Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min eksperimentas: skrandžio rūgšties iššūkis guminiam saldainiui

Šįkart mūsų eksperimente skrandžio rūgšties jėgą patyrė guminis saldainiukas, kurio pagrindą sudaro skonį suteikiančios medžiagos ir struktūrinis baltymas želatinas.
15min-eksperimentas-kas-lieka-is-guminuko-skrandzio-rugstyje
15min eksperimentas: kas lieka iš guminuko skrandžio rugštyje

Kaip žinia, skrandžio virškinamuosius gebėjimus sustiprinantis fermentas pepsinas, kurio buvo ir mūsų naudotoje rūgštyje, organizme užsiima būtent baltymų skaidymu.

Na, o eksperimento išvada paprasta: šiuos saldainius teoriškai galima ryti nekramčius – į žarnyną jie pateks visiškai ištirpinti. Žinoma, praktiškai to daryti nereikėtų – viena vertus, nepatirsite to malonumo, kurį burnoje esantiems skonio receptoriams suteikia saldumynai. Kita vertus, be saiko, nekramtyti, ryjami saldainiai organizme paliks pėdsaką augančio riebalinio sluoksnio pavidalu.

Beje, eksperimentas nėra idealus – galima būtų įtarti, kad per panašų laiką toks pats saldainis ištirptų ir paprastame kūno temperatūros vandenyje. Todėl kviečiame patikrinti savarankiškai – ar šiltas vanduo sugebės ištirpinti guminuką per dvi valandas?

VIDEO: 15min eksperimentas: kas lieka iš guminuko skrandžio rūgštyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais