Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė patvirtino „Ateities ekonomikos DNR“ plano įgyvendinimo tvarką

Vyriausybė trečiadienį patvirtino bendros 6,3 mlrd. eurų vertės „Ateities ekonomikos DNR“ plano veiksmų ir projektų įgyvendinimo tvarką. Ji skirta naujoms plano investicijoms.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šis aprašas bus taikomas naujiems DNR plano veiksmams ir projektams, tokių investicių DNR plane vertė – apie 1 mlrd. eurų. DNR plano investicijos, kurios bus skiriamos kaip papildomas finansavimas jau egzistuojančių priemonių veiksmams finansuoti, bus administruojamos pagal jau anksčiau tokioms investicijoms nustatytas taisykles“, – pristatydamas tvarką kalbėjo ministras Vilius Šapoka.

Pasak jo, apraše nustatomos atsakomybės įgyvendinant planą dalyvaujančioms institucijoms, jo koordinatoriaus funkcijos pavedamos Finansų ministerijai, kuri stebės plano pažangą, valdys plano įgyvendinimo rizikas, teiks siūlymus Vyriausybei dėl plano įgyvendinimo ir įsteigs Investicijų komitetą bei jam vadovaus.

„Patvirtinus aprašą nedelsiant bus pradėti įgyvendinti DNR plano veiksmai, jau yra nustatytas ir ministerijoms išplatintas preliminarus Investicinio komiteto posėdžių grafikas, pirmasis posėdis įvyktų liepos 17 dieną“, – pridūrė ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka

Be kita ko, tvarkos apraše planuojama nustatyti veiksmų ir projektų vertinimo, atrankos, finansavimo, įgyvendinimo ir atsiskaitymo už rezultatus tvarką.

Vyriausybė birželio pradžioje patvirtino gegužę pristatytą „Ateities ekonomikos DNR“ planą, skirtą transformuoti koronaviruso epidemijos paveiktą šalies ūkį.

Finansų ministras Vilius Šapoka birželį paskelbė, kad planas, palyginti su geguže, pakoreguotas padidinant naujas investicijas, bet nekeičiant bendros plano vertės. Finansų ministerijos teigimu, planas buvo papildytas daugiausia žmogiško kapitalo bei inovacijų ir mokslinių tyrimų projektais.

Iš viso ilgalaikių investicijų įgyvendinimui iki 2021 metų pabaigos, kaip ir planuota, bus skirta apie 6,3 mlrd. eurų, iš kurių naujos ir papildomos investicijos sudarys 2,2 mlrd. eurų (pirminiame pasiūlyme naujos investicijos sudarė 1,8 mlrd. eurų), likusią dalį – 4,1 mlrd. eurų (pirminiame pasiūlyme – 4,5 mlrd. eurų) – paspartintos jau suplanuotos investicijos.

Ministerija įvardija iš viso penkias pagrindines ilgalaikių investicijų kryptis: žmogiškasis kapitalas, skaitmeninė ekonomika ir verslas, inovacijos ir moksliniai tyrimai, ekonominė infrastruktūra, klimato kaita ir energetika.

Lietuvos „Ateities ekonomikos DNR“ planas bus įgyvendinamas nuo šių metų liepos iki kitų metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas