Sportas gyvai

Vyriausybėje – siūlymas skatinti lietuviškų dronų gamybą

Vyriausybei trečiadienį siūloma netaikyti viešųjų pirkimų procedūrų įsigyjant žvalgybinius ar daugiafunkcinius dronus, taip siekiant skatinti dronų gamybos ir remonto pajėgumus Lietuvoje.
Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto
Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) siūlo, kad netaikyti gynybos pirkimams taikomų viešųjų pirkimų procedūrų būtų privaloma, jei dronus perka Gynybos resursų agentūra.

„Bepiločiai orlaiviai būtų perkami iš Lietuvos įmonių, gaminančių ar galutinai surenkančių bepiločius orlaivius“, – rašoma nutarimo projekto pažymoje.

Taikant tokią išimtį Lietuvos įmonių būtų reikalaujama, kad šalyje būtų pagaminta bepiločių orlaivių valdymo programinė įranga, o jų duomenys būtų kaupiami tik NATO arba ES šalių debesijos serveriuose.

Taip siekiama trumpinti tiekimo grandines ir užtikrinti patikimą dronų tiekimą net ir karo arba nepaprastosios padėties metu.

Pasak KAM, išimties nepritaikius. agentūros skelbiamame viešojo pirkimo konkurse dalyvautų daug tiekėjų, įskaitant ir užsienio įmones, kurios galėtų laimėti pirkimą pateikdamos mažesnės kainos pasiūlymą.

Priėmus nutarimo projektą, bepiločiai orlaiviai už maždaug 15 mln. eurų būtų perkami Lietuvos kariuomenės, Šaulių sąjungos reikmėms, taip pat Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius