Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė patvirtino ES investicijų veiksmų programos įgyvendinimo ketvirčio ataskaitą

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos parengtai 2014–2020 m. Europos Sąjungos (ES) investicijų veiksmų programos įgyvendinimo ataskaitai už 2021 m. I ketvirtį. Šioje ataskaitoje apžvelgta ES investicijų panaudojimo pažanga bei teikiamos rekomendacijos ministerijoms dėl investicijų spartinimo. Informuojama, kad ES fondų projektams paskirstyta visa šio finansavimo laikotarpio Lietuvai skirta suma – 6,8 mln. eurų, rašoma pranešime spaudai.
Grynieji pinigai
Grynieji pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuva – tarp lyderių

Lietuva pagal ES išmokėtas lėšas – 62 proc. nuo 2014–2020 m. Lietuvai skirto finansavimo – užima 6-ąją vietą tarp visų šalių narių ir viršija ES vidurkį. Įgyvendinant šio laikotarpio ES fondų lėšomis finansuojamus projektus, iš viso jiems paskirstyta 6,8 mlrd., o investuota – 4,3 mlrd. eurų. Per 2020 metus investuota 1,18 mlrd. eurų ES fondų lėšų.

Dar neinvestuotoms Veiksmų programos lėšoms ir papildomoms REACT-EU iniciatyvos lėšoms investuoti yra likę mažiau nei 3 metai, todėl tokią investicijų spartą būtina išlaikyti ir toliau.

REACT-EU ir pasirengimas 2021–2027 m. periodui

Lietuva yra 3-ioji Europoje ir pirma tarp Baltijos šalių, kuri pasitvirtino 2014-2020 m. Veiksmų programos pakeitimus, susijusius su REACT-EU iniciatyva, pagal kurią papildomai Lietuvai numatyti 273 mln. eurų. REACT-EU iniciatyvos lėšomis didinamos investicijos į labiausiai nuo pandemijos nukentėjusius sektorius – verslo, kultūros ir darbo rinką. REACT-EU yra bendro „Next Generation EU“ 750 mlrd. eurų vertės laikinosios ekonomikos gaivinimo priemonės paketo dalis, iš kurio Lietuvai numatoma skirti: 2,225 mln. eurų Gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonei, 153 mln. eurų Teisingos pertvarkos fondui bei 139,9 mln. eurų kaimo plėtrai. Taip pat iš „Next Generation EU“ finansuojamos europinės priemonės mokslinių tyrimų ir inovacijų plėtrai, pagalba šalims reaguojant į ekstremalias situacijas.

Šiemet ES lygiu buvo sutarta dėl 2021–2027 m. ES sanglaudos politikos reglamentų. Įsigaliojus reglamentams Lietuva 2021–2027 m. ES fondų investicijų programos projektą oficialiai galės teikti derinti EK rugsėjį, kuri per 6 mėn. turės priimti tvirtinamąjį sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas