Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 28

Pamatykite: Jameso Webbo kosminis teleskopas nuotraukose atskleidžia Visatos didybę

2022 m. liepos 11 d. pasaulis sulaikęs kvapą stebėjo, kaip JAV prezidentas Joe Bidenas pristatė pirmąją ir giliausiai į kosmosą pažvelgusią nuotrauką, užfiksuotą Jameso Webbo kosminiu teleskopu (JWST). Praėjus metams nuo šios reikšmingos akimirkos kosmoso tyrinėjimų srityje 10 mlrd. dolerių kainavęs teleskopas į Žemę atsiuntė ne vieną reikšmingą Visatos platybių nuotrauką. Pasižvalgykime po įspūdingiausias iš visų.
Jameso Webbo kosminis teleskopas, iliustracija
Jameso Webbo kosminis teleskopas, iliustracija / 123RF.com nuotr.

Žvaigždžių gimimas

Minint pirmuosius Jameso Webbo kosminio teleskopo (JWST) veikimo metus, NASA paskelbė „precedento neturintį“ artimiausio Žemei žvaigždžių formavimosi regiono vaizdą iš arti.

NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)/Rho Ophiuchi debesų kompleksas – arčiausiai Žemės esantis žvaigždžių formavimosi regionas.
NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)/Rho Ophiuchi debesų kompleksas – arčiausiai Žemės esantis žvaigždžių formavimosi regionas.

Už 390 šviesmečių esančiame Rho Ophiuchi debesų komplekse besiformuojančių žvaigždžių vaizdą pavyko užfiksuoti pirmą kartą.

Prie nuotraukos pridėtame pareiškime kosmoso agentūra vadina ją „dinamišku vaizdu, kuris paneigia santykinę regiono ramybę ir praktiškai prašo paaiškinti, ką tiksliai matome“.

Regione yra apie 50 jaunų žvaigždžių, o jų visų masė panaši į Saulės arba mažesnė. NASA teigimu, nuotraukoje dominuoja didžiulės raudonos bipolinės molekulinio vandenilio srovės, kurios atsiranda, kai žvaigždė pirmą kartą prasiveržia pro savo gimtąjį kosminių dulkių apvalkalą ir į erdvę iššauna porą priešingų srovių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?