Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aliaskos dangų nušvietė keista švytinti spiralė: kas tai?

Ankstyvą šeštadienio rytą netoli Delta Junction miesto fotografas Toddas Salatas pastebėjo meteorologinį reiškinį, kuris atėmė amą. Danguje mirgėjo ryški, didžiulė šviesos spiralė, rašo „Science Alert“.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

„Tai buvo nuostabus meno kūrinys danguje“, – sakė T.Salatas portalui „Anchorage Daily News“.

Kad ir koks neįprastas šis reginys galėjo būti Aliaskos gyventojams, tai toli gražu ne pirmas kartas, kai švytintis sūkurys atkreipia gyventojų dėmesį.

Nors iš tikrųjų galime tik spėlioti apie šio konkretaus švytinčio sūkurio priežastį, tokio tipo spiralės jau daugelį metų pasirodo kartu su raketų paleidimais, todėl galima lažintis, kad T.Salatas užfiksavo kosminę misiją, o ne kosminį ateivių laivą.

Kelios valandos prieš pasirodant spiralei, už pusės žemyno, Kalifornijos Vandenbergo kosminių pajėgų bazėje, bendrovė „SpaceX“, vykdydama misiją „Transporter-7“, paleido raketą „Falcon 9“ su dešimtimis palydovų.

Praėjus kelioms minutėms po paleidimo, pirmosios pakopos raketa atsiskyrė ir švelniai nusileido, kad galėtų būti pakartotinai panaudota būsimose misijose.

Tuo tarpu „Falcon 9“ viršutinė pakopa pakilo į orbitą, kur užbaigė savo misiją, o paskui krentančia spirale nusileido atgal į Žemę.

Išleidus degalų likučius į viršutinę atmosferą, dujose esantys vandens garai būtų sustingę į mažyčius šviesą atspindinčius kristalus.

Įsibėgėjant komercinėms kelionėms į kosmosą ir pingant orbitinėms technologijoms, švytinčios kosminės spiralės neabejotinai taps mažiau paslaptingos ir dažniau pasikartojančios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas