Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ž.Mauricas: „Lietuvoje kainos restoranuose ir kavinėse auga sparčiausiai euro zonoje“

Kaip pastebi „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas, remdamasis „Eurostat“ duomenimis, Lietuvoje jau aštuntus metus iš eilės kainos kavinėse ir restoranuose auga sparčiausiai visoje euro zonoje. Tuo metu Pietų Europos valstybėse kainų augimas, ekonomisto teigimu, yra vienas lėčiausių.
Žygimantas Mauricas
Žygimantas Mauricas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Pavyzdžiui, nuo 2015 metų kainos Lietuvos restoranuose ir kavinėse išaugo net 69 proc., o Graikijos – vos 10 proc., Prancūzijos ir Italijos – 14 proc., Ispanijos – 16 proc., o Portugalijos – 20 proc. Atitinkamai bendras kainų lygis restoranuose ir kavinėse Lietuvoje priartėjo, o dažnu atveju jau ir viršija, kainų lygius Pietų Europos šalyse”, – feisbuke penktadienį rašė Ž.Mauricas.

Pasak ekonomisto, didžiausią kontrastą galima pastebėti lyginant puodelio kavos kainas. Šios Pietų Europos šalyse įprastai yra santykinai mažos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Puodelis kavos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Puodelis kavos

„Pavyzdžiui, Italijoje puodelio kapučino kaina tesiekia 1,5 euro (Ispanijoje, Portugalijoje – taip pat apie 1,5 euro), o Lietuvoje – apie 2,5 euro”, – lygina ekonomistas.

Kaip pastebi Ž.Mauricas, makroekonominiu požiūriu puodelio kavos kaina yra smulkmena, bet tai sukuria Lietuvos, kaip brangios šalies, įvaizdį.

Pavyzdžiui, Italijoje puodelio kapučino kaina tesiekia 1,5 euro (Ispanijoje, Portugalijoje – taip pat apie 1,5 euro), o Lietuvoje – apie 2,5 euro.

Pasak jo, tokios kainos gali atbaidyti žmones, kurie dėl išpopuliarėjusio nuotolinio darbo renkasi gyventi šalyse, kurios siūlo geresnį kainos ir kokybės santykį.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Padavėja
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Padavėja

„Reikia sutikti, kad maitinimo paslaugų kainų kilimas Lietuvoje yra neišvengiamas dėl sparčiai kylančio darbo užmokesčio (o pastaruoju metu prisidėjo ir energetinių išteklių kainų šuolis bei COVID-19 ribojimai), tačiau kylant kainoms yra būtina gerinti ir klientų aptarnavimo bei maisto kokybę, o taip pat didinti efektyvumą bei žinomumą”, – pastebi jis.

Kitu atveju, kaip įspėja ekonomistas, Lietuvos restoranų ir kavinių sektorius gali prarasti savo tarptautinį konkurencingumą, ypač turint omenyje, kad Lietuvoje kainos restoranuose ir kavinėse jau dabar yra vienos didžiausių Rytų Europos centrinėje dalyje ir Baltijos regione.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kavinė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kavinė

Pirmadienį skelbtame 15min tekste 10 iš atostogų Graikijoje, Ispanijoje, Italijoje ir net Švedijoje bei Norvegijoje grįžusių lietuvių teigė kainų šoko nei parduotuvėse, nei kavinėse nepatyrę, priešingai – tikino, kad nemažai prekių ir paslaugų galima įsigyti pigiau nei tėvynėje.

Iš Tenerifės grįžusi pašnekovė lygino, kad mėgstamame restorane Tenerifėje, su gyva muzika ir įspūdingais vaizdais į uolas, butelis pigiausio vyno kainuoja 12 eurų, kai Lietuvoje jos aplankytame restorane pigiausio vyno kaina buvo 28 eurai. Sūrio rinkinį ten galima užsisakyti už 8 eurus, Lietuvoje – 14 eurų, didelė porcija deserto Tenerifėje atsieis 6 eurus, Lietuvoje minėtame restorane pora išleido 8 eurus, o porcija buvo nedidelė.

Tuo metu Graikijos Zakinto saloje šią vasarą atostogavęs vilnietis Edgaras susidarė įspūdį, kad restoranuose kainos net kiek mažesnės nei Lietuvoje.

„Tarkime, vietinis kepsnys (triušienos) kainuoja apie 12 eurų, sardinės – apie 9 eurus, kalmarai – apie 12 eurų, šviežia žuvis – 14–16 eurų“, – vardijo Edgaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas