Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Žaliasis eksperimentas“ – 8 mln. eurų ES investicijų skiriama atliekų perdirbimo inovacijoms

Vidurio ir vakarų Lietuvos pramonės įmonės turės galimybę sumažinti savo taršą ir padidinti konkurencingumą – tam skirtas naujasis ES investicijų kvietimas „Žaliasis eksperimentas“. Įmonės kviečiamos kurti technologijas, leidžiančias perdirbti gamybines atliekas, ir kurti aplinkai palankius, tvaresnius produktus, rašoma Inovacijų agentūros pranešime spaudai.
Paulius Petrauskas
Paulius Petrauskas / Inovacijų agentūros nuotr.

„Norime skatinti inovacijas ir efektyviai spręsti įsisenėjusias Lietuvos pramonės taršos problemas. Kviečiame verslininkus pasinaudoti šia galimybe, kuri leis sustiprinti konkurencingumą ir diegti aplinkai draugiškus sprendimus. Taip visi kartu kuriame daugiau galimybių Lietuvai“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Kvietimo „Žaliasis eksperimentas“ biudžetas yra 8 mln. eurų, minimali finansuojama projekto suma – 50 tūkst. eurų, maksimali – 500 tūkst. eurų. Finansuojamos veiklos – inovatyvių aplinkai draugiškų, tvarių produktų gamybą skatinančių technologijų kūrimas. Gautą finansavimą verslas galės investuoti į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą (MTEP) bei patentavimo veiklas.

„Kvietimas „Žaliasis eksperimentas“ yra skirtas tam, kad paskatintų verslo įmones bendradarbiauti su mokslininkais ir kartu ieškoti būdų, kaip spręsti įsisenėjusias Lietuvos pramonės taršos problemas.

Viena iš tokių – vidurio Lietuvoje besikaupiantys mineralinių atliekų, vadinamojo fosfogipso, kalnai. Atlikę proveržį ir įdiegę inovaciją, kuri leistų perdirbti šias trąšų pramonės atliekas, galėtume sustiprinti šalies įmonių konkurencingumą pasauliniu mastu ir prisidėti prie žaliųjų Lietuvos ir Europos tikslų“, – teigia Paulius Petrauskas, Inovacijų agentūros Proveržio departamento direktorius.

Skaičiuojama, kad 2021 m. dirbtinių mineralinių atliekų, kurios atsiranda trąšų gamybos cikle, Lietuvoje buvo surinkta daugiau kaip 1,7 mln. tonų. Kasmet augančius pramonės atliekų sąvartynus įmanoma sutvarkyti tik juos perdirbant.

Spręsdama šią problemą Inovacijų agentūra jau organizavo mokymų ciklą įmonėms, kurios galėtų kartu su mokslo įstaigomis spręsti šią pramonės atliekų problemą. Mokymuose dalyvavo apie 80 šalies įmonių, Kauno technologijos universiteto, Vilnius Gedimino technikos universiteto (Vilnius TECH) ir kelių kolegijų mokslininkai.

Daugės tvarių produktų

Pagal priemonę „Žaliasis eksperimentas“ galimi pareiškėjai yra labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės (MVĮ), kurios veikia ne trumpiau kaip 3 metus. Galimi partneriai – MVĮ, mokslo ir studijų institucijos, didelės įmonės.

Reikalaujama, kad projekto pareiškėjų metinių pardavimų pajamų vidurkis iš savo gaminių ar suteiktų paslaugų per 2 metus viršytų 145 tūkst. eurų, o ne mažiau kaip 51 proc. pardavimų sudarytų jų pačių pagaminama produkcija. Pagal kvietimą „Žaliasis eksperimentas“ finansavimą gali gauti Vidurio ir vakarų Lietuvos (VVL) regiono įmonės. Sostinės regionui finansavimas šiuo kvietimu neskiriamas.

„Nors ši priemonė ir panaši į prieš tai skelbtus kvietimus „InoPažanga“ ir „InoBranda“, produktai, kurie kuriami pagal „Žaliąjį eksperimentą“, turės būti išskirtinai tvarūs. Tvarus produktas – gaminys, kuris pagamintas taip, kad būtų patvarus, ilgaamžis, tausus energijos arba išteklių naudojimo atžvilgiu, pataisomas, perdirbamas, o bent viena iš sudedamųjų gaminio medžiagų arba dalių pagaminta iš perdirbtų medžiagų ir dėl šių savybių pasižymi mažesniu poveikiu aplinkai visame gaminio būvio cikle“, – sako Sigita Skrebė, Inovacijų agentūros Verslo produktyvumo skyriaus vadovė.

Į „Žaliojo eksperimento“ finansavimą pretenduojantys projektai privalo atitikti sumaniąją specializaciją, kuri aprėpia šiuos prioritetus: sveikatos technologijos ir biotechnologijos, nauji gamybos procesai, medžiagos ir technologijos bei informacinės ir ryšių technologijos. Vertinimo metu didesnis balas bus teikiamas tiems projektams, kurie pasiūlys inovatyvią gamybinių atliekų perdirbimo technologiją, kurią bus galima naudoti naujiems tvariems gaminiams gaminti.

„Žvelgiant į anksčiau skelbtų kvietimų rezultatus, matyti, kad Lietuvos pramonės įmonės įžvelgia galimybę didinti savo konkurencingumą vykdydamos MTEP veiklas. Šiuo metu skaičiuojame jau apie 119 skirtingų pramonės įmonių MTEP projektų, iš kurių dalis yra jau įgyvendinti, o dalis toliau sėkmingai bendradarbiauja su mokslininkais, kad sukurtų naujus pramonės produktus“, – teigia S.Skrebė.

Išsamios kvietimo „Žaliasis eksperimentas“ sąlygos paskelbtos Europos Sąjungos investicijų tinklalapyje. Projektų įgyvendinimo planus įmonės Inovacijų agentūrai galės pateikti iki 2024 m. sausio 31 dienos.

Įmonės, kurios nori tapti pareiškėjais pagal priemonę „Žaliasis eksperimentas“, kviečiamos registruotis į nuotolinius mokymus, kurie įvyks šių metų spalio 26 d. 10 valandą. Šių mokymų metu Inovacijų agentūros ekspertai pristatys naujos priemonės galimybes ir atsakys į visus rūpimus klausimus.

Lietuvos ekonomikai stiprinti Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki 2023 m. pabaigos paskelbs finansuojamų veiklų kvietimų, kurių bendra vertė sieks beveik 1 mlrd. eurų. Apie 365 mln. eurų numatyta verslui, inovacijoms ir investicijoms, 320 mln. eurų – valstybės ir verslo skaitmenizacijai, 268 mln. eurų – žalesnei ekonomikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas