Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytautas Valvonis: „Danske Bank“ pasitraukimas Lietuvos rinkai didelės įtakos neturės

Antros pagal turtą Šiaurės Europoje finansų grupės „Danske Bank“ sprendimas laipsniškai pasitraukti iš Baltijos šalių neturės didesnės įtakos Lietuvos bankų sektoriui, teigia Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovas.
„Danske Bank“
„Danske Bank“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Vytauto Valvonio, „Danske Bank“ Lietuvos filialas pastaraisiais metais nebuvo itin aktyvus teikiant finansines paslaugas, jo paskolų vertė sudaro tik apie 3,8 proc. visų šalies bankų paskolų portfelio.

„Trumpuoju laikotarpiu tai mažins pasirinkimą potencialiems klientams, tačiau jau artimiausiais metais tikimės turėti naujų bankų mūsų finansiniame sektoriuje, daugėja mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigų. Vienas iš Lietuvos banko strateginių tikslų fintech (finansinių technologijų – BNS) įmonių ir naujų bankų, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigų atvedimas į Lietuvą“, – komentare BNS sakė V.Valvonis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Valvonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Valvonis

Jo teigimu, šiuo metu dešimtys kompanijų domisi specializuoto banko licencija Lietuvoje, o trys jau pateikusios paraiškas. Tad tikėtina, kad artimiausiu metu pasirodys naujų rinkos dalyvių, kurie ilgainiui vis stipriau konkuruos su rinkos senbuviais.

„Danske Bank“ ketvirtadienį pranešė, kad Baltijos šalyse atsisako privačios bankininkystės bei vietos verslui teikiamų paslaugų ir regione orientuosis tik į Šiaurės ir Baltijos šalyse veikiančių įmonių bei globalių korporacijų aptarnavimą.

Pasak V.Valvonio, „Danske Bank“ grupės strateginiai sprendimai Baltijos šalyse buvo priimti jau seniau, kai 2016 metais buvo nuspręsta atsisakyti mažmeninės bankininkystės verslo. Jis Lietuvoje ir Latvijoje buvo perleistas „Swedbank“ grupei.

„Tad šios dienos naujieną vertiname tik kaip šių ankstesnių sprendimų tęsinį. Tačiau ypač svarbu tai, kad „Danske Bank“ grupės paslaugų centras Lietuvoje, kuriame dirba 10 kartų daugiau žmonių nei filiale, lieka ir toliau duos naudą valstybei“, – sakė V.Valvonis.

„Danske Bank“ Lietuvoje šiuo metu dirbo apie 170 darbuotojų, o paslaugų centruose Vilniuje – apie 2300.

„Danske Bank“ Lietuvos filialas pernai iš verslo ir privačios bankininkystės uždirbo 6,7 mln. eurų neaudituoto grynojo pelno – 27 proc. mažiau nei 2016 metais, kai jis siekė 9,2 mln. eurų. Filialo paskolų portfelis per praėjusius metus sumenko 4 proc. ir gruodžio pabaigoje buvo 703 mln. eurų, indėlių portfelis išaugo 9 proc. iki 963 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas