Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

200 mln. eurų projektas: mokslininkai planuoja prikelti prieš 300 metų išnykusį gyvūną

Milijardų dolerių vertės startuolis „Colossal Biosciences“ teigia, kad priartėjo prie galimybės atgaivinti dodo – neskraidantį paukštį, kuris išnyko XVII amžiuje.
Dodo paukščių iliustracija
Dodo paukščių iliustracija / 123RF.com nuotr.

Šis futuristinis planas įmanomas tik dabar, kai Dalase įsikūrusi bendrovė iššifravo visą dodo genomą, rašoma pranešime spaudai.

Šis paukštis yra naujausias iš seniai išnykusių gyvūnų, kuriuos mokslininkai nori sugrąžinti į gyvenimą. Anksčiau startuolis yra sakęs, kad planuoja atkurti Tasmanijos vilką ir vilninį mamutą.

Skaitykite daugiau: kokius išnykusius gyvūnus mokslininkai nori sugrąžinti?

Tiesa, mokslininkai negali atkurti gyvybės nuo nulio, todėl jiems teks sugalvoti būdą, kaip į gyvo gyvūno embrioną įterpti dodo būdingus genus, rašo „Business Insider“.

Tai jau savaime yra nemenka užduotis. Kitas žingsnis – palyginti šią genetinę informaciją su artimų giminingų paukščių, pavyzdžiui, Nikobaro balandžių genais ir išsiaiškinti mutacijas, kurios nulemia, kad paukštis yra dodo, CNN sakė Beth Shapiro, pagrindinė projekto genetikė.

B.Shapiro teigė, kad galutinis planas būtų vėl įveisti šiuos paukščius į Mauricijaus salą, kur jie gyveno prieš tai, kai juos išnaikino žmonės.

Tokiu būdu sukurtas paukštis būtų hibridas, panašus į savo protėvį.

Šis planas yra „labai, labai sudėtingas“, „The Guardian“ sakė projekte nedalyvaujantis Europos molekulinės biologijos laboratorijos direktoriaus pavaduotojas Ewanas Birney.

Vis dėlto bendrovė projektui pritraukė dar 150 mln. dolerių. Iš viso nuo 2021 m. šiam projektui pritrauktą 225 mln. dolerių (204 mln. eurų).

Agentūros „Bloomberg“ duomenimis, naujausia investicija startuolio vertę pakėlė iki 1,5 mlrd. dolerių.

Tiesa, mąstant apie rūšies sukūrimą, siekiant ją paleisti į laisvę, kyla akivaizdžių etinių klausimų.

„Yra žmonių, kurie mano, kad kadangi galima kažką padaryti, tai ir reikia, bet aš nesu tikras, kokiam tikslui tai pasitarnauja ir ar tai tikrai yra geriausias išteklių paskirstymas“, – sakė E.Birney, – „Turėtume gelbėti tas rūšis, kurias turime, kol jos neišnyko“.

123RF.com nuotr./Dronto iškamša Londono gamtos ir istorijos muziejuje
123RF.com nuotr./Dronto iškamša Londono gamtos ir istorijos muziejuje

Tuo tarpu įmonė teigia, kad šie grandioziniai planai taip pat yra gamtosauginių tyrimų pradžia ir tikimasi, kad jų bus atrasta naudingų priemonių, padėsiančių gyvūnams išgyventi dabartinę biologinės įvairovės krizę, rašo „Science Alert“.

„Akivaizdu, kad išgyvename išnykimo krizę. Ir mūsų pareiga – pasakoti istorijas ir jaudinti žmones taip, kad jie būtų motyvuoti susimąstyti apie šiuo metu vykstančią išnykimo krizę“, – CNN sakė B.Shapiro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas