Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VŠT teisėtai atmetė „Alvoros“ pasiūlymą rekonstruoti tinklus, nutarė teismas

Vilniaus savivaldybės valdoma šilumos tiekimo įmonė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) pagrįstai atmetė prokurorų akiratyje esančios, Lietuvos ir Lenkijos magistralinį dujotiekį stačiusios bendrovės „Alvora“ pasiūlymą tinklų rekonstravimo rangovo konkurse, nusprendė teismas.
„Vilniaus šilumos tinklai“
„Vilniaus šilumos tinklai“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį atmetė „Alvoros“ skundą, kuriuo ji prašė panaikinti praėjusių metų gruodžio VŠT sprendimą atmesti jos pasiūlymą sostinės L. Asanavičiūtės, Sausio 13-osios gatvių ir Laisvės prospekte esančių šilumos tinklų rekonstrukcijos konkursui.

Teismo teigimu, VŠT rėmėsi Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Vyriausybės informacija, jog vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija pripažino, kad sutartis su „Alvora“ neatitiktų nacionalinio saugumo interesų.

„Šiuo atveju egzistavo (...) pagrindas, tuo pačiu atsakovės kaip perkančiojo subjekto teisė atmesti tiekėjos „Alvora“ pasiūlymą“, – rašoma teismo nutartyje.

VŠT pernai rugsėjį „Alvorą“ pripažino konkurso laimėtoja, tačiau lapkritį kilus abejonių dėl šios įmonės patikimumo, nutarė atlikti papildomą patikrą ir kreipėsi į VSD ir Vyriausybės kanceliariją, o vėliau gruodį „Alvoros“ pasiūlymą atmetė.

„Alvoros“ teigimu, VŠT sprendimas atmesti jos pasiūlymą yra neteisėtas, be to, kitame konkurse VŠT neatmetė jos pasiūlymo, taip pat pakvietė dalyvauti naujame VŠT pirkime, o tai esą reiškia, kad VŠT nevertina „Alvoros“ kaip keliančios grėsmę nacionalinio saugumo interesams.

Tuo metu VŠT nurodė, jog „Alvoros“ pasiūlymas atmestas dėl aplinkybės, liudijančios grėsmę nacionaliniam saugumui.

VŠT pabrėžė, kad tai, jog „Alvora“ anksčiau buvo pripažinta laimėtoja, neturi jokios įtakos vėlesniam pasiūlymo atmetimui, nes nauja informacija paaiškėjo tik po pirminio sprendimo priėmimo.

Šiemet sausį VŠT konkurso laimėtojomis pripažino bendroves „Požeminės linijos“ ir „Engineering Resources“.

„Alvora“ teismui yra apskundusi Vyriausybės ir vyriausybinės komisijos sprendimus neleisti įmonei statyti maždaug 100 mln. eurų vertės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) radioaktyvių trumpaamžių atliekų paviršinio atliekyno.

Teisėsauga taip pat aiškinasi, ar Lietuvos–Lenkijos dujotiekio (GIPL) rangove prieš kelerius metus pasirinkta „Alvora“ projekte naudojo rusiškas detales: manoma, kad įmonė susirado kelias Europos bendroves, kad po jų išduotais kokybės sertifikatais galėtų paslėpti Rusijos koncerno „ChelPipe“ įmonės pagamintas ir „Alvorai“ jau galimai parduotas detales.

Inžinerinių sistemų statybos bendrovė „DS-1“ pernai rudenį patvirtino nutraukusi dešimčių milijonų eurų vertės jungtinės veiklos sutartį su „Alvora“ modernizuojant naftos perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ gamyklą Mažeikiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas