Šie maisto produktai sukurti taip, kad būtų skanūs ir kad jų norėtųsi daugiau. Valgydami šiuos pernelyg apdorotus produktus, iš savo lėkštės išstumiate ir sveikesnius patiekalus.
Itin perdirbtas maistas ne tik prisideda prie svorio augimo ir nutukimo, bet ir didina riziką susirgti kitomis ligomis, pavyzdžiui, 2 tipo diabetu, rašo „ScitechDaily“.
Kenkia širdžiai ir medžiagų apykaitai
Širdies ligos vis dar yra pagrindinė mirties priežastis Vakarų šalyse, o stipriai perdirbti maisto produktai kenkia širdies ir medžiagų apykaitos sveikatai ir prisideda prie širdies ligų ir insulto epidemijos.
Itin apdorotas maistas su rafinuotais angliavandeniais sukelia žalingus cukraus kiekio kraujyje šuolius ir didina 2 tipo diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Be to, dešimt procentų gyventojų yra jautrūs dideliam natrio kiekiui šiuose maisto produktuose ir juos vartojant padidėja kraujospūdis. Rafinuoti angliavandeniai didina trigliceridų kiekį kraujyje, o tai yra dar vienas širdies ligų ir insulto rizikos veiksnys.
Kenkia vaikams
Taip pat nerimą kelia tai, kad gamintojai nesveiko maisto, pavyzdžiui, pusryčių dribsnių, reklamą nukreipia į vaikus. Vaikai yra ypač pažeidžiami daug cukraus ir mažai maistingų medžiagų turinčios mitybos, nes jų organizmas dar tik vystosi. Vartojant gausybę itin perdirbto maisto, jie visą gyvenimą gali turėti sveikatos problemų.
JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, maždaug 20 proc. JAV vaikų yra nutukę. Vaikystėje priaugtas svoris didina antrojo tipo diabeto ir kitų lėtinių ligų riziką, o tai gali turėti rimtų pasekmių sveikatai suaugus. Pediatrai 2 tipo cukrinį diabetą pastebi vis jaunesniame amžiuje.
Ypač perdirbtas maistas prisideda prie šių problemų, nes jame daug cukraus ir riebalų, taip pat mažai maistinių medžiagų, pavyzdžiui, skaidulų ir vitaminų. Vaikai, kurie valgo per daug šių maisto produktų, taip pat vartoja mažiau vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų – visuose šiuose produktuose yra svarbių maistinių medžiagų, kurios padeda sveikam augimui ir vystymuisi.
Trikdo žarnyno veiklą
Stipriai apdorotuose maisto produktuose taip pat yra priedų, kurie gali pakenkti subtiliai žarnyno bakterijų pusiausvyrai, vadinamajam žarnyno mikrobiomui.
Kaip rodo tyrimai, itin perdirbtuose maisto produktuose esantys priedai gali sutrikdyti subtilų žarnyno barjerą ir prisidėti prie žarnyno problemų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromo, uždegiminių žarnyno ligų, maisto netoleravimo ir net autoimuninių ligų.
Gali sukelti priklausomybę
Nesvarbu, ar tai būtų druska, ar cukrus, sunku atsisakyti supakuotų užkandžių, tokių kaip bulvių traškučiai ar M&M's.
Tyrimai su gyvūnais rodo, kad cukrus ir net sūrus maistas gali sukelti priklausomybę. Jie stimuliuoja smegenyse esančius atlygio centrus, kurie išskiria dopaminą ir sukelia atlygio jausmą.
Kenkia emocinei sveikatai
Itin perdirbti maisto produktai ne tik kenkia jūsų širdies ir medžiagų apykaitai, bet ir veikia nuotaiką. Išanalizavus 17 tyrimų, kuriuose buvo nagrinėjami nesveiko ir apdoroto maisto vartojimo įpročiai, nustatyta, kad nesveiką maistą vartojantys žmonės dažniau patiria nerimo ir depresijos simptomus.