Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žinia apie teigiamą Trumpo COVID-19 testą nusmukdė pasaulio akcijų indeksus

Pasaulio akcijų indeksai smuko penktadienį pasklidus žiniai, kad JAV prezidentui Donaldui Trumpui ir pirmajai poniai Melaniai testais buvo patvirtintas užsikrėtimas koronavirusine infekcija COVID-19. Žinia sukėlė naują politinę suirutę didžiausioje pasaulio ekonomikoje, likus vos mėnesiui iki prezidento rinkimų.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sustiprėjusi suirutė nusmukdė JAV ateities sandorius, investuotojams nervingai laukiant Volstryto atidarymo 16.30 val. Lietuvos laiku.

Tuo tarpu pagrindiniai Europos indeksai smarkiai smuko prekybos sesijos pradžioje, prieš vėl sutvirtindami pozicijas.

Poveikio rinkimų kampanijai mastas priklausys nuo D.Trumpo sveikatos būklės.

Japonijos „Nikkei 225“ prekybos sesiją baigė 0,7 proc. nuosmukiu po to, kai išvakarėse birža buvo sustojusi dėl techninio gedimo, tuo tarpu dauguma kitų pagrindinių Azijos biržų užsidarė šventiniam savaitgaliui.

Naftos kainos sumenko dar 4 proc., padidindamos ketvirtadienį fiksuotą nuosmukį, rinkoje vyraujant didelei pasiūlai ir mažai paklausai

„Politinis neapibrėžtumas“

„Su D.Trumpo diagnoze susijęs politinio neapibrėžtumo padidėjimas... neigiamai veikia akcijų ir ateities akcijų indeksų sandorių kainas bei stiprina tokius „saugiu prieglobsčiu“ laikomus aktyvus kaip jena, Šveicarijos frankas ir JAV doleris“, – naujienų agentūrai AFP banko „Rabobank“ analitikė Jane Foley.

„Poveikio rinkimų kampanijai mastas priklausys nuo D.Trumpo sveikatos būklės“, – pridūrė ji.

Analitikė mano, kad „šuo metu yra pakankamai nežinomųjų, kurie galėtų paskatinti spėjimus, kad rinkimai gali būti visiškai kitokie nei tikėtasi vos prieš 24 valandas“.

74 metų D.Trumpo liga turės tiesioginių politinių pasekmių likus vos 31 dienai iki rinkimų dienos, nes prezidentas privalės atšaukti rinkimų kampanijai skirtas keliones, o tai padidins ir taip jau nemažą įtampą.

Baltųjų rūmų gydytojas pranešė, kad ir prezidentas, ir pirmoji ponia jaučiasi gerai, ir kad D.Trumpas eis prezidento pareigas „be trikdžių“.

Prezidentas atliko testą po to, kai koronavirusinė infekcija buvo patvirtinta prezidento artimai patarėjai Hope Hicks.

Jei D.Trumpo sveikata pablogėtų, manau, sulauksime reikšmingesnių žingsnių, tačiau šiuo metu nėra jokių tokių ženklų.

Teigiamas atsakymas reiškia, kad likus vos kelioms savaitėms iki vienų iš svarbiausių rinkimų, kurie kada nors vyko Jungtinėse Valtijose, D.Trumpas privalės laikytis karantino.

Investuotojų nuotaikos jau iki tol buvo pesimistinės dėl JAV įstatymų leidėjų negebėjimo susitarti dėl naujo ekonomikos skatinimo paketo, teigė prekiautojai.

Visų akys krypsta į D.Trumpą

„Stebime tam tikrą vengimą rizikuoti pasklidus žiniai apie D.Trumpą, nors kol kas matomi žingsniai yra gana kuklūs“, – naujienų agentūrai AFP teigė finansų maklerio bendrovės OANDA analitikas Craigas Erlamas.

„Jei D.Trumpo sveikata pablogėtų, manau, sulauksime reikšmingesnių žingsnių, tačiau šiuo metu nėra jokių tokių ženklų“, – pridūrė jis.

Apie 13 val. Lietuvos laiku Didžiosios Britanijos FTSE 100 smuko 0,9 proc., Vokietijos DAX 30 – 0,9 proc., Prancūzijos CAC 40 – 0,7 procento.

O bendras didžiausių regiono įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ sumenko 0,8 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas