačios paslaugos teikimas.

Konstatuota, jog netinkama pirkimų kainodara sudarė prielaidas tiekėjams siūlyti neadekvačiai aukštus įkainius, o už sąsajų, kurių reikėjo, kad būtų galima teikti paslaugą, sukūrimą sumokėjo galutiniai vartotojai.

VPT išnagrinėjo du 2020 ir 2022 metais „Foxpay“ laimėtus atsiskaitymų tarpininkavimo paslaugų per valstybės informacinių išteklių sąveikumo platformą konkursus.

Anot tarnybos, 2022 metais „Foxpay“ pasiūlė didesnę kainą nei prieš dvejus metus vykusiame pirkime, nors pasirengimą paslaugų teikimui jau buvo atlikusi vykdydama 2020 metais pasirašytą sutartį.

„Foxpay“ direktorius Saulius Galatiltis „Delfi“ VPT argumentus pavadino „labai silpnu argumentu bandant pritempti prie galimai politizuotų išvadų“. Jo teigimu, abejuose pirkimuose skyrėsi techninės specifikacijos, reikėjo atlikti daugiau darbų bei pabrėžė, kad mažesnės kainos už įmonę pirkimuose niekas nepasiūlė.

Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūros vadovas Tomas Misevičius komentare „Delfi“ nesutiko su VPT teiginiais, kad pasiruošimo teikti paslaugą ir pačios paslaugos kainų neišskyrimas sudarė sąlygas siūlyti aukštesnius įkainius.

Jis taip pat teigė, kad įsigyjant paslaugas iš tiekėjų iki šiol nebuvo praktikos atskirai apmokėti paslaugų teikėjų išlaidas, susijusias su pasirengimu teikti paslaugas.

Skaitmeninių sprendimų agentūra veikia kaip atsiskaitymų tarpininkas daugybei valstybinių institucijų per centralizuotus e. valdžios vartus ir iki rugsėjo vidurio tam naudojo „Foxpay“ paslaugas.

2020 metais su „Foxpay“ buvo pasirašyta 360 tūkst. eurų (su PVM) vertės sutartis, o 2022 metų rugsėjį – beveik 906 tūkst. eurų (su PVM) vertės sutartis trejiems metams ją kasmet pratęsiant.

Nuo rugsėjo vidurio atsiskaitymų tarpininkavimo paslaugas Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūrai už 47 tūkst. eurų (be PVM), kol bus atrinktas nuolatinis paslaugų tiekėjas, laikinai teikia finansinių technologijų įmonė „Paysera“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas