Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida: ES sutarė šalinti 7 Rusijos bankus iš SWIFT, bet didžiausio skolintojo sąraše nėra

Europos Sąjungos lyderiai susitarė pašalinti septynis Rusijos bankus iš SWIFT finansinių pranešimų perdavimo sistemos, tačiau nepalietė didžiausio šalies skolintojo „Sberbank PJSC“ ir banko, iš dalies priklausančio Rusijos dujų milžinei „Gazprom PJSC“, skelbia portalas „Bloomberg“.
SWIFT
SWIFT / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ES lyderiai sutarė pašalinti septynis Rusijos bankus iš SWIFT finansinių pranešimų perdavimo sistemos, tačiau nepalietė didžiausio šalies skolintojo „Sberbank PJSC“ ir banko, iš dalies priklausančio Rusijos dujų milžinei „Gazprom PJSC“, skelbia portalas „Bloomberg“.

Pasak su sprendimu susipažinusių pareigūnų, tarp bankų, kuriems bus uždrausta dalyvauti pranešimų perdavimo sistemoje (SWIFT), leidžiančioje visame pasaulyje atlikti trilijonų dolerių vertės sandorius, yra „VTB Bank PJSC“ ir „Bank Rossiya“. Tikimasi, kad priemonės, kuriomis reaguojama į Rusijos vadovo Vladimiro Putino invaziją į Ukrainą, bus priimtos per naktį.

Kitos į ES sąrašą įtrauktos įstaigos yra „Bank Otkritie“, „Novikombank“, PJSC „Promsvyazbank“, PJSC „Sovcombank“ ir „VEB.RF“, nurodė anonimiškai kalbėję pareigūnai. Anot jų, kad kai kurios šalys, tarp jų ir Lenkija, siekė, kad į priemonę būtų įtraukta daugiau bankų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eilė prie banko skyriaus Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eilė prie banko skyriaus Rusijoje

Priemonės įsigalios tik po 10 dienų nuo jų priėmimo. Minėtų pareigūnų teigimu, viena iš didžiųjų ES narių įsigaliojimo terimą prašė pratęsti iki 30 dienų.

Nors tai ir mažai tikėtina, prieš oficialiai įsigaliojant, bankų sąrašas dar gali būti koreguojamas.

Kaip rašo "Bloomberg" tai, kad į sąrašą neįtraukti „Sberbank PJSC“ ir „Gazprombank“, rodo, kad vis dar nerimaujama dėl pasekmių, kurias Europai gali sukelti Rusijos finansinė izoliacija, persiduodanti pasaulio ekonomikai, ypač kai kalbama apie energijos tiekimą. Taip pat nerimaujama, jog Rusija gali imtis atsakomųjų veiksmų ir sumažinti tiekimą.

Apie planą pašalinti kai kuriuos Rusijos bankus iš SWIFT pranešimų sistemos savaitgalį bendrame pareiškime paskelbė Europos Komisija, JAV, Prancūzija, Vokietija, Italija, Jungtinė Karalystė ir Kanada.

„Sberbank“ turi dvigubai daugiau turto nei bet kuris kitas Rusijos, didžiausios pasaulyje energijos eksportuotojos, bankas. Jam priklauso maždaug pusė šalies indėlių ir daugiau kaip 100 mln. mažmeninių klientų. „Gazprombank“ – pagrindinis Rusijos energetikos konglomeratų bankas.

Kodėl SWIFT sistema tokia svarbi?

SWIFT sistema, kuria saugius pranešimus perduoda daugiau kaip 11 000 finansų įstaigų ir bendrovių, yra itin svarbi pasaulinei finansų sistemai, todėl negalėjimas ja naudotis sukeltų didelę ekonominę žalą. Rusija yra sukūrusi savo finansinių pranešimų perdavimo sistemą, tačiau joje veikia mažiau nei 400 finansų įstaigų ir nedaug užsienio įmonių.

Belgijoje įsikūrusi SWIFT teigė, kad nors ji yra neutralus pasaulinis kooperatyvas, turintis narių 200 šalių, ji privalo laikytis ES ir Belgijos taisyklių. „Atjungsime juos, kai tik gausime teisinį nurodymą tai padaryti“, – sakoma organizacijos antradienio pareiškime, kurį cituoja „Bloomberg“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas