Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aktoriai pradeda kampaniją prieš dirbtinio intelekto vagystes: mūsų balsai ir atvaizdai pigiai atkartoti negali būti

Didžiosios Britanijos aktorių profesinė sąjunga įspėja, kad dirbtinis intelektas kelia pavojų jų pragyvenimui ir siekia įstatymų pakeitimo, skelbia BBC.
Elonas Muskas ir Talulah Riley
Elonas Muskas ir Talulah Riley / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Britanijos aktorių profesinė sąjunga „Equity“ pradėjo naują kampaniją „Sustabdykite dirbtinio intelekto vagystę“.

Dirbtinis intelektas gali panaudoti aktoriaus balso ar veido pavyzdžius tam, kad sukurtų turinį, tarp jų ir vadinamąsias „gilias klastotes“ (angl. deepfakes).

„Nuo automatizuotų audioknygų iki skaitmeninių avatarų – dirbtinio intelekto sistemos dabar pakeičia kvalifikuotus profesionalius aktorius“, – teigia profesinė sąjunga.

Ji įspėja apie pasekmes, kurios lauktų, jei autorių teisių teisės nebus apgintos.

„Equity“ atkreipia dėmesį į keletą skirtingų būdų, kaip gali būti naudojami aktorių balsai ir atvaizdai.

Pavyzdžiui, aktoriai gali bendradarbiauti su dirbtinio intelekto įmonėmis, kad sukurtų sistemas, galinčias generuoti dirbtinius balsus, arba padėti jiems sukurti skaitmeninius „avatarus“.

Naudojant dirbtinį intelektą galima kurti „sintetinius“ vaidmenis, o kai kuriais atvejais net tokiu būdu „prikelti“ mirusius aktorius pasirodymui filme.

Man, kaip aktorei, labai svarbu, kad mano balsas ir atvaizdas priklausytų man pačiam, nesvarbu, kaip lengvai ir pigiai šiuos dalykus galima atkartoti skaitmeniniu būdu. Manau, kad atlikėjams turi būti sąžiningai atlyginama už mūsų kuriamą turinį.

Nors, kaip skelbia BBC, dirbtinio intelekto kūriniai gali būti naudinga kūrybinė priemonė, profesinė sąjunga susirūpinusi, kad aktoriai ne visada galės kontroliuoti savo atvaizdo naudojimą arba jų atvaizdas gali būti naudojamas be sutikimo ar tinkamo atlygio.

Internete vis labiau populiarėja dirbtinio intelekto generuojami „aiškiai netikri“ įžymybių vaizdo įrašai.

Kampaniją palaikanti aktorė Talulah Riley profesinei sąjungai teigė: „Man, kaip aktorei, labai svarbu, kad mano balsas ir atvaizdas priklausytų man pačiai, nesvarbu, kaip lengvai ir pigiai šiuos dalykus galima atkartoti skaitmeniniu būdu. Manau, kad atlikėjams turi būti sąžiningai atlyginama už mūsų kuriamą turinį.“

Balso aktoriai bijo dirbtinio intelekto konkurencijos

Tais atvejais, kai aktoriai dirba su dirbtinio intelekto įmonėmis, dauguma jų nežino savo teisių, o iš daugelio reikalaujama pasirašyti susitarimus dėl informacijos neatskleidimo, profesinės sąjungos pranešimą cituoja BBC.

Apklaususi 430 savo narių, profesinė sąjunga nustatė, kad 93 proc. garsinančių aktorių mano, jog dirbtinis intelektas kelia grėsmę jų įsidarbinimo galimybėms.

Vienas iš apklausos respondentų profsąjungai sakė: „Per pastaruosius šešis mėnesius mano balsas buvo naudojamas didžiulėse pasaulinių bendrovių rinkodaros kampanijose. Aš negaunu nė cento, nors manau, kad mano sutartyje neleidžiama trečiųjų šalių reklama“.

Pasak „Equity“, didėjantis dirbtinio intelekto gebėjimas klonuoti žmonių balsus kelia didelę riziką, kad balso savininkui bus mokama per maža kompensacija arba iš viso ji nebus mokama.

„Equity“ teigia, kad jai ypač didelį susirūpinimą kelia skaitmeninio balso technologijos, skirtos automatizuotam garso knygų kūrimui, plėtra.

Kampaniją remia balso aktorė Bev Standing, kuri padavė populiarią socialinių tinklų platformą „TikTok“ į teismą dėl jos balso naudojimo.

123RF.com nuotr./„Tik Tok“
123RF.com nuotr./„Tik Tok“

Kanados aktorė 2018 m. įrašė apie 10 tūkst. sakinių, kuriuos valstybės remiama Kinijos akustikos mokslinių tyrimų įstaiga naudojo vertimuose.

Tačiau jos balsas, kaip teigė B. Standing, vėliau buvo naudojamas „TikTok“ funkcijoje, kuri paverčia rašytą tekstą į žodinę kalbą. Ją vėliau galima paleisti per į programėlę įkeltiems vaizdo įrašams, dažnai siekiant komiško efekto.

Tai, kaip teigė B. Standing, tarp šių vaizdo įrašų yra ir tokių, kuriuose dirbtinis intelektas kartojo keiksmažodžius.

„TikTok“ ir aktorė susitarė dėl kompensacijos.

B. Standing teigė, kad dabar dirbanti tik su tokiomis bendrovėmis, kuriose galinti kontroliuoti, kur jos balsas bus licencijuojamas.

Vyriausybės veiksmai

Profesinė sąjunga teigia, kad galiojantis autorių teisių įstatymas nesuteikia atlikėjams pakankamos apsaugos, nes dirbtinis intelektas „atkuria pasirodymus, nesukūręs įrašo ar kopijos“.

„Equity“ siekia, kad vyriausybė imtųsi veiksmų atlikėjų teisėms apsaugoti, ir pageidauja, kad autorių teisių įstatymai būtų pertvarkyti taip, kad „neatsiliktų nuo technologijų raidos“, rašo BBC.

Tačiau gali kilti nuogąstavimų, kad autorių teisių įstatymo pakeitimai gali turėti neigiamą poveikį žodžio laisvei arba lėtinti inovacijas.

Vyriausybė BBC teigė norinti užtikrinti, jog dirbtinis intelektas būtų reguliuojamas taip, kad būtų skatinamos inovacijos, „kartu apsaugant žmones ir mūsų pagrindines vertybes“.

„Mūsų nacionalinėje dirbtinio intelekto strategijoje numatyta dešimties metų vizija, kaip pasinaudoti šiomis technologijos galimybėmis, ir mes tinkamu laiku išdėstysime savo požiūrį į jos valdymą“, – sakoma vyriausybės pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas