Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 27

10 įdomių faktų apie „Artemis“ kosmines misijas: kiek kainuos žmonijos grįžimas į Mėnulį?

Praeitą savaitę po keturių nepavykusių bandymų „Artemis 1“ kosminė misija, kurios tikslas – apskrieti aplink Mėnulį – pagaliau prasidėjo. Dalis ekspertų „Orion“ erdvėlaivį nešančios raketos SLS (angl. Space Launch System) atsiplėšimą nuo Žemės paviršiaus vadino istorine akimirka, žyminčia žmonių sugrįžimo į Mėnulį pradžią. Štai 10 neįtikėtinų faktų apie šią misiją.
„Artemis 1“ misijos erdvėlaivis „Orion“
„Artemis 1“ misijos erdvėlaivis „Orion“ / NASA

Kodėl „Artemis“?

Prieš daugiau nei 50 metų žmonių išsilaipinimo Mėnulyje programa buvo pavadinta Apolono (angl. Apollo) – Dzeuso ir Letos sūnaus – vardu. Kadangi sugrįžimo į Mėnulį programoje numatytas ir moterų dalyvavimas, naujoji programa pavadinta Artemidės (angl. Artemis) – Apolono sesės dvynės – vardu.

Šią programą sudaro trys atskiros misijos – „Artemis 1“, „Artemis 2“ ir „Artemis 3“.

Bazė Mėnulyje

2024 m. planuojamoje „Artemis 2“ misijoje astronautai keliaus panašiu keliu kaip ir „Artemis 1“ – apskries Mėnulį didesniu atstumu nei bet kuri iš „Apollo“ misijų. Tuo tarpu planuojama, kad „Artemis 3“ vyks 2025 m. pabaigoje, o jos metu žmonės išsilaipins Mėnulio pietiniame ašigalyje, kur nuolat šešėlyje esančiuose regionuose gali būti ledo ir kitų išteklių.

NASA skrydžio į Mėnulį plane numatytas į nedidelę kosminę stotį panašaus kosminio statinio „Lunar Gateway“ iškėlimas komercinėmis raketomis. Ši stotis skrietų aplink Mėnulį panašiai, kaip Tarptautinė kosminė stotis skrieja aplink Žemę ir padėtų astronautams išsilaipinti Mėnulyje paskutinės misijos metu.

NASA iliustracija/„Gateaway“ Mėnulio kosminė stotis
NASA iliustracija/„Gateaway“ Mėnulio kosminė stotis

„Norime likti Mėnulio paviršiuje ir mokytis Mėnulio paviršiuje, kad galėtume gauti kuo daugiau mokslinių duomenų ir žinotume, kaip keliausime į Marsą“, – anksčiau „The Guardian“ sakė NASA Tyrimų sistemų plėtros misijų direktorato asocijuotasis administratorius Jimas Froidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas