„Pavyzdžiui, nuo 2015 metų kainos Lietuvos restoranuose ir kavinėse išaugo net 69 proc., o Graikijos – vos 10 proc., Prancūzijos ir Italijos – 14 proc., Ispanijos – 16 proc., o Portugalijos – 20 proc. Atitinkamai bendras kainų lygis restoranuose ir kavinėse Lietuvoje priartėjo, o dažnu atveju jau ir viršija, kainų lygius Pietų Europos šalyse”, – feisbuke penktadienį rašė Ž.Mauricas.
Pasak ekonomisto, didžiausią kontrastą galima pastebėti lyginant puodelio kavos kainas. Šios Pietų Europos šalyse įprastai yra santykinai mažos.
„Pavyzdžiui, Italijoje puodelio kapučino kaina tesiekia 1,5 euro (Ispanijoje, Portugalijoje – taip pat apie 1,5 euro), o Lietuvoje – apie 2,5 euro”, – lygina ekonomistas.
Kaip pastebi Ž.Mauricas, makroekonominiu požiūriu puodelio kavos kaina yra smulkmena, bet tai sukuria Lietuvos, kaip brangios šalies, įvaizdį.
Pavyzdžiui, Italijoje puodelio kapučino kaina tesiekia 1,5 euro (Ispanijoje, Portugalijoje – taip pat apie 1,5 euro), o Lietuvoje – apie 2,5 euro.
Pasak jo, tokios kainos gali atbaidyti žmones, kurie dėl išpopuliarėjusio nuotolinio darbo renkasi gyventi šalyse, kurios siūlo geresnį kainos ir kokybės santykį.
„Reikia sutikti, kad maitinimo paslaugų kainų kilimas Lietuvoje yra neišvengiamas dėl sparčiai kylančio darbo užmokesčio (o pastaruoju metu prisidėjo ir energetinių išteklių kainų šuolis bei COVID-19 ribojimai), tačiau kylant kainoms yra būtina gerinti ir klientų aptarnavimo bei maisto kokybę, o taip pat didinti efektyvumą bei žinomumą”, – pastebi jis.
Kitu atveju, kaip įspėja ekonomistas, Lietuvos restoranų ir kavinių sektorius gali prarasti savo tarptautinį konkurencingumą, ypač turint omenyje, kad Lietuvoje kainos restoranuose ir kavinėse jau dabar yra vienos didžiausių Rytų Europos centrinėje dalyje ir Baltijos regione.
Iš Tenerifės grįžusi pašnekovė lygino, kad mėgstamame restorane Tenerifėje, su gyva muzika ir įspūdingais vaizdais į uolas, butelis pigiausio vyno kainuoja 12 eurų, kai Lietuvoje jos aplankytame restorane pigiausio vyno kaina buvo 28 eurai. Sūrio rinkinį ten galima užsisakyti už 8 eurus, Lietuvoje – 14 eurų, didelė porcija deserto Tenerifėje atsieis 6 eurus, Lietuvoje minėtame restorane pora išleido 8 eurus, o porcija buvo nedidelė.
Tuo metu Graikijos Zakinto saloje šią vasarą atostogavęs vilnietis Edgaras susidarė įspūdį, kad restoranuose kainos net kiek mažesnės nei Lietuvoje.
„Tarkime, vietinis kepsnys (triušienos) kainuoja apie 12 eurų, sardinės – apie 9 eurus, kalmarai – apie 12 eurų, šviežia žuvis – 14–16 eurų“, – vardijo Edgaras.