Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apsisaugoti nuo ryklių bandys su nauja technologija: siunčia pranešimus į telefonus

Vasaros rytais vaikai mėgsta susirinkti Kalifornijoje, Padaro paplūdimyje, ir mokytis įvaldyti banglentę. Tačiau prieš kelis metus šį paplūdimį pamėgo ir didžiųjų baltųjų ryklių jaunikliai. Žmogaus akis visų pamatyti negali, tad jiems aptikti pradėtas naudoti dronas su dirbtiniu intelektu (DI), rašo CNN.
Didysis baltasis ryklys
Didysis baltasis ryklys / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Pastebėjus ryklį „SharkEye“ programa išsiunčia pranešimą maždaug 80 žmonių, kurie yra užsiregistravę, kaip norintys gauti perspėjimus. Tarp tų asmenų – ir vietos gelbėtojai, banglenčių parduotuvių savininkai, plaukimo banglente pamokas lankančių vaikų tėvai.

Pastaraisiais metais pareigūnai ir gelbėtojai naudodavo dronus ir stebėdavo transliuojamą vaizdą, siekdami užtikrinti saugumą paplūdimyje. Tačiau čia stipriai turi įsitraukti ir žmogus. Jis privalo itin atidžiai stebėti ekraną ir bandyti pamatyti ryklius, atskirti juos nuo irklenčių, ruonių, dumblių. Visgi vieno tyrimo išvadose kalbama, kad žmonės, naudodami tokius dronus, aptinka tik 60 proc. ryklių.

O štai dirbtinis intelektas dronas ryklius identifikuoja pats. Ir pirmieji bandymai rodo, kad technologija veikia „neįtikėtinai gerai“. Ji aptinka daugumą tų ryklių, kuriuos pastebi ir žmogus, o kartais ir tuos, kurių žmogaus akis neregėjo.

Šią vasarą atliekami net bandymai, kurių metu asmenys su įprastais dronais skaičiuoja, kiek ryklių matyti vandenyje, o tuomet tai padaro ir „SharkEye“ dronu, kuris pats išanalizuoja vaizdo įrašą ir nustato, kiek ryklių jame matyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas