Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 19 /15:01

Uždegė žalią šviesą: į kavines – iki 22 val., leis renginius lauke iki 2 tūkst. žmonių

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė ilginti kavinių darbo laiką iki 22 val. Tiesa, būti viduje galima tik su galimybių pasu. Taip pat pritarta renginiams, kuomet su galimybių pasu lauke galėtų būti 2 tūkst. žmonių. Be to, savaitgaliais galės veikti parduotuvės prekybos centruose, neturinčios tiesioginio patekimo iš lauko.
Šlapdriba Vilniuje
Šlapdriba Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį Vyriausybės posėdyje sakė, kad ketinama padaryti „nutarimo higieną“, nes jis tapo per sunkiai skaitomas.

„Viešojo maitinimo veiklos organizavimo srityje siūlome pailginti darbo laiką iki 22 val. Dėl renginių organizavimo, yra siūlymas padidinti žiūrovų ir dalyvių skaičių iki 300, kurie organizuojami atvirose erdvėse be galimybių paso, tam tikra išimtis gyvūnų parodų organizavimui“, – kalbėjo ministras.

Nutarimu, kurį trečiadienį Vyriausybei teikė Sveikatos apsaugos ministerija, plečiamas ratas asmenų, galinčių turėti artimus kontaktus.

Nutarta leisti rengti asmenines šventes, kai uždarose erdvėse dalyvauja dvi šeimos ir (ar) du namų ūkiai arba ne daugiau nei 5 asmenys, arba ne daugiau nei 10 asmenų, turinčių „galimybių pasą, taip pat šventes atvirose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau nei dvi šeimos ir (ar) du namų ūkiai arba ne daugiau nei 10 asmenų.

Kartu atsisakyta daugiau nei vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio artimų kontaktų ribojimo, ir leista dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių arba ne daugiau nei 5 asmenų uždarose erdvėse, arba ne daugiau nei 10 asmenų atvirose erdvėse artimus kontaktus.

VIDEO: Vyriausybės posėdis ir pasitarimas

Taip pat atsisakyta asmenų skaičiaus transporto priemonėse ribojimų.

Didėja ir žmonių, kurie gali dalyvauti laidotuvėse skaičius – nuo 10 iki 50.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Pavasariška diena sostinėje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Pavasariška diena sostinėje

Atlaisvinimai kavinėms ir parduotuvėms

Iki šiol restoranai, kavinės, barai galėjo veikti iki 21 val., dabar jų veikla prailginta iki 22 valandos. Į jų vidų galės užeiti tik turintys galimybių pasą. Pokyčių naktiniams klubams nenusimato – jų veikla ir toliau turėtų likti draudžiama.

Prie vieno staliuko galės sėdėti ne 2, o 5 asmenys.

Kartu naikinamas draudimas prekybos centruose įsikūrusioms parduotuvėms, kurios neturi tiesioginio patekimo iš lauko, dirbti savaitgaliais.

Suvienodinti minimalaus ploto reikalavimai visoms paslaugų teikimo vietoms – nustatytas vienodas 10 kv. m paslaugų teikimo ploto reikalavimas vienam paslaugos gavėjui.

Siekiant užtikrinti tinkamą oficialių delegacijų priėmimą, leista teikti viešojo maitinimo paslaugas oficialių delegacijų nariams ir jų priėmime dalyvaujantiems asmenims. Taip pat leista teikti viešojo maitinimo paslaugas apgyvendinimo paslaugas teikiančių įstaigų paslaugų gavėjams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šlapdriba Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šlapdriba Vilniuje

Laisvinami renginiai

Reginiuose uždarose erdvėse, kaip ir iki šiol, be galimybių paso, galės dalyvauti ne daugiau kaip 150 žiūrovų. O renginiai atvirose erdvėse kiek atlaisvinami – juose galės dalyvauti ne daugiau nei 300 žmonių.

Renginiuose asmenys turi būti sėdimose vietose, tačiau naujame nutarimo projekte išskiriamos gyvūnų parodos.

Nutarime rašoma, kad atsižvelgiant į tai, jog numatyta galimybė grįžti į kontaktinį darbą asmenims, turintiems galimybių pasą, būtina numatyti darbdaviams galimybę patikrinti darbuotojų galimybių paso duomenis, kadangi tokia galimybė buvo numatyta tik paslaugų teikėjams.

„Taip pat, siekiant sudaryti sąlygas ir užsieniečiams pasinaudoti galimybių pasu, patikslinama, kad asmenys gali būti paskiepyti viena iš išvardintų COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinų („Comirnaty“, COVID-19 Vaccine Moderna“, „COVID-19 Vaccine Janssen“ ir „Vaxzevria“), kuri nebūtinai turi būti registruota Sąjungos vaistinių preparatų registre“, – rašoma nutarimo projekte.

Nors buvo ketinama organizuoti eksperimentinius renginius atvirose ir uždarose erdvėse, nutarta leisti su galimybių pasu lauke organizuoti renginius iki 2 tūkst. žmonių.

A.Dulkys sakė, kad šis sprendimas dėl eksperimentinių renginių priimtas siekiant nekurti sudėtingos sistemos.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL rungtynės: Kauno „Žalgiris“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL rungtynės: Kauno „Žalgiris“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Atlaisvinimai pirtims ir baseinams

Vyriausybė trečiadienį leido pirčių paslaugas leisti teikti visose vietose, ribojant asmenų skaičių iki 2 asmenų arba paslaugas teikiant vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio nariams, o kai pirčių paslaugos teikiamos tik asmenims, turintiems galimybių pasą – asmenų skaičiaus siūloma neriboti.

Kartu labiau atverta ir baseinų veikla – leista teikti baseinų paslaugas ne daugiau kaip 50 asmenų (neįskaitant paslaugų teikėjų), užtikrinant 20 kv. plotą vienam asmeniui, lankytojų registraciją ir kitas saugos priemones. Vykdant grupines treniruotes, viename baseino takelyje galės būti ne daugiau kaip 5 asmenys (neįskaitant paslaugų teikėjų). Kai baseinų paslaugos teikiamos tik asmenims, turintiems galimybių pasą – maksimalaus asmenų skaičiaus ir paslaugos teikimo ploto vienam asmeniui reikalavimai netaikomi.

Taip pat nutarta neriboti asmenų skaičiaus ir netaikyti minimalaus ploto vienam asmeniui reikalavimų, kai sporto įrenginių eksploatavimo, sporto klubų, kūno rengybos centrų paslaugos teikiamos asmenims, turintiems galimybių pasą.

Daugiau ekskursijų ir skatinamas turizmas

Nutarime atlaisvinama ir gidų veikla, mat tokiose ekskursijose galės dalyvauti ne daugiau kaip 25 asmenys (neįskaičiuojant gido), užtikrinant dalyvių išankstinę registraciją.

Siekiant skatinti atvykstamąjį turizmą, leista atvykti į Lietuvos Respubliką visiems užsieniečiams, pilnai paskiepytiems pagal skiepijimo schemą viena iš šių vakcinų – po „COVID-19 Vaccine Janssen“ vakcinos dozės suleidimo, po antros „Comirnaty“, „COVID-19 Vaccine Moderna“ ar „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo. Šis pakeitimas turėtų įsigalioti gegužės 31 dieną.

Tačiau dėl SARS-CoV-2 viruso mutacijos plitimo Indijoje, pasiūlyta sugriežtinti reikalavimus dėl COVID-19 tyrimo asmenims, grįžtantiems ar atvykstantiems į Lietuvos Respubliką iš Indijos Respublikos – reikalauti COVID-19 tyrimo iš asmenų, persirgusių COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) bei paskiepytų COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcina.

Po kelių mėnesių griežto karantino Vyriausybė nuo balandžio 19-osios leido atidaryti visas parduotuves prekybos centruose, nuo gegužės 3-iosios – ir turgavietėse bei kitose viešose vietose, bet parduotuvės vis dar negali veikti savaitgaliais.

Nuo balandžio 22-osios leista 7-21 valandomis veikti lauko kavinėms, barams ir restoranams, kai prie vieno staliuko lauke sėdi ne daugiau nei du asmenys, išskyrus šeimas.

Siūloma suvienodinti minimalaus ploto reikalavimus visoms paslaugų teikimo vietoms – nustatyti vienodą 10 kv. m paslaugos teikimo ploto reikalavimą vienam paslaugos gavėjui.

Karantino suvaržymai šiuo metu leidžia bendrauti daugiausiai dviem šeimoms lauke. Viduje bendrauti galima tik laikantis „socialinio burbulo“ principo, t.y. viena šeima, jeigu neturi kitų kontaktų (darbe ar pan.), gali susitikti su ne daugiau nei vienu suaugusiu bei jo nepilnamečiais vaikais ar su asmeniu, kuriam reikia nuolatinės priežiūros bei slaugos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas