Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiema tautiečius užklupo netikėtai: „šluoja“ ne tik gatves, bet ir parduotuvių lentynas

Dešimtmečio snygis verčia pasiraitoti rankoves ne tik kelininkus ar kiemsargius, bet ir prekybos tinklų darbuotojus. Prekybininkų teigimu, rekordiškai auga druskos, ledo gremžtukų, čiuožynių, automobilių priežiūros prekių ir akumuliatorių pardavimai. Regis, šįkart nepasiruošę žiemai buvo tautiečiai, o ne kelininkai. Didžioji dalis prekybininkų teigia, kad žiemos prekių likę tik likučiai.
Snygis Vilniuje
Snygis Vilniuje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Sniegu dosni žiema, kitaip nei praėjusiais metais, šiemet atnešė džiaugsmo ir prekybos tinklams. Pavyzdžiui, „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis 15min teigė, kad iškritus sniegui gruodžio pabaigoje ir sausio pradžioje, pirkėjai žiemos prekes „iššlavė“ iš lentynų.

„Žiemos prekių asortimentas buvo papildytas iš sandėliuose esančių atsargų, bet ir šie papildymai jau pasibaigė, parduotuvėse tik žiemos prekių likučiai“, – tikino jis.

Populiariausios prekės, anot D.Ryliškio, yra rogės ir čiuožyklės.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šaltis neišgąsdino: kai kurie šeštadienio popietę leido ant kalniukų
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šaltis neišgąsdino: kai kurie šeštadienio popietę leido ant kalniukų

Populiari prekė – akumuliatoriai

Kad žiemos prekių populiarumas neblėsta dar nuo pirmojo šio sezono sniego, patvirtino ir Eglė Gružauskienė, prekybos tinklo „Moki Veži“ rinkodaros vadovė. Šiuo metu aktyviausiai perkamos ne tik laisvalaikio prekės – rogutės, čiuožynės, padangos, tačiau ir auto prekės – akumuliatoriai, užvedimo laidai, šildymo prekės – briketai, granulės.

„O pastarųjų dienų hitas – be abejo, sniego kastuvai ar kitos valymo priemonės“, – 15min komentavo ji.

E.Gružauskienės teigimu, šias prekes aktyviai perka bene visoje Lietuvoje, išskyrus Klaipėdos regioną, kur sniego mažiau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiema Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiema Vilniuje

Be to, ji tvirtina, kai kai kurių prekių nebeliko iškritus jau pirmajam sniegui.

„Kai kurias rogutes ir čiuožynes, vienvietes padangas vaikams labai greitai išpirko. Greitai išpirko kelis sniego kastuvus, alternatyvų yra, bet mažai. Populiarėja sniego valymo traktoriukai, jų turime vos kelis“, – aiškino E.Gružauskienė.

Išaugusius akumuliatorų pardavimus pastebi ir Elona Uckutė, „Kesko Senukai“ atstovė. Teigiama, kad šiemet per pirmas dvi sausio savaites, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, akumuliatorų paklausa elektroninėje parduotuvėje išaugo 20 kartų.

„Didžiausias pirkimo pikas pastebėtas paspaudus didžiausiam šaltukui. Sausį pirkėjai internete taip pat įsigijo akumuliatorių įkroviklius, užvedimo laidus, žieminę autochemiją, žiemines padangas, kilimėlius bei kitas automobilines prekes“, – tikino ji.

E.Uckutės teigimu, „Senukuose“ populiariausios prekės, be akumuliatorių, yra rogutės, slidės, čiuožynės, sniego kastuvai, gremžtukai ir kitos automobilių priežiūrą žiemą palengvinančios prekės.

„Pastarųjų dienų sniegas gerokai gausesnis, tad pakilo ir sniego pūstuvų ir valytuvų paklausa. Pastebime, kad šias prekes gyventojai aktyviai įsigyja tiek internetu, tiek parduotuvėse – šiuo metu veikiančiuose maisto ir kitų būtiniausių prekių skyriuose, taip pat užsisako telefonu bei el. paštu“, – komentavo ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žiema Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žiema Kaune

Perka ir druską

Tuo tarpu parduotuvėse matosi ir kitų prekių išaugęs populiarumas. Pavyzdžiui, prekybos tinkle „Iki“ rekordiškai auga tokių prekių, kaip druska, žieminis automobilių langų valymo skystis, ledo gremžtukai, žvakės pardavimai.

„Jei ankstesnėmis žiemomis gyventojai ir vairuotojai galėdavo išsiversti be specialių žieminių prekių, tai ši žiema reikalauja rimtesnių ginklų ir šiek tiek kūrybiškumo. Pastarąsias kelias sausio savaites auga įvairių kategorijų prekių pardavimai, tačiau jas jungia vienas būdingas požymis – visos jos padeda įveikti žiemos padarinius“, – sakė Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Pasiruošimas snygiui „Grindos“ bazėje Vilniuje
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Pasiruošimas snygiui „Grindos“ bazėje Vilniuje

Sniego apdrabai verčiant medžius ir vis daugiau gyventojų susiduriant su elektros tiekimo sutrikimais, sparčiai auga žvakių populiarumas. Nuo pirmadienio jų pardavimas padidėjo 35 proc.

Įvertinus sausio mėnesio pardavimų rezultatus, lyginant su praėjusiais metais, augo automobilių langų skysčio pardavimai. Jo pardavimai didėjo itin pastebimai – 47 proc.

Dar viena sparčiai žiemos prekių krepšelyje išpopuliarėjusi prekė – pigiausia druska, kurios pakuotė kainuoja 32–37 centus. Visos druskos kategorijos pardavimai išaugo 22 proc.

Anot V.Budrienės, visiška sausio mėnesio prekė-hitas – sniego ir ledo gremžtukai – jų parduota septynis kartus daugiau nei pernai sausį.

Rinkoje jaučiamas trūkumas

Užklupus pūgai pastebimai išaugusią įvairių sniego valymo priemonių, ypač kastuvų, paklausą pastebi ir Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

„Skaičiuojame, kad per pastarąsias savaites sniego kastuvų nupirkta beveik 37 kartus daugiau nei pernai atitinkamu laikotarpiu. Daugiausia sniego kastuvų nupirkta vakar bei sausio 9 ir 13 dienomis“, – aiškino ji.

Kaip ir kiti, „Maxima“ pastebi išaugusią ir automobilių valymo priemonių paklausą. Pavyzdžiui, gremžtukų ledui nuo automobilių stiklo valymui, sniego valymo šepečių pardavimai išaugo 5 kartus, lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Iš principo jau yra parduotos visos kastuvų ir kitos sniego valymo priemonės, todėl prekiaujame tik likučiais pavienėse parduotuvėse.

„Iš principo jau yra parduotos visos kastuvų ir kitos sniego valymo priemonės, todėl prekiaujame tik likučiais pavienėse parduotuvėse. Labai prašome žmonių laikytis karantino reikalavimų ir vengti bereikalingo ėjimo į parduotuves, ieškant šių prekių“, – ragino E.Dapkienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabučio kiemas žiemą
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabučio kiemas žiemą

Anot jos, prekybos tinklas kalbasi tiekėjais dėl prekių papildymo, tačiau šiuo metu sniego valymo priemonių trūkumas yra jaučiamas visoje rinkoje.

Iškritus gausiam sniegui, išaugusi ir automobilių priežiūros priemonių paklausa. Pavyzdžiui, aušinimo skysčių ir automobilių stiklų valytuvų pardavimai yra beveik 60 proc. didesni lyginant su pernykščiu sausiu. Akumuliatorių pardavimai yra beveik 5 kartus didesni.

„Žiemos sporto prekių pardavimai nėra tokie intensyvūs, kaip buvo iškritus pirmajam šiųmečiui sniegui. Žmonės jau yra pasiruošę aktyviam žiemos laisvalaikiui ir įsigiję žiemos sporto inventoriaus prekių.

Nemaža dalis žiemos sporto prekių, ypač rogučių ir čiuožynių, jau anksčiau buvo išparduota“, – 15min komentavo E.Dapkienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gausus sniegas slegia medžių šakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gausus sniegas slegia medžių šakas

Pirko kepures ir šalikus

„Rimi“ viešųjų ryšių atstovė Renata Keršienė aiškino, jog šią savaitę automobilių stiklams valyti skirtų gremžtukų ir šepetėlių pardavimai „Rimi“ tinklo parduotuvėse, lyginant su analogiška savaite praėjusiais metais, augo apie 5 kartus, lyginant su šių metų pradžia – daugiau nei dvigubai.

Taip pat pirkėjai įsigyja ir neužšąlančio automobilių stiklų plovimo skysčio. Jų pardavimai šią savaitę, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, augo 70 proc., o lyginant su šių metų pirma savaite, – daugiau nei 80 proc.

„Prieš dvi savaites iškritus gausesniam sniegui, rogučių ir čiuožyklių pardavimai, lyginant su situacija prieš metus, buvo išaugę net apie 70 kartų ir tuo metu buvo parduotos visos jų atsargos. Iki šiol gauti šių prekių papildomai nepavyko – jų neturi ir tiekėjai“, – sakė R.Keršienė.

Be to, lyginant su praėjusiais metais, pirštinių, šalikų ir kepurių šią savaitę tinkle parduota taip pat daugiau – augimas siekia apie 50 proc. Dar didesnis jis buvo prieš kelias savaites, pasirodžius pirmam sniegui.

Žiemos prekių paklausa didesnė kartais

Pasak Raimondos Strazdauskaitės, „Pigu.lt“ Komunikacijos vadovės, jau sausio pradžioje iškritus gausiam sniegui sezono prekių paieškos ir pardavimų statistikos kreivė šoktelėjo į viršų. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę tarp populiariausių sezono prekių paieškų buvo: pastogė automobiliui, akumuliatorių pakrovėjas, termo drabužiai, kombinezonai, akumuliatoriai (automobiliams).

„Šią savaitę po snygio 7 kartus padaugėjo ir į pirmą sąrašo vietą klientų paieškose įšoko sniego kastuvai, čia automobilines prekes paieškose pakeitė pirštinės ir apkaustai batams.

Taip pat vartotojai šiuo metu aktyviai ieško slidžių, čiuožynių, benzininių sniego valytuvų (paieškų kiekis išaugo 4 kartus). 3 kartus, palyginus su praeita savaite, dažniau ieško sniego valytuvų ir ratų grandinės, jų paieškos išaugo net 5 kartus. Tad sniego kastuvų, valytuvų, stūmiklių kategorija šią savaitę yra lankomiausia prekių kategorija, neatsilieka ir rogučių prekių kategorijos puslapio lankomumas“, – komentavo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiema Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiema Vilniuje

R.Strazdauskaitės teigimu, lyginant su pernykšte žiema, šį sezoną kone 20 kartų augo rogučių ir čiuožynių paklausa. Pirkimo pikas buvo pasirodžius pirmam sniegui, tačiau ir po pastarųjų dienų snygio rogučių paklausa išliko didelė. Tiesa, pastebima, kad mažėja rogių ir čiuožynių atsargos.

Anot R.Strazdauskaitės, akumuliatorių pardavimai nuo pat metų pradžios auga, per šias dvi savaites internetinė parduotuvė pardavė 7 kartus, nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, o akumuliatorių įkroviklių – 8 kartus daugiau.

„Antifrizas nėra ta prekė, kurios paklausai įtaką daro žiemiški orai. Populiariausios tarp automobiliams skirtų prekių išlieka: langų ledo tirpikliai, priekinių langų uždangalai, automobiliniai drėgmės sugėrikliai, žieminiai langų skysčiai ir, žinoma, akumuliatoriai su įkrovikliais“, – 15min sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas