Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinia apie Italijai gresiančią baudą smukdo euro kursą

JAV dolerio kursas antradienį kopia aukštyn pagrindinių pasaulio valiutų krepšelio atžvilgiu, tuo tarpu pasklidusi žinia apie tai, kad Italijai gresia Europos Sąjungos (ES) bauda, paskatino euro kurso smukimą.
Eurai
Eurai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 2 Italija Euras

Euro kursas, pirmadienio vakare siekęs 1,1193 JAV dolerio, antradienio ryte nusileido iki 1,1184 JAV dolerio.

Indeksas „ICE US Dollar“, kuriuo vertinami JAV dolerio kurso pokyčiai šešių pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu, paūgėjo beveik 0,2 procento.

JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu nepakito ir tebesudaro 109,5 jenos.

Agentūra „Bloomberg“, remdamasi šaltiniu Europos Komisijoje (EK), pirmadienį pranešė, jog Komisija kitą savaitę gali inicijuoti drausminę procedūrą dėl Italijos, kuri nesugebėjo pakankamai apriboti valstybės skolos lygio.

Rekomendacijos, kurias Komisija planuoja pateikti birželio 5 dieną, kuomet paskelbs reguliarios ES valstybių narių biudžeto stebėsenos rezultatus, bus tik pirmasis ilgo ir sudėtingo proceso žingsnis.

Pagal ES taisykles, valstybių narių biudžeto deficitas neturi viršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o valstybės skola turi būti ne didesnė nei 60 proc. BVP.

Italijos valstybės skola siekia 132 proc. BVP ir daugiau kaip dukart viršija nustatytą ribą. Europos Komisija mano, jog šalies skolų naštos mažinimo tempas yra nepakankamas.

ES valstybių narių finansų ministrams teks patvirtinti rekomendaciją pradėti vadinamąją perviršinio deficito procedūrą, pagal kurią už nustatytų ribų viršijimą gali būti skirta iki 0,2 proc. BVP bauda. Italijos atveju baudos suma gali sudaryti maždaug 3,5 mlrd. eurų.

Daug dėmesio rinkos dalyviai taip pat skiria JAV ir Kinijos nesutarimams dėl prekybos.

Oficialų vizitą Japonijoje antradienį baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, jog tikisi kada nors pasirašyti prekybos susitarimus ir su Tokiju, ir su Pekinu.

„Manau, jog mes turėsime susitarimą su Japonija. Taip pat manau, jog kada nors ateityje sudarysime susitarimą ir su Kinija“, – pareiškė JAV prezidentas.

„Netikiu, jog Kinija pajėgs ir toliau mokėti milijardus JAV dolerių siekiančius muitus“, – pridūrė jis.

Kinijos juanio kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko 0,1 proc. iki 6,9057 juanio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento