Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15min.lt portalo patirti nesklandumai – ne kibernetinė ataka

15min.lt atsiprašo skaitytojų už ketvirtadienio vakarą patirtus nepatogumus, kai dėl techninių gedimų kurį laiką daliai vartotojų nebuvo įmanoma skaityti naujienų. Tačiau 15min.lt atmeta prielaidas neva portalas patyrė kibernetinę ataką.
Darbas kompiuteriu
Darbas kompiuteriu / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Įvyko techninės įrangos gedimas ir tiek. Tai yra mūsų pačių atsakomybė. Kalbėti apie ataką šiuo atveju tas pats, kaip sugedus arbatinukui šaukti, kad kažkas pavogė elektrą“, – teigė 15min.lt sistemų administratorius Albertas Šileika.

Kalbėti apie ataką šiuo atveju tas pats, kaip sugedus arbatinukui šaukti, kad kažkas pavogė elektrą, – sako A.Šileika.

Pasak jo, spėlionių apie ataką galėtų kilti, jei būtų fiksuoti gedimai programinėje įrangoje, tačiau tokių nėra pastebėta. 15min.lt komanda gedimus techninėje įrangoje stengiasi panaikinti kaip įmanoma greičiau.

Tyrimo neprašo

Kibernetinio saugumo centro vadovas Rimtautas Černiauskas tvirtina, kad trys didžiausi Lietuvos portalai naudojasi tų pačių įmonių teikiamomis paslaugomis, todėl visai nenuostabu, kad kažkam sugedus, visų jų veikla stringa vienu metu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimtautas Černiauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimtautas Černiauskas

„Gali būti, kad dar trisdešimt tinklalapių tuo pat metu patyrė keblumų, tačiau niekas to nepastebėjo. Net jeigu vieną kokį tinklalapį ir atakavo, tai gali kartu strigti ir kitų veikla, jei jie laikomi tame pačiame serveryje“, – 15min.lt teigė R.Černiauskas.

Į Ryšių reguliavimo tarnybą, kuri pirmoji turėtų padėti portalams atlikti tyrimą dėl atakos, po ketvirtadienio sutrikimų niekas nesikreipė. Todėl R.Černiauskas daro prielaidą, kad kiti ketvirtadienio vakarą sutrikimų patyrę portalai, nors garsiai kalba, tyrimų daryti nėra linkę.

„Tie, kas atakuoja, nori atkreipti dėmesį. Jie turi kažkokį tikslą. Dažniausiai jie nori patekti į žiniasklaidą ir atkreipti dėmesį į kažkokią problemą, kaip, pavyzdžiui, dabar tai galėtų būti Graikijos krizė. Jei mes šauksime, kad mus atakuoja, tai padėsime tą tikslą pasiekti. Todėl taip šaukti reikėtų tik išskirtiniais atvejais“, – teigė R.Černiauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?